Dziękuję za odpowiedzi. Widocznie się kolego deg dobrze nie zrozumieliśmy. Właśnie z logicznego punktu widzenia nie pasowało mi to, że po odpięciu owej wtyczki maszyna czekała na zajarzenie. Dzisiaj wysłane zostało do firmy zlecenie naprawy. Dojdzie jeszcze chyba coś z kartą graficzną, bo obraz jest tak jakby poszarpany/postrzępiony. Nie zawsze tak jest i nie wiem od czego to zależy.
Dzisiaj jeszcze przy odkurzaniu źródła znalazłem licznik godzin pracy (chyba). Wskazywał 276,5h.
Dziękuję koledzy za rozwianie wątpliwości.
Że tak jeszcze zapytam, bo mi się właśnie przypomniało - oprogramowanie jest chyba jeszcze z 2006r (wersja albo 20.coś lub 40.coś - niestety nie spisałem, bo ostatnie dni troche mam zawrót głowy). Czy były jakieś aktualizacje i czy jest możliwość aktualizacji?
Niektóre rysunki które są w wypalarce jak wybieram to pisze na czerwono, że "łuk nie należy do okręgu" albo jakiś komunikat z "reżimem"?. Jest błędnie rysunek zrobiony czy o coś innego chodzi?
[ Dodano: 2011-02-18, 21:22 ]
Witam.
Oto sprawca mojego problemu> na fotce w ramce koloru czerwonego. Po wyjęciu wtyczki z gniazda oznaczonego w niebieskiej ramce palnik czekał na pozwolenie na start.
Mam schemat źródła, ale wg. oznaczenia na schemacie i płycie powinien być przekaźnik w czarnej ramce - a jest ten w czerwonej. Szedłem po przewodach z wtyczki X102 (piny A1 i A2) i idą tu. Przekaźnik był zwarty.
Zacząłem szukać po tym jak poodłączałem wszystkie kontaktrony w źródle (oczywiście wyłączonym - nawet odłączonym od sieci) a w szafie sterowniczej dalej świeciła się dioda sygnalizująca pozwolenie na start. Uznałem, że muszę szukać dalej. Po kablach doszedłem do celu. Jutro założę drugi przekaźnik - tyle że obcziążenie styków jest 1A (te w płycie są 3A) - ale na sprawdzenie aby się upewnić na 100% wystarczy.
Ale muszę podziękować Panom z serwisu Eckerta za wyjaśnianie i okazaną mi cierpliwość w tłumaczeniu gdzie co się znajduje. Prawdę mówiąc kontaktronu (ów) - dowiedziałem się, że jest kilka a nie jeden - nie znalazł bym za skarby świata. Szukałem szklanej rurki jak na załączonym zdjęciu i nie mogłem znaleźć...
Linki do zdjęcia, bo nie mogłem na forum wrzucić:
http://w92.wrzuta.pl/obraz/0LMaXCr6b1y/p2180138_80x60
http://w92.wrzuta.pl/obraz/3ZRdt3xbye8/p2180138
Problem z wypalarką Jantar 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja mam ostatnią aktualizację na moim Szafirze z 2008/2009 roku. Sprawdzę dokładnie jaki ma numer. Chyba też mam gdzieś CD z tą aktualizacją to ci wtedy mogę podesłać.mietekg pisze:...- oprogramowanie jest chyba jeszcze z 2006r (wersja albo 20.coś lub 40.coś - niestety nie spisałem, bo ostatnie dni troche mam zawrót głowy). Czy były jakieś aktualizacje i czy jest możliwość aktualizacji?
U nie też tak się dzieje, najczęściej wtedy gdy wartość kompensacji nie pozwala fizycznie na wycięcie danego kształtu (np. bl.10 90A, kompensacja 2.1 a otwór fi 4). Poza tym dość często wyskakuje mi ten komunikat.mietekg pisze:Niektóre rysunki które są w wypalarce jak wybieram to pisze na czerwono, że "łuk nie należy do okręgu" albo jakiś komunikat z "reżimem"?. Jest błędnie rysunek zrobiony czy o coś innego chodzi?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Taki komunikat może się pojawić w przypadku, gdy w programie cięcia (rysunku) znajdują się blisko siebie linie cięcia - blisko siebie - czyli odległość jest mniejsza niż wartość wprowadzonej przez operatora kompensacji.mietekg pisze:Niektóre rysunki które są w wypalarce jak wybieram to pisze na czerwono, że "łuk nie należy do okręgu" albo jakiś komunikat z "reżimem"?. Jest błędnie rysunek zrobiony czy o coś innego chodzi?
Nigdy nie dyskutuj z debilem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, później załatwi doświadczeniem.