Plazma a szkodliwość dla zdrowia

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 11 maja 2011, 21:22

to co napisałeś nie ma co weryfikować.
tak to działa i tak to za pewne jest.
Ale wyprowadzić powietrze na zewnątrz hali , to nie jest też tak prosto.
pewnie , mozna samemu to zrobić ale sa instytucje które się będą tego czepiać jak nie będzie spełniać norm.

to jest Polska rzeczywistość niestety.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanB » 12 maja 2011, 08:50

cnccad pisze:to jest Polska rzeczywistość niestety.
cnccad pisze:tak to działa i tak to za pewne jest.
Czy jest tu bym się sprzeczał... ale do rzeczy,
cnccad pisze:Ale wyprowadzić powietrze na zewnątrz hali , to nie jest też tak prosto.
pewnie , mozna samemu to zrobić ale sa instytucje które się będą tego czepiać jak nie będzie spełniać norm.
Skoro wentylacja jest "przystosowana" do wyrzucania przefiltrowanego powietrza do wewnątrz hali to dlaczego nie spełniałoby ono norm, aby wyrzucać je na zewnątrz?

Każde urządzenie przed dopuszeniem do sprzedaży, a później do pracy musi spełniać normy dla danej klasy urządzeń. I przejść odpowiednie badania - pod wzg. hałasu, wibracji oraz w przypadku wentylacji - skuteczność, tylko zależy czy sprawdzamy tą skuteczność na użytych filtrach, czy na nówkach nie śmiganych :neutral:

Sam widziałem "stół odciągowy" w postaci posadzki i wentylacji okiennej - ale nie była ta przecinarka katowana 8 godzin, czy też w systemie. Poprostu jeden dwa detale na jakiś czas, co nie zmienia faktu, że ja nie chciałbym na takiej maszynie pracować.

Co prawda czas narażania na czynniki szkodliwe jest krótki, ale tego syfu nie chciałbym wchłaniać swoimi drogami oddechowymi - choć wiem, że poniekąd z maszyny z wentylacją również nie wszystko ona wyłapuje.

Czasami widzę jak już są filtry zapchane w filtrowentylacji to "kurzawa" nad stołem się robi...

Pozdrawiam

thcim
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: thcim » 12 maja 2011, 09:25

Sekcyjny stół odciągowy nie jest standardem, dopiero jakieś 3-4 miesiące temu np. wprowadził je ECKERT najprościej czyli kopiując rozwiązania innych nie wiem jak to jest w przypadku AEP z filmów na stronie wydaje się że raczej nie jest to stół sekcyjny, ZAKMET też od niedawna piszę że je robi ale nic więcej się na stronie dowiedzieć nie można. STIGAL miał swój system. Ogólnie większość producentów nie podaje szczegółowych danych dot. maszyn a zwłaszcza wpływu na środowisko pracy. Podobnie jak z parametrami podaje się różne i nikt tego nie weryfikuje, było takie porównanie przecinarek w magazynie STAL tam to było widać najlepiej.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 12 maja 2011, 14:18

stół sekcyjny od jakiś 10 lat to standard.
Jeżeli ktoś oferuje coś innego , to po prostu należy sobie zadać pytanie.
z kim ja rozmawiam :?:
serwisuję maszynę ECKERT 8 letnią ze stołem wentylacyjnym sekcyjnym.
Nawet ZAKMET już go oferował 7lat temu jako standard bazując na wzorach kempera.

Po za tym , co taka firma ma napisać o szkodliwości :?:
plazma generuje bardzo dużą ilość gazów o różnym składzie. I nie sposób precyzyjnie określić składów gazu. Dlatego się to zamyka w jakiś wartościach dla ogółu szkodliwości.
U siebie w mieście mam ECKERT-a na palnikach gazowych. Ma jakieś 8 lat a stoły materiałowe są po poprzedniku który miał je przez 20lat przeszło lat i była to maszyna messer.
Inny przykład ...
Maszyna L-tec 22lata i stół wentylowany z sekcjami. Otwieranie mechaniczne.
Nie wiem jak STIGAL , AEP ...

Oczywiście , jak ktoś chce za oszczędzić to nie zamawia stołów z wentylacją. Ale to sa już "kaskaderzy" ...

Odprowadzanie powietrza na halę lub na zewnątrz jest zróżnicowane przede wszystkim konstrukcją układu czyszczenia filtrów.
Urządzenie takowe podczas z rzutu pyłu z filtra nie może w tej chwili pompować powietrza na halę ale może na zewnątrz.
To jedna z różnic.

thcim

Post napisał: thcim » 17 maja 2011, 20:32

Wniosek z tego tematu jest taki, że cięcie plazmowe jest szkodliwe:)

Pytanie więc brzmi - jak dobrze maszyna odciąga spaliny? Jedynym sposobem aby to sprawdzić jest zobaczenie maszyny na żywo.

Jeśli chodzi o powrót "oczyszczonego" powietrza z filtrowentylatora na halę - niestety, ale zanieczyszczenia stałe do 1mikrona są filtrowane, zanieczyszczenia gazowe już nie. Można stosować wymiennik krzyżowy lub rekuperator, wtedy o ile stół jest dobrze skonstruowany możemy liczyć na czystą halę.

Ajan steruje klapami mechanicznie, tzn tam gdzie znajduje się portal tam otwiera się sekcja (taki popychacz klap, gdzie otwarcie wymuszane jest przesunięciem portalu) - rozwiązanie wymyślone 20 lat temu i trochę już nie aktualne choć wg. ich handlowców dobre. Miałem kiedyś VW Jette z 88r i też była dobra, ale jednak wolę Mercedesa.

