Pierwsze kroki - kod źródłowy ale pod ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Pierwsze kroki - kod źródłowy ale pod ?
Witam
Pomyślałem sobie że frezarka CNC ułatwiła by mi życie i dała dużą satysfakcjie z jej wykonania. Z tego co się patrzyłem koszta są różne i zależy mi na ich minmalizacji . Zaczołem od szukania sterowników do elektorniki i przeszukałem kilka forum. Budowa kodu jest rózna niektore w bas hex i sch.
Pytanie czy mogłby ktoś je sprawdzić lub powiedzieć czy mogłbym jakieś wgrać na te sterowniki http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... owych.html ?? ( robie płytki pcb jak narazie nie wchodzi w gre )
Pomyślałem sobie że frezarka CNC ułatwiła by mi życie i dała dużą satysfakcjie z jej wykonania. Z tego co się patrzyłem koszta są różne i zależy mi na ich minmalizacji . Zaczołem od szukania sterowników do elektorniki i przeszukałem kilka forum. Budowa kodu jest rózna niektore w bas hex i sch.
Pytanie czy mogłby ktoś je sprawdzić lub powiedzieć czy mogłbym jakieś wgrać na te sterowniki http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... owych.html ?? ( robie płytki pcb jak narazie nie wchodzi w gre )
- Załączniki
-
- sterowniki.rar
- (9.73 MiB) Pobrany 289 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Z twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie, że nie masz bladego pojęcia o czym mówisz.
W tej sytuacji cudem by było, gdybyś wykonał własnoręcznie jakikolwiek sterownik.
Jeśli się zdecydujesz na budowę jakiejś maszynki, to kup gotowe sterowniki.
Koszt już od około trzystu złotych na całą maszynę.
Podłączasz do komputera, silników