Witam,
Mam pytanie do was panowie.
Założenie:
Stół liniowy- silnik krokowy, przekładnia z paskiem zębaty, śruba toczna trapezowa 10x2, prowadnice liniowa na wałkach, długość robocza około 2,5 metra, obciążenie: około 10kg sama konstrukcja na śrubie + 10 kg na stole roboczym, razem około 20kg, wymagane precyzyjne pozycjonowanie ruchu posuwowego.
Dobrałem silnik 2Nm ale wolę się spytać czy dobrze zrobiłem, bo długość robocza stołu 2,5metra, więc silnik musi szybko się kręcić i się zastanawiam czy te 2Nm ujdą.
Za odpowiedź z góry dzięki.
[ Dodano: 2011-04-30, 13:44 ]
Ok. Już sobie poradziłem sam.
Obliczyłem co nie co jeszcze raz i mi wyszło, że wystarczający do realizacji przejazdu 5 2,5 metra w 5 sekund będzie silnik krokowy o mocy 1Nm i prędkości obrotowej 1400 obr/min już z uwzględnieniem około 15% zapasu.
Ale w razie czego wszystkie wskazówki mile widziane. Pzdr.
Stół liniowy 2,5 m, 20kg obciążenia, silnik krokowy 2Nm?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tłumacząc to na chłopski rozum: śruba trapezowa 2500mm przy takim skoku i takich obrotach raczej prędzej niż później zacznie wydzielać coraz większe ilości dymu aż w końcu stanie i może już nie dać się zakręcićtuxcnc pisze:Śruba trapezowa 10x2 o długości 2500 mm nadaje się do tego, żeby ją pociąć na pięć kawałków.
W tej sytuacji twoje obliczenia nie mają sensu.
.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
2500mm wpadnie w drgania już przy niskich obrotach, co ciekawe duże drgania występują przy pozycji nakrętki w 2/3 długości. Ogólnie krokówka będzie gubić kroki jak najęta a łożyska odmówią współpracy kilka godzin po rozpoczęciu jazd.
Obliczanie prędkości krytycznej wału:
http://e-zipk.ia.polsl.pl/shaft/index.p ... n=teoria06
Doświadczenie pokazuje dużą dokładność wzoru (Nie pamiętam ale przy 2000obr/min różnica pomiędzy wzorem a doświadczeniem była rzędku 50obr/min).
A jak nie chce ci się liczyć to weż kup pręt 10mm 2500mm długość i w dwóch łożyskach pokręć go wiertarką - szybko zobaczysz w czym rzecz i po kieszeni nie dostaniesz za bardzo.
W twoim przypadku to chyba dobrze by było zrobić napęd na paskach, a już całkiem dobrze na listwie zębatej.
Obliczanie prędkości krytycznej wału:
http://e-zipk.ia.polsl.pl/shaft/index.p ... n=teoria06
Doświadczenie pokazuje dużą dokładność wzoru (Nie pamiętam ale przy 2000obr/min różnica pomiędzy wzorem a doświadczeniem była rzędku 50obr/min).
A jak nie chce ci się liczyć to weż kup pręt 10mm 2500mm długość i w dwóch łożyskach pokręć go wiertarką - szybko zobaczysz w czym rzecz i po kieszeni nie dostaniesz za bardzo.
W twoim przypadku to chyba dobrze by było zrobić napęd na paskach, a już całkiem dobrze na listwie zębatej.