jak zrobić coś takiego?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Profesjonalnie, to sama forma do wtrysku, nie za duża, może kosztować z 5-10 tysięcy. Nie wiem jaka jest technologia przy silentblokach. Popytaj u solidnych, może w Fagumicie albo podobnych, ew. Delphi Polska, ale myślę że -bez obrazy- oleją Cię.
Z własnego doświadczenia które opisałem wcześniej: jeśli weźmiesz taki zrobiony silentblok, zamocujesz go, włożysz do środka śrubokręt którym bedziesz mógł pokiwać wewnętrznym walcem, to od razu wyrzuć to do kosza. Guma ma być taka twarda żebyś śrubokrętem nie był praktycznie w stanie poruszać wewnętrznym walcem
Z własnego doświadczenia które opisałem wcześniej: jeśli weźmiesz taki zrobiony silentblok, zamocujesz go, włożysz do środka śrubokręt którym bedziesz mógł pokiwać wewnętrznym walcem, to od razu wyrzuć to do kosza. Guma ma być taka twarda żebyś śrubokrętem nie był praktycznie w stanie poruszać wewnętrznym walcem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To raczej nie u Pana Jasia. Jeśli naprawdę, absolutnie nie będziesz miał wyjścia, to może spróbuj to wytoczyć z jakiejś bardzo twardej gumy i zanieś wszystko do wulkanizatora. Nawet jeśli guma w wulkanizatorni bedzie marna, to bedą jej jedynie 2 cieniutkie warstewki, więc może bedzie okterecha pisze:no i właśnie o taką gumę mi się rozchodzi![]()
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Pamiętam że kiedyś gość mi przyniósł taką tuleję do przetoczenia z zewnątrz może coś znajdziesz w sklepie i przerobisz pod swój mobil poza tym moim zdaniem to tak jak byś dorabiał łożysko do gniazda, pewne rzeczy są znormalizowane po to co by nam łatwiej było projektować i tego się trzymajmy po co wywarzać otwarte drzwi.
Możesz podać wymiary tej tulei może coś da się wykombinować.
Możesz podać wymiary tej tulei może coś da się wykombinować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja przy tym robiłem.
Firma nazywała się CF gomma poland, ale chyba zmieniła nazwę.
Wykonanie formy na jedną sztukę nie będzie drogie bo zalewa między tuleje.
Niestety potrzebna wtryskarka do gumy i jak pamiętam ciśnienie wtrysku ponad 300 bar. Klej hemosil firmy henkel ( szary podkład i czarny wiążący z gumą).
Niektóre detale były sprawdzane 100% na maszynie wytrzymałościowej i niestety kilka procent nie wytrzymywało mimo stosowania wszystkiego najwyższej jakości.
Guma też oczywiście odpowiednia - przy próbach zakupu gumy ze stomilu niestety 100% bubli.
Nanoszenie kleju automatyczne, w komorze grzejącej i po malowaniu suszącej, pomiar grubości powłok.
Są firmy co robią to na poliuretanach.
Firma nazywała się CF gomma poland, ale chyba zmieniła nazwę.
Wykonanie formy na jedną sztukę nie będzie drogie bo zalewa między tuleje.
Niestety potrzebna wtryskarka do gumy i jak pamiętam ciśnienie wtrysku ponad 300 bar. Klej hemosil firmy henkel ( szary podkład i czarny wiążący z gumą).
Niektóre detale były sprawdzane 100% na maszynie wytrzymałościowej i niestety kilka procent nie wytrzymywało mimo stosowania wszystkiego najwyższej jakości.
Guma też oczywiście odpowiednia - przy próbach zakupu gumy ze stomilu niestety 100% bubli.
Nanoszenie kleju automatyczne, w komorze grzejącej i po malowaniu suszącej, pomiar grubości powłok.
Są firmy co robią to na poliuretanach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
hi
1 żaden problem takie coś zrobić
2 niestety forma na pewno przedproży koszt tulejek (no chyba że sam zrobisz ją)
3 detale metalowe wykonać bez problemu
4 czas nagrzania foremki około 1,5 godz potem co 15min detal X 50zł na godz +23%VAT
troszkę drogo wyjdzie ale jest do zrobienia i masz coś nietypowego
6 najtaniej jak koledzy wspominali kupić coś gotowego
jak co to pisz
hi
1 żaden problem takie coś zrobić
2 niestety forma na pewno przedproży koszt tulejek (no chyba że sam zrobisz ją)
3 detale metalowe wykonać bez problemu
4 czas nagrzania foremki około 1,5 godz potem co 15min detal X 50zł na godz +23%VAT
troszkę drogo wyjdzie ale jest do zrobienia i masz coś nietypowego
6 najtaniej jak koledzy wspominali kupić coś gotowego
jak co to pisz
hi
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kombinujecie jak koń pod góre. Darujcie sobie gume. Toczysz dwie tulejki i zalewasz poliuretanem. Masz w handlu dostępne różne twardości. Cena nie jest zabójcza. Zapomnialem producenta ale jest polski dystrybutor. Trwałość duzo wyzsza niz gumy. W tej technologii robią w olkuszu tuleje. U nich zresztą tez mozesz zamowic.