Niestety tak lekko nie jest, butle nie są zamienne. Tzn. butlę po argonie lub mieszance można nabić CO2 ale nigdy na odwrót, jest to związane z wytrzymałością butli. Tak samo jest z butlami tlenowymi, które pod koniec swojego życia są przerabiane na butle do CO2 lub acetylenu. Butle, które nie nadają się do CO2 lub acetylenu idą do złomu.jacek-1210 pisze: Jak chcesz tanio małą butlę, to znajdź starą gaśnicę śniegową 8L z ważną legalizacją, opróżnij, wymień w niej zawór, przemaluj na kolor butli technicznych i powinni ci taką butlę przyjąć na wymianę (butle CO2, argon i chyba hel są zamienne)
Ceny gazów
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
moze lepiej od razu na jasnoniebieski pomalować ?Czesio pisze:jacek-1210 napisał/a:
Jak chcesz tanio małą butlę, to znajdź starą gaśnicę śniegową 8L z ważną legalizacją, opróżnij, wymień w niej zawór, przemaluj na kolor butli technicznych i powinni ci taką butlę przyjąć na wymianę (butle CO2, argon i chyba hel są zamienne)

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Nie wiem na ile jest to zgodne z przepisami, ale moja pierwsza butla argonowa "prawie nówka" którą dostałem z nową maszyną była ewidentnie przebita z gasnicy śniegowej, nowy zawór i nowe malowanie plus legalizacja do 2020r. I jak dzwoniłem do innego sprzedawcy, to proceder przebijania gaśnic śniegowych na argon jest nagminny i mocno popularny. Nie za bardzo rozumiem:jeśli butla ma ważną legalizację na 150bar to w czym problem czy to CO2 czy argon ?
[ Dodano: 2011-05-12, 00:12 ]
Dodam, że tym pierwszym po nowej legalizacji argonem spawać się za bardzo nie dało póki nie spuściłem z 1/4 butli "w powietrze". Taka to jakość argonu w 8l butlach. A pierwsza legalizacja tej butli była tak ok. 1977 roku więc butle nie "siadają" tak łatwo jak to kol. Czesio pisze
Nie wiem jak to jest przy gazach technicznych, ale przy butlach powietrznych legalizacja polega na obejrzeniu stanu butli w środku, napompowaniu jej wodą do ciśnienia nominalne +10% i sprawdzeniu czy butla nie odkształca się i czy się nie poci. Jeśli jest ok to nabija się legalizację i już
[ Dodano: 2011-05-12, 00:12 ]
Dodam, że tym pierwszym po nowej legalizacji argonem spawać się za bardzo nie dało póki nie spuściłem z 1/4 butli "w powietrze". Taka to jakość argonu w 8l butlach. A pierwsza legalizacja tej butli była tak ok. 1977 roku więc butle nie "siadają" tak łatwo jak to kol. Czesio pisze
Nie wiem jak to jest przy gazach technicznych, ale przy butlach powietrznych legalizacja polega na obejrzeniu stanu butli w środku, napompowaniu jej wodą do ciśnienia nominalne +10% i sprawdzeniu czy butla nie odkształca się i czy się nie poci. Jeśli jest ok to nabija się legalizację i już
-
- Posty w temacie: 2
Na początek cytat z książki Leona Mistura na temat butli do CO2:
W swoim wcześniejszym poście napisałem jak wygląda życie butli z doświadczenia. Spotkałem się już z butlą z acetylenem, która była kiedyś butlą tlenową
Nikogo nie zastanowiło dlaczego butle z mieszanką są zawsze albo prawie nowe albo w bardzo dobrym stanie i dlaczego jak ktoś ma własną butlę na CO2 i chce wymienić na mieszankę, to słyszy: NIE.
Mądry człowiek nie zastosuje butli, której ciśnienie próbne wynosi 19 MPa aby napełnić ją gazem do ciśnienia 15 MPa.Przeciętnie używane są butle o pojemności 33-40 dm³, w których ciśnienie próbne wynosi 19-22.5 MPa.
to nie znaczy, że jest legalny i bezpieczny.proceder przebijania gaśnic śniegowych na argon jest nagminny i mocno popularny
W swoim wcześniejszym poście napisałem jak wygląda życie butli z doświadczenia. Spotkałem się już z butlą z acetylenem, która była kiedyś butlą tlenową

Nikogo nie zastanowiło dlaczego butle z mieszanką są zawsze albo prawie nowe albo w bardzo dobrym stanie i dlaczego jak ktoś ma własną butlę na CO2 i chce wymienić na mieszankę, to słyszy: NIE.
-
- Posty w temacie: 10
Ciekawe z tymi butlami na acetylen że można taką zrobić z butli tlenowej.
Rozumiem że jest przy okazji napełniona "węglem" po korek i nalano do niej acetonu?
Branży nie znam, z ciekawostek to widziałem butle małe chyba litrówki z napisem argon a był w nich tlen - to te małe butle w marketach.
Posiadanie butli na własność to chyba nie jest wygodne no chyba że się ma 2 palety butli.
Rozumiem że jest przy okazji napełniona "węglem" po korek i nalano do niej acetonu?
Branży nie znam, z ciekawostek to widziałem butle małe chyba litrówki z napisem argon a był w nich tlen - to te małe butle w marketach.
Posiadanie butli na własność to chyba nie jest wygodne no chyba że się ma 2 palety butli.
-
Nie chcę się sprzeczać bo fachowcem w tym temacie nie jestem, ale:
Właśnie aż poszedłem specjalnie do swojego bałaganu i obejrzałem dokładnie swoje obie butle argonowe, dużą i małą. Na jednej pisze: 150AT a na drugiej 15MPa - w jaki sposób mam sprawdzić czy ciśnienie próbne wynosiło 19 czy też 22.5MPa ?????
Skoro jest legalizowana na 15MPa to jest ok i koniec. Dodam że na dużej najstarsze cechy nabite są z ... 1978 roku
a na małej z 1988 roku. Oczywiście nie są to moje własne butle tylko otrzymane po wymianie w punkcie wymiany gazów technicznych i obie mają aktualną legalizację
Oczywiście mówimy o gazach obojętnych (argon, hel) lub prawie obojetnych (CO2), to może się mieć nijak do butli tlenowych z racji agresywności tlenu - butle tlenowe faktycznie mogą mieć krótszą trwałość
[ Dodano: 2011-05-12, 23:09 ]
Acetylenek: możesz trochę więcej napisać o współpracy z Linde ? Skąd wytrzasnąć tę "pierwszą" butlę ? Firma solidna, ale przeglądałem ich ofertę w internecie - ceny za najem butli (bo nie znalazłem innej mozliwości otrzymania od nich Linde-butli
) mają prosto z księżyca albo spoza układu słonecznego ???? Mam "własną" 40-kę którą wymieniam, ale Linde ma pewne gazy tylko jak zacząć z nimi współpracę ?
[ Dodano: 2011-05-13, 09:34 ]
Poprawka, bo napisałem niechcący małą głupotę: ciśnienie próbne to nominalne + 50%. Czesio, już wiem co ów mądry człowiek może zrobić
: naklejki z nazwą gazu zaklejały mi nabite cechy ciśnienia próbnego przy legalizacji, na obu butlach jest to samo: PR225 (czyli 22.5MPa), sprawdziłem to dziś kiedy zaczął się dzień
. Pozdrawiam
czy możesz wyjaśnić w jaki sposób ów mądry człowiek ma to sprawdzić ?Czesio pisze:Na początek cytat z książki Leona Mistura na temat butli do CO2:Mądry człowiek nie zastosuje butli, której ciśnienie próbne wynosi 19 MPa aby napełnić ją gazem do ciśnienia 15 MPa.Przeciętnie używane są butle o pojemności 33-40 dm³, w których ciśnienie próbne wynosi 19-22.5 MPa.

[ Dodano: 2011-05-12, 23:09 ]
Acetylenek: możesz trochę więcej napisać o współpracy z Linde ? Skąd wytrzasnąć tę "pierwszą" butlę ? Firma solidna, ale przeglądałem ich ofertę w internecie - ceny za najem butli (bo nie znalazłem innej mozliwości otrzymania od nich Linde-butli

[ Dodano: 2011-05-13, 09:34 ]
Poprawka, bo napisałem niechcący małą głupotę: ciśnienie próbne to nominalne + 50%. Czesio, już wiem co ów mądry człowiek może zrobić

-
- Posty w temacie: 1
Dziwne, ja kiedys potrzebowalem 2gą butle argonu na weekend na dużą robotę to pozyczyłem od kumpla pustą po CO2, pojechałem do punktu i mi wymienili na argon bez najmniejszych problemów.Nikogo nie zastanowiło dlaczego butle z mieszanką są zawsze albo prawie nowe albo w bardzo dobrym stanie i dlaczego jak ktoś ma własną butlę na CO2 i chce wymienić na mieszankę, to słyszy: NIE.
Ceny u mnie:
100bar w małej butli 25zł
150bar w małej butli 30zł
duża butla chyba jest 200bar i cena 90zł
ceny dotyczą argonu, dwutlenku i mieszanki, nie ma rożnicy.
-
-
-
Nie pomyliłem się argon 4.5 w 40 litrowej butli ok. 14 MPa ( tyle mi reduktor pokazuje na nowej).
Jakie jest ciśnienie w tych butlach bo może się okazać że to jest wcale nie taka zła cena.
Wg. cennika linde z 2008r (tylko taki znalazłem) dla 6,4m3 cena technicznego brutto -127,7 i taka sama ilość 4.5 - 138 PLN ale podają również cenę za butle w której jest 10,7m3 i koszt dla 4.5 to 231 brutto - cena za m3 we wszystkich jest taka sama.
Zakładając prostą kalkulację 15Mpa * 40l - 6m3 , 20MPa * 50l - 10m3 czyli prawie 2 razy więcej. Należy porównywać te same ilości gazu lub liczyć cenę m3.
Jakie jest ciśnienie w tych butlach bo może się okazać że to jest wcale nie taka zła cena.
Wg. cennika linde z 2008r (tylko taki znalazłem) dla 6,4m3 cena technicznego brutto -127,7 i taka sama ilość 4.5 - 138 PLN ale podają również cenę za butle w której jest 10,7m3 i koszt dla 4.5 to 231 brutto - cena za m3 we wszystkich jest taka sama.
Zakładając prostą kalkulację 15Mpa * 40l - 6m3 , 20MPa * 50l - 10m3 czyli prawie 2 razy więcej. Należy porównywać te same ilości gazu lub liczyć cenę m3.