i tu widac podlaczenia tego portu spindle
MIN,GND,MOUNT
co i jak podpiac co by nie uszkodzic sterownika ?
I tutaj jest właśnie poważny problem.kilop pisze:MIN,GND,MOUNT
co i jak podpiac co by nie uszkodzic sterownika ?
W "wizard", w oknie z pinami portu LPT, przy nr. pinu przypisanego danej krańcówce, ptaszkiem zmieniasz kierunek bazowania. W okienkach poszczególnych osi, w ostatnim parametrze , możesz zmienić kierunek zjazdu z krańcówki. Mogłeś jeszcze się rypnąć z zakresami pracy i ulokowaniem krańcówek.kilop pisze:ja nie moglem sobie tylko poradzic z ustawieniem kierunku bazowania
Niestety nie ma w tym ani słowa prawdy.pixes2 pisze:W "wizard", w oknie z pinami portu LPT, przy nr. pinu przypisanego danej krańcówce, ptaszkiem zmieniasz kierunek bazowania. W okienkach poszczególnych osi, w ostatnim parametrze , możesz zmienić kierunek zjazdu z krańcówki.
Kod: Zaznacz cały
[AXIS_1]
TYPE = LINEAR
HOME = 0.0
MAX_VELOCITY = 40.0
MAX_ACCELERATION = 40.0
STEPGEN_MAXACCEL = 50.0
SCALE = 100.0
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -10.0
MAX_LIMIT = 350.0
HOME_OFFSET = -5.000000
HOME_SEARCH_VEL = -2.000000
HOME_LATCH_VEL = -2.000000
HOME_IGNORE_LIMITS = YES
HOME_SEQUENCE = 2
[AXIS_2]
TYPE = LINEAR
HOME = 25.0
MAX_VELOCITY = 5.0
MAX_ACCELERATION = 1.0
STEPGEN_MAXACCEL = 1.25
SCALE = 160.0
FERROR = 1
MIN_FERROR = .25
MIN_LIMIT = -10.0
MAX_LIMIT = 30.0
HOME_OFFSET = 30.000000
HOME_SEARCH_VEL = 1.500000
HOME_LATCH_VEL = 1.500000
HOME_IGNORE_LIMITS = YES
HOME_SEQUENCE = 0
Ja pytam o takie: HY-TB3DV-M_3Axis_Driver - z nazwy plików wnoszę że konfigurowałeś podobne...Jest kilka wersji tego urządzenia i nie obiecuję, że będzie to akurat ta konfiguracja co potrzeba
Wiem tyle, że u mnie każda oś ma własny sygnał ENABLE, a np. w sterowniku czteroosiowym jest jeden wspólny.ucy7400 pisze:Gdyby jednak było inaczej - który z parametrów traktować jako Enable - czyli ten który umożliwia pracę danej osi?
Jak traktować Twoje pliki - podmienić takie same w odpowiednich katalogach, a może stworzyć z nich konfigurację do wyboru?
Niestety wieści są złe.ucy7400 pisze:Sprawdzałem diody wolnego koła FR307 - dwie z osi X są przepalone - przewodzą w obie strony.
Diody do osi Y wydają się być dobre. Czyżby padł TB6560AHQ?