Początkujący konstruktor potrzebuje pomocy, porady.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam.
zrób fotki tych silników .
jeżeli nie są dramatycznie małe to coś tam pociągną - na próbę .
albo kup na allegro po 10pln jakieś 3 silniki i masz po sprawie .
są w necie projekty prostych sterowników - lepsze to niż " dłubanie " po płytkach z drukarki .
jak sobie wytoczysz to i owo problemów nie będzie - obudowy do łożysk , nakrętek , itp .
pozdrawiam .
zrób fotki tych silników .
jeżeli nie są dramatycznie małe to coś tam pociągną - na próbę .
albo kup na allegro po 10pln jakieś 3 silniki i masz po sprawie .
są w necie projekty prostych sterowników - lepsze to niż " dłubanie " po płytkach z drukarki .
jak sobie wytoczysz to i owo problemów nie będzie - obudowy do łożysk , nakrętek , itp .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 36

To jest silnik nr 1. 8 pinów wtyczka, obracając oś stawia opór jakby po magnesach metalem przesuwać nie za mocny opór ale wyczuwalny.

Tych mam 2 opisane jako stepper motor 7.5 stopnia step

Tu mamy nie wiem co. Wygląda dla mnie jak silnik krokowy ze sterownikiem ale chyba wszystko prawda oprócz tego że krokowy. Widoczny korpus silnika obraca się wraz z osią, zgaduję że pełni rolę koła zamachowego.

Tu mamy płytę główną urządzenia w całości.

Zbliżenie na część płyty która według mnie jest sterownikiem tych silników, ale to tylko moje gdybanie.

