I znowu problem z machem
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
I znowu problem z machem
Witam
Problem powtarza się co kilka dni ale juz teraz to nie iwem co mam robić. Miałem macha 2 i zmieniłem na macha 3 i znowu jest to samo. Elementu mają rózne wymiary, ustawiłe ilośc króków na obrót i zminiłem w zakładce stete IJ mode. Już teraz nie wiem co robić czy szukać innego programu czy dalej walczyć z machem. Proszę o pomoc bo mnie już kur...ca bierze non stop problem. Nawet dysk z formatowałem i mam tylko trogo macha na dystku a dzisiaj zrobiło sie to samo. Poniżek zdjęcia co sie dzieje.
robert
Problem powtarza się co kilka dni ale juz teraz to nie iwem co mam robić. Miałem macha 2 i zmieniłem na macha 3 i znowu jest to samo. Elementu mają rózne wymiary, ustawiłe ilośc króków na obrót i zminiłem w zakładce stete IJ mode. Już teraz nie wiem co robić czy szukać innego programu czy dalej walczyć z machem. Proszę o pomoc bo mnie już kur...ca bierze non stop problem. Nawet dysk z formatowałem i mam tylko trogo macha na dystku a dzisiaj zrobiło sie to samo. Poniżek zdjęcia co sie dzieje.
robert
- Załączniki
-
- Rysunek11.jpg (85.51 KiB) Przejrzano 740 razy
-
- Rysunek22.jpg (61.3 KiB) Przejrzano 855 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
ale o co chodzi??
[ Dodano: 2011-05-13, 14:37 ]
jesli masz problem z tym co narysowałęs a tym co mach robi to błąd jest gdzies miedzy rysunkiem a machem
mach ma powiedzmy takie sztywne wytyczne g1 to cos tam g2 to cos tam
a jak masz to poplątane to nie pujdzie
natomiast gdy w machu masz dobry rysunek i prawidłowo go wyswietla to błedu szukaj gdzies w osiach i sterowniku który możę gubic kroki lub zle jest stawiony
ram miałem tak żę facet przestawił skalowanie osi z 1 na 10 i jedna os jezdziłą w cały swiat i cudy był
[ Dodano: 2011-05-13, 14:37 ]
jesli masz problem z tym co narysowałęs a tym co mach robi to błąd jest gdzies miedzy rysunkiem a machem
mach ma powiedzmy takie sztywne wytyczne g1 to cos tam g2 to cos tam
a jak masz to poplątane to nie pujdzie
natomiast gdy w machu masz dobry rysunek i prawidłowo go wyswietla to błedu szukaj gdzies w osiach i sterowniku który możę gubic kroki lub zle jest stawiony
ram miałem tak żę facet przestawił skalowanie osi z 1 na 10 i jedna os jezdziłą w cały swiat i cudy był
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Wszystko dobrze tylko tyle, że komputer z machem został w tej pozycji i można go było tylko zrestartować. Po restarcie komputer odżył tylko jak odpaliłem macha zrobiło sie podobnie. Skończyło sie tym, że trzaba było formatować dysk bi jak chciałem usunąć macha to stwierdzał, że macha nie ma. Po formatce zasntalowałem tylko system oraz macha i efekt był taki sam. Na razie pracuje na step2cnc i do tej pory wszystko jest w porządku. Zobaczymy co bedzie dalej. Oczywiście problemy takie same były z machem2 i machem3. Oba programy dostałem od zaprzyjaźnionej firmy. Oni kupili ale ich nie używali. Leżału gdzieś tam w szafce i tyle.
robert
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam.
format to może być a mało .
lepiej zrobić fdisk i dopiero format .
programy potrafią instalować to i owo poza miejscem dostępnym dla formatu .
niekiedy tak kol. się zmagają z różnymi wersjami " 30 dni " - trial .
oczywiście nie wiem czy o to chodzi w tym wypadku - ale tak dla informacji .
pozdrawiam .
format to może być a mało .
lepiej zrobić fdisk i dopiero format .
programy potrafią instalować to i owo poza miejscem dostępnym dla formatu .
niekiedy tak kol. się zmagają z różnymi wersjami " 30 dni " - trial .
oczywiście nie wiem czy o to chodzi w tym wypadku - ale tak dla informacji .
pozdrawiam .
-
- Kontakt:
prawdopodobnie masz albo problem z tą wersją która tyle lerzała widac cos z niąjest nie teges bo nie ty peirwszy o tym piszesz
zainstaluj orginalnego macha 3 jesli będą dalej problemy to z kompoem masz cos nie teges jesli to laptop to wywal od razu złoma...
Ja polece desktopy a allegro firma IBM chyba najlepsze składa
jesli możesz i znasz to opisz parametry komputerka
zainstaluj orginalnego macha 3 jesli będą dalej problemy to z kompoem masz cos nie teges jesli to laptop to wywal od razu złoma...
Ja polece desktopy a allegro firma IBM chyba najlepsze składa
jesli możesz i znasz to opisz parametry komputerka
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
Lepiej zamiast fdisku użyc programu do niskopoziomego formatowania i wtedy wyczyści dysk nawet z polami teoretycznie niedostepnymi. Ja montowałem programu legalne a nie tzw wersje demonstracyjne. Po dwóch miesiącach zmagania się dałem sobie spokój ale chetnie bym dowiedział sie dlaczego tak sie działo. No i najchetniej poczytałbym dokładną dokumentacja do macha.
robert
robert
-
Oczywiście, że formatowanie niskopoziomowe czasami formatuje dysk na zero, ale ja to musiałem zrobić i mi sie udała nieuszkodzic. Za drugim razem dysk był wyczyszczony i mach był jedynym programem który był zainstalowany, komputer nie był w żadnej sieci i tak stało sie to co przed formatowaniem. Instalacja macha była z płytki oryginalnej (przynajmniej tak mi obiecano) ja tego programu nie kupowałem tylko oba machy zostały kupione przez kolegę na firmę w której ona pracował. Fakt to on nam pokazał frezarki i tokarki cnc. Od tego zaczeła się historia z budowaniem maszyn umnie i u paru kolegów.
robert
robert
-
- Kontakt:
kubus838, a nie masz czasem starego dysku?
próbowałeś to instalować na innym kompie?
bo po przeczytaniu twoich postów widze że na siłe chcesz upchnąć a nie wykluczasz podstawowych błędów
próbowałeś to instalować na innym kompie?
bo po przeczytaniu twoich postów widze że na siłe chcesz upchnąć a nie wykluczasz podstawowych błędów
-
Ja montowałem to na czterech komputerach dwa to są notebooki jeden toshiba drugi hp i oba były kupione pod koniec 2009r pzostałe dwa to komputery stacjonarne, jeden składałem sam. Efekt był podobny na wszystkich. Ja mogłem popełnić jakiś błąd ale pomagało mi parę osób a efekt był zawsze ten sam. Na początku myslałem, że to wina corel. Mam corela 12 a on dobrej opinii niema wsód osób które pracują z ploterami. Potem zmieniłem na x4 ale w dalszym ciągu to samo. Na początku nie podejrzewałem, że to wina macha, myślałem tak samo jak TY. Kiedy wywaliłem wszystko z dysku i zainstalowałem jeszcze raz system i program STEP2CNC na razie takich sytuacji nie ma - jak długo zobaczymy.
robert
robert