@opawelq - To, co klient zleci

Wiadomo, że taka tokarka nie służy do produkcji seryjnej taniego elementu. Ja na przykład serwisuję i tuninguję wiatrówki - na tym forum jest co najmniej pięciu kolegów, którzy też się tym zajmują. Wielkiego majątku się na tym nie zrobi, ale na piwo i kolejne graty do tokarynki starcza
Po prostu trzeba sobie poszukać swojej niszy rynkowej, i mieć pojęcie o tym, co się robi.
@sebafm - mój "sprzęt" nie ma nijakich posuwów ani gwintów - poza silniczkiem od wycieraczek oczywiście
O ile posuw wzdłużny przy toczeniu da się w prosty sposób zelektryfikować, i to swoje zadanie spełnia, to gwinty wymagają albo gitary, albo elektroniki. I jakbym nie kombinował, na dziś prościej i pewnie taniej będzie iść w elektronikę. Fakt, że nie mam problemu ze zrozumieniem o co w tym wszystkim chodzi.
@RomanJ4 - Serdeczne dzięki za foty i linki. To, że muszę dać wyłączniki krańcowe, było jasne od początku. Moje kombinowanie dotyczyło bardziej tego "jak zrobić, żeby się nie urobić"
I już wykombinowałem - przełącznik pakietowy prawo/lewo, który zastosowałem, ma mostki, które można zastąpić parą przewodów, tak podłączając silniczek do przełącznika, żeby rozpięcie jednego mostka nie przerywało obwodu dla przeciwnych obrotów. Dzięki temu posuw w jedną stronę skończy się, gdy zadziała krańcówka, a przestawienie przełącznika pakietowego spowoduje ruch w drugą stronę aż do drugiej krańcówki.
Jutro sobie zrobię krańcówki - nie muszą być fabryczne, za to muszą przepuszczać duży prąd - przy instalacji niskonapięciowej to jest istotne, zwłaszcza, gdy planuję jeszcze regulować obroty silniczka przez włączenie dodatkowego oporu w szereg.
[ Dodano: 2011-06-07, 17:10 ]
No i słowo stało się ciałem - krańcówka powstała, jak zwykle u mnie - z niczego

A dokladniej - wykorzystałem dwa zaciski z kostki elektrycznej, kawałek tekstolitu na podstawę, kawalek drutu na dźwignię, kilka śrubek do skręcenia całości i magnes neodymowy jako mocowanie krańcówki do podstawy.
Na moje potrzeby taka spokojnie wystarczy. Pozostało zrobić jeszcze jedną