Do tego wszystkiego jest taka "rozdzielnia" po mojemu

W metalowej skrzynce chyba jest zamknięty mózg urządzenia z którego mam zamiar wydobyć gniazdo do drukarki.
Wszystko działa na 24v tj wszystkie silniki są 24v.
Mam też wentylator 24v 0.19a z 3przewodami czarny, czerwony i zółty. Próbowałem podpiąć go wczoraj pod dokładnie taki prąd (zasilacz lab) i nie zadziałał podpinałem na 3 sposoby czarny/czerwony, czarny/żółty, czerwony/żółty i zamieniając bieguny wszystkie 3 kombinacje. Nie wiem czy zepsuty czy ja go zepsułem. A i na wentylatorze pisze brushless
Pozdrawiam
-
tzn nawet te fabrycznie nazwane silnikami krokowymi? Pewnie macie rację ale, jest ale... Przeglądam cały czas opcje googlarki i w USA oferują takie stepping motory jako elementy właśnie do budowy DIY CNC (samodzielnej budowy małego CNC) i to właśnie mis się kłóci bo ich motory mają podobne parametry a jeden ma nawet 15 stopni na krok czyli 2 razy tyle co moje przy tych samych gabarytach. Zgubiłem niestety stronę gdzie koleś wykorzystał tylko drukarki nawet do budowy xyz i widziałem zdjęcia. Jak znajdę ponownie to wkleję linki.
Wierze że się da zbudować urządzenie nieprofesjonalne, ale się da, muszę tylko spotkać odpowiednio ambitnego elektronika żeby mi podpowiedział co nie co.
Prosiłbym o szerszy opis jeśli to możliwe dlaczego nie da się ich wykorzystać, nie znalazłem jeszcze podobnego opisu a może by się komuś jeszcze przydał w przyszłości.
[ Dodano: 2011-05-25, 15:38 ]
Kupię porządne i mocne silniki ale dopiero jak zbuduję badziewie które zadziała i da mi obraz całości. Jest wiele osób na tym forum nawet które zaczęły budować dawno temu i stanęły w połowie z braku finansów lub innej przeszkody typu i co dalej?
Ja chce zbudować badziewie, możliwie bez kosztów a te elementy dostałem za darmo i jak już zbuduje i zadziała biorę się natychmiast za budowę profesjonalnego urządzenia a jak nie zadziała lub stanę w połowie z pytaniem i co dalej? Wyrzucę do kosza i po sprawie bez zbędnych kosztów i wielkiego żalu.
[ Dodano: 2011-05-25, 17:30 ]
http://usuaris.tinet.cat/sje/cnc/laser_eng.htm
Założenie moje to zbudowanie czegoś podobnego i w tej sprawie poszukuje porady ale wszyscy mówią nie da się wyrzuć, kup z allegro a w zeszłym na allegro były moje ślinki jako silniki krokowe cnc. Jak ktoś nie wierzy sugeruję sprawdzić archiwum allegro i teraz pytanie: gdybym kupił te same śliniki na allegro były by właściwe??
Co jest nie tak z nimi? Jeśli ktoś ma takową wiedzę niech się nią podzieli, proszę?
Wierze że się da zbudować urządzenie nieprofesjonalne, ale się da, muszę tylko spotkać odpowiednio ambitnego elektronika żeby mi podpowiedział co nie co.
Prosiłbym o szerszy opis jeśli to możliwe dlaczego nie da się ich wykorzystać, nie znalazłem jeszcze podobnego opisu a może by się komuś jeszcze przydał w przyszłości.
[ Dodano: 2011-05-25, 15:38 ]
Kupię porządne i mocne silniki ale dopiero jak zbuduję badziewie które zadziała i da mi obraz całości. Jest wiele osób na tym forum nawet które zaczęły budować dawno temu i stanęły w połowie z braku finansów lub innej przeszkody typu i co dalej?
Ja chce zbudować badziewie, możliwie bez kosztów a te elementy dostałem za darmo i jak już zbuduje i zadziała biorę się natychmiast za budowę profesjonalnego urządzenia a jak nie zadziała lub stanę w połowie z pytaniem i co dalej? Wyrzucę do kosza i po sprawie bez zbędnych kosztów i wielkiego żalu.
[ Dodano: 2011-05-25, 17:30 ]
http://usuaris.tinet.cat/sje/cnc/laser_eng.htm
Założenie moje to zbudowanie czegoś podobnego i w tej sprawie poszukuje porady ale wszyscy mówią nie da się wyrzuć, kup z allegro a w zeszłym na allegro były moje ślinki jako silniki krokowe cnc. Jak ktoś nie wierzy sugeruję sprawdzić archiwum allegro i teraz pytanie: gdybym kupił te same śliniki na allegro były by właściwe??
Co jest nie tak z nimi? Jeśli ktoś ma takową wiedzę niech się nią podzieli, proszę?
-
witam.
czy nie przychodzi Ci do głowy pytanie - dlaczego wszyscy piszą że te silniki się nie nadają ?
może dlatego tak piszą że się nie nadają .
w linku jest laser - tylko głowica laserowa jest przesuwana podobnym silnikiem do jednego z Twoich fotek .
na tych fotkach jest jeden silnik bldc - ten z " kołem zamachowym " i silnik dc - ten pierwszy .
co tu więcej wyłuszczać ?
pozdrawiam .
czy nie przychodzi Ci do głowy pytanie - dlaczego wszyscy piszą że te silniki się nie nadają ?
może dlatego tak piszą że się nie nadają .
w linku jest laser - tylko głowica laserowa jest przesuwana podobnym silnikiem do jednego z Twoich fotek .
na tych fotkach jest jeden silnik bldc - ten z " kołem zamachowym " i silnik dc - ten pierwszy .
co tu więcej wyłuszczać ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Dopytuje bo już mi się zdarzało ze wspaniali koledzy kazali mi coś dobrego a kilkukrotnie nawet lepszego wyrzucić.
Wiec tym razem żeby mieć obraz sytuacji pytam dlaczego? Za mały, za slaby czy za wolny czy może jest jakiś albo jeszcze jakiś inny powód?
Dlaczego tak łatwo napisać nie nadaje się, a tak trudno napisać dlaczego (konkretne powody)?
Nie mowie ze tak nie zrobię jak radzicie ale za kim tak zrobię chciałbym wiedzieć konkretnie dlaczego?
I dlatego to pytanie tu zadałem bo spodziewałem się ze spotkam tu ludzi potężna wiedza, która to wiedza zechcą się podzielić.
A tak wy się denerwujecie, ja się denerwuje a temat jest nie wyjaśniony!
Wiec tym razem żeby mieć obraz sytuacji pytam dlaczego? Za mały, za slaby czy za wolny czy może jest jakiś albo jeszcze jakiś inny powód?
Dlaczego tak łatwo napisać nie nadaje się, a tak trudno napisać dlaczego (konkretne powody)?
Nie mowie ze tak nie zrobię jak radzicie ale za kim tak zrobię chciałbym wiedzieć konkretnie dlaczego?
I dlatego to pytanie tu zadałem bo spodziewałem się ze spotkam tu ludzi potężna wiedza, która to wiedza zechcą się podzielić.
A tak wy się denerwujecie, ja się denerwuje a temat jest nie wyjaśniony!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
takie tematy to juz były na forum wałkowane
dlaczego zły? bo za słaby on nawet nie ma 0,3Nm pukury dobrze ci radzi kup sobie silniki takie po 10 zł np takie http://allegro.pl/silnik-krokowy-minebe ... 27511.html ja właśnie na takich zbudowałem swoją pierwszą maszynkę te co ty pokazujesz to mi w szafie nie tknięte siedzą
jak nam nie wierzysz przygotuj sobie elektronikę podepnij te co masz i sam zobaczysz
dlaczego zły? bo za słaby on nawet nie ma 0,3Nm pukury dobrze ci radzi kup sobie silniki takie po 10 zł np takie http://allegro.pl/silnik-krokowy-minebe ... 27511.html ja właśnie na takich zbudowałem swoją pierwszą maszynkę te co ty pokazujesz to mi w szafie nie tknięte siedzą
jak nam nie wierzysz przygotuj sobie elektronikę podepnij te co masz i sam zobaczysz

-
witam.
osobiście się nie denerwuję - niby czym ?
tylko jakoś pisanie elaboratów na temat jasny mało mnie pociąga .
jeżeli zadał byś sobie trud obejrzenia albumów kol. i poczytał trochę tematów to by było jasne .
to mniej więcej tak jak bym pytał - chcę jeść zupę widelcem - wszyscy mówią że to sensu nie ma - dlaczego ?
pozdrawiam .
osobiście się nie denerwuję - niby czym ?
tylko jakoś pisanie elaboratów na temat jasny mało mnie pociąga .
jeżeli zadał byś sobie trud obejrzenia albumów kol. i poczytał trochę tematów to by było jasne .
to mniej więcej tak jak bym pytał - chcę jeść zupę widelcem - wszyscy mówią że to sensu nie ma - dlaczego ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Dość trochę forum przekopałem zanim zadałem swoje pierwsze pytanie. Moja wiedza elektryczno-elektroniczna nie jest bardzo bogata, wiec pytam. Inna sprawa to to co dla elektryka czy człowieka posiadającego zbliżoną wiedzę jest chlebem powszednim dla laika w tym temacie jest czarna magia. Wiec tobie się wydaje ze jesz zupę widelcem a ja dalej nie wiem co jest tak naprawdę problemem, chyba jestem za głupi na to forum i zgaduje ze to właśnie chcecie wszechwiedzący usłyszeć. O to chodzi???
Widzę ze trzeba prosić o pomoc na anglojęzycznym forum bo Polacy zbyt zarozumiali nie chcą lub nie umieją wyjaśnić tego ponoć prostego tematu.
Co do nerwów ty masz ubaw po pachy a ja się denerwuję bo nie podnieca mnie działanie komuś na nerwy. Zawsze jak mnie pytają i znam odpowiedz to jej udzielam najlepiej jak potrafię a jak nie wiem to pytam innych którzy mogą wiedzieć żeby komuś innemu pomóc. Proste nie. Ale nie odpowiadaj jeśli nie masz zamiaru udzielić technicznej odpowiedzi.
Widzę ze trzeba prosić o pomoc na anglojęzycznym forum bo Polacy zbyt zarozumiali nie chcą lub nie umieją wyjaśnić tego ponoć prostego tematu.
Co do nerwów ty masz ubaw po pachy a ja się denerwuję bo nie podnieca mnie działanie komuś na nerwy. Zawsze jak mnie pytają i znam odpowiedz to jej udzielam najlepiej jak potrafię a jak nie wiem to pytam innych którzy mogą wiedzieć żeby komuś innemu pomóc. Proste nie. Ale nie odpowiadaj jeśli nie masz zamiaru udzielić technicznej odpowiedzi.