Eckert dogłębnie studiuje w jaki sposób steruje się elektronicznie klapami, niestety mizernie ponieważ sam stół i jego konstrukcja wymaga modyfikacji. Widziałem nowo zmontowaną maszynę w jednej z firm i finalnie nadal dymi, jednak najbardziej na łączeniach stołu.

Stigala nie widziałem póki co, ale jak rozmawiałem na targach jeszcze dwa lata temu to stół można było programować elektronicznie (nie na czujnikach zbliżeniowych tylko z informacji od sterownika).

Zakmet - steruje bodajże czujnikami zbliżeniowymi podobnie jak eckert jakiś czas temu, rozwiązanie nieco bardziej zautomatyzowane względem AJANA.

Jak ktoś chce kupić plazmę i mieć pewność, że nie otruje operatora - niech podpatrzy pracujące maszyny.

RomanB
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanB » 17 maja 2011, 21:15

thcim pisze:Zakmet - steruje bodajże czujnikami zbliżeniowymi podobnie jak eckert jakiś czas temu, rozwiązanie nieco bardziej zautomatyzowane względem AJANA.
Pracuję na Zakmet Portal 2x6m i jest stół sekcyjny sterowany "płozą" - mechanicznie, a nie jakaś elektronika, chyba że coś się zmieniło w produkcji.

Jedną i podstawową sprawą, aby był dobry odciąg - trzeba czyścić filtry jak najczęściej, bez tego nie da rady. Pneumatyczne odbijanie pyłu (~6 bar) nie odbija wszystkiego, pył i tak osadza się na filtrach.
thcim pisze:Widziałem nowo zmontowaną maszynę w jednej z firm i finalnie nadal dymi, jednak najbardziej na łączeniach stołu.
Jak się wyczyści filtry to na łączeniach nie dymi, ale lekko przytkane filtry i mamy zadyme na hali :)
Na łączeniu trochę dymi z tego względu że ciąg jest podawany z dwóch sekcji i dodatkowo natrafia na kątownik stołu sekcyjnego, który zmienia tor powietrza z pionowego na pozimy "ślizganie się dymu".

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 maja 2011, 21:34

zakmet stosuje "kopie" stołów kemper. Są otwierane jedne za pomocą czujnika a tańsze wersje pneumatycznie.
to samo sie ma do Eckert i kilku innych dostawców.
jakikolwiek by nie był stół to ważne jest widmo ssania.
I to odpowiada za sprawność stołu przy prawidłowo dobranym wentylatorze.
Gazy są oczyszczane na kilka sposobów , nie tylko na filtrach. Po za tym .... argon spalony jest tak samo szkodliwy jak nie kontrolowany wyciek tego gazu.

owszem , lepsze jest wyprowadzenie powietrza na zewnątrz tym bardziej jak wiatr zawiewa i pompuje je z powrotem na halę :wink:

dobrej jakości stół jest w stanie odebrać 75 ... 80% zanieczyszczeń.
gazy lekkie szybko wędrują w góre i nie liczcie na to że nawet 50% z nich zostanie zassana.

inny dylemat ... o którym nie pisałem a jest to w każdym prawie rodzaju stołu materiałowego a o czym niechcą pisać producenci stołów.
Gazy odbite ... co z nimi :?: One nie mają szans być zassane do filtrów. Najwięcej ich jest przy cięciu gazowym i plazmowym powietrzem .

thcim

Post napisał: thcim » 17 maja 2011, 22:14

Myślę kolego CNCCAD, że masz na myśli informację, że:

Gazy odbite, to takie gazy które nie mogą być zassane nawet wentylatorem/filtrowentylaotorem o wydajności 10 000m3/h z prostej przyczyny - zbyt duża martwa strefa na stołach odciągowych. Wyobraźmy sobie, że stół składa się z profili 50x50mm i ma gabaryt roboczy 3x2m. Teraz klient kupuje maszynę o szerokości 3metry i 12m długi - i co się okazuje? Ma on 6 łączeń stołu materiałowego na których nie da się skutecznie odciągać!

Dla zobrazowania procesu proszę sobie wyobrazić, że odciąganie spalin można porównać do zlewu. Jak zmywamy naczynia a zlew mamy DWUKOMOROWY, to na w pełni odkręconym kurku przesuwając kran z lewej komory na prawą okaże się, że między komorami woda nas ochlapie ponieważ odbije się od łączenia komór!

Podobnie jest przy plaźmie...

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 18 maja 2011, 07:20

gazy odbite , jak nazwa wskazuje są odbite od dna nie zależnie od ich miejsca a szybkosć jest na tyle duża że system ich nie zassie.
Oczywiście to sie ma tak samo do widma ssania. Im mniejsze , tym gorsza skuteczność ssania stołu.
Wiec już te dwa czynniki mogą popodować zmiejszenie skuteczności działania stołu materiałowego.
A są jeszcze inne. Ale o nich to może później.

thcim

Post napisał: thcim » 18 maja 2011, 07:52

I tutaj kolejno:

- głębokość wanny odciągowej - im głębsza, tym teoretycznie łatwiej jest odciągać
- możliwie najmniejsze martwe pole na łączeniach stołu (na wysokości rusztu materiałowego)
- możliwie najwięcej krzywych płaszczyzn nie prostopadłych do strumienia gazów powstałych przy cięciu
- spręż, podciśnienie minimalne na całej szerokości sekcji na poziomie minimum 1500Pa
- no i oczywiście standardowo szerokość sekcji odciągowej max 50cm, inaczej musimy stosować wentylator o kosmicznej wydajności, zwłaszcza jeśli istnieje bardziej skomplikowany system odciągania od mechanicznego (więcej sekcji otwartych na raz)

Wszystko powyższe to moim zdaniem sukces w odciąganiu.
Może ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”