Wyłączniki krańcowe w Mach2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
-
wlasnie sprawdzilem jak to dziala i dziala tak jak opisales, na dodatek wszystkim osiom x, y,z przypisalem ten sam pin zarowno dla limit jak i dla home i dziala bez zarzutow. oszczedzi mi to prowadzenia wielu kabli
robilem to w mach3 ale to chyba bez znaczenia
masz punkcik odemnie
niestety z tego okna nie moge ci przyznac wiec przyznam z jakiegos tematu ktory zalozylem.

masz punkcik odemnie

POZDRAWIAM
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
panowie konfiguruje Maha 2 wybrałem limit + limit - i home tak jak pisał pit. Mam pytanko bo w instrukcji z cnc akcesoria w nastepnej zakładce w ktorej wpisuje sie nr pinów Intup Pins w Limit X Plus limit Y Minus i Limit Z Minus jest napisane 0 czy tak ma być czy ma być ten sam numer co dla pinu z przeciwnym znakiem tzn dla x 11 y 12 z 13.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
no ale co wpisujesz w zakładce o której pisze czy ma byc tam 0 czy ten sam numer. A kolejne pytanie mam odnośnie ustawieia charakterytyki silnika krokowego. JAk ja sie ustawia. Mam silniki 1,89 NM czy jest jakaś tabela żeby wpisać odpowiednią wartośc czy robi sie to na oko -tylko jak, do czego niby mam to ustawić na czym mam sie wzorować?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
charakterystyki silnika krokowego sie nie ustawia , a to ze on ma 1,89Nm to tez nic nie znaczy, wszystko zalezy od reszty : oporów , sterownika itp, nie ustawia sie na "oko" tylko metodą prob i bledow , do ustawienia masz tylko 2 parametry : predkosc maksymalna i przyspieszenie , pobaw sie i zobaczysz na ile mozesz ustawic , ja mialem na mniejszych silnikach ale sruby kulowe 2000mm/min a kolega na mocniejszych ale gorszej mechanice ma 200mm/min - zasady nie ma - kombinuj.
PiteR
-
dymic nie bedzie, bo silnik jak trzyma to przeciez jest przez caly czas na "zwarciu"
ja podlaczylem wszystkie krancowki do pina 11. rowniez przypisalem home dla tego pina tak wiec
w zakladce w mach w configuration/ port & pins/ input signals/ pin number dla
x++ 11
x-- 11
x home 11
y++ 11
y-- 11
y home 11
z++ 11
z-- 11
z home 11
i oczywiscie dla wszystkich w/w zaznaczone "enabled"
jescze zaleznie czy twoje przelaczniki zwieraja sie jak na nie najedziesz czy sie rozlaczaja jak na nie najedziesz to w configuration/homing limits/home neg ,
rowniez w homing limits jesli chcesz aby zero bylo po drugiej stronie bo np. cos ci nie pasuje to pierwsza kolumna "reversed"
ja podlaczylem wszystkie krancowki do pina 11. rowniez przypisalem home dla tego pina tak wiec
w zakladce w mach w configuration/ port & pins/ input signals/ pin number dla
x++ 11
x-- 11
x home 11
y++ 11
y-- 11
y home 11
z++ 11
z-- 11
z home 11
i oczywiscie dla wszystkich w/w zaznaczone "enabled"
jescze zaleznie czy twoje przelaczniki zwieraja sie jak na nie najedziesz czy sie rozlaczaja jak na nie najedziesz to w configuration/homing limits/home neg ,
rowniez w homing limits jesli chcesz aby zero bylo po drugiej stronie bo np. cos ci nie pasuje to pierwsza kolumna "reversed"
POZDRAWIAM