tokarka ciągnie stożek przy uchwycie

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 maja 2011, 20:08

hm ...

chyba się skuszę też na taki "zabieg". Może faktycznie to jakieś nie dociągnięcie przez producenta :?:

Miałem i nadal mam dużo pracy więc w tygodniu może wreszcie to zobaczę :wink: :!:

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: RomanJ4 » 07 maja 2011, 20:41

Przydałby się choćby najprostszy klucz dynamometryczny do równego dociągnięcia.
Już choćby klucz nasadowy, kawałek rurki jako przedłużka dźwigni i waga Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: adam Fx » 07 maja 2011, 20:43

niby tak ale DTR od NuToola to nie książka do napraw samochodowych i niema tam podanych momentów dokręcania w sumie to ogólnie niewiele tam jest .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

sebafm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sebafm » 07 maja 2011, 20:48

Ja po zdemontowaniu skrzynki wrzeciennika , zobaczyłem farbe na łożu no i inne syfki .

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 maja 2011, 20:58

hehe ... kurcze , to może warto ją najpierw rozebrać , naprawić a następnie się nią cieszyć :?: :?:
Koledzy , a czy mieliście taki przypadek ...przypadki że przy niskich biegach się wam rozzębiała :?:
a kolejny objaw jaki mam to przy wysokich biegach , powyżej 1000obr. silnik ( może nie koniecznie on ) przy niskiej temperaturze ( 10C ) , niezależnie od kierunku zadanego nie potrafi się zebrać na obroty :?:
Jak popracuje chwilę to usterka stopniowo ale stosunkowo szybko znika.
Myślałem na początku że problem z elektryką. Ale silnik ma stałe obroty a tylko szybkości się zmieniają na wrzecionie.
Więc mechanika :?:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 07 maja 2011, 21:01

W żadnej małej DTR-ce nie będzie ile, ale chodzi o równomierne (i krzyżowe) dokręcenie wszystkich, nawet z dobraną "na czuja" wielkością.
pozdrawiam,
Roman

Mateusz-M
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mateusz-M » 07 maja 2011, 21:24

cnccad pisze:hehe ... kurcze , to może warto ją najpierw rozebrać , naprawić a następnie się nią cieszyć :?: :?:
Koledzy , a czy mieliście taki przypadek ...przypadki że przy niskich biegach się wam rozzębiała :?:
a kolejny objaw jaki mam to przy wysokich biegach , powyżej 1000obr. silnik ( może nie koniecznie on ) przy niskiej temperaturze ( 10C ) , niezależnie od kierunku zadanego nie potrafi się zebrać na obroty :?:
Jak popracuje chwilę to usterka stopniowo ale stosunkowo szybko znika.
Myślałem na początku że problem z elektryką. Ale silnik ma stałe obroty a tylko szybkości się zmieniają na wrzecionie.
Więc mechanika :?:
Ad1 Jeżeli bieg wyskakuje to stawiam że luz za duży na wodzikach lub źle ustawiona dźwignia i po prostu do końca nie zazębia, chyba ze jakoś inaczej to sie objawia
Ad2 Olej w przekładni po prostu gęstnieje a im wyższe obroty tym silnik ma większe obciążenie

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 07 maja 2011, 21:26

Jak to ująłeś "rozzębia" się bo może zatrzaski są słabo skręcone, słabe sprężynki w zatrzaskach, lub luzy na wodzikach https://www.cnc.info.pl//files/bv20_1_imp_537.pdf (str. 22)
sprawdź też czy koła w przekładni są zazębione pełna szerokością po zatrzaśnięciu czy może tylko częściowo, co może skutkować wyskakiwaniem w czasie pracy. Przy okazji po zdjęciu paska od silnika można sprawdzić czy nie ma nadmiernych oporów w czasie obracania(skręcenie łożysk wrzeciona po rozłączeniu zazębienia, łożyska wałków pośrednich, itd) Być może to jest przyczyną ciężkiego startu silnika. Jego też można sprawdzić po zdjęciu paska jak startuje na "luzie", i przyciskając lekko koło pasowe silnika drewniana listewką, markując obciążenie.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 maja 2011, 21:46

dzięki za zainteresowanie.
silnik startuje poprawnie , oporów nie ma jakiś szczególnych. Ma typowy dla przełożenia.
Też myślałem o gęstym oleju ale i też go wykluczyłem częściowo.
Dlaczego :?:
gdyż jak zaczynałem to temperatura była te 10C i praca ciągła przez 2...4min przywracała jej sprawność.
Obecna pora roku , na warsztacie ciepło ... może tak z 17C i dokładnie to samo.
I ...
tu przypisuję waszą słuszność do zagęszczenia oleju. Bo jak jest cieplej to np. dwa...trzy załączenia tokarki na czas 5...10s i usterka znika.
Zastanawiałem sie jeszcze nad taką opcją.
Silnik ma stałe obroty a rozruch na dwóch kondensatorach ( po jednym dla kierunku ).
czy przypadkiem kondensatory nie są źle dobrane :?: On ( kondensator ) ma za zadanie nadać kierunek a objaw jest taki że silnik jak by szarpał co słychać bardzo wyraźnie po przekładni. Nagle wskakuje na obroty i już jest OK.

Zazębienie , jest zawsze na całej szerokości zęba. Ale sprawdzę wasze wskazówki.
Ogólnie jestem zadowolony z maszynki. Zarobiła na siebie za okres 6miesiecy już.

Kolejne pytanie … nie koniecznie sensowne ale pytam z ciekawości.
Jaką macie wysokość noża :?: U mnie 14,3mm
teoretycznie powinna być wszędzie taka sama. Ale według kła mam 14,3

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 07 maja 2011, 22:23

Kła we wrzecionie, czy w koniku? (teoretycznie powinny być identyczne..)
Porównaj może instalację z tą w DTR, i sprawdź czy wszystkie połączenia są solidne (oczywiście przy wyłączonej)Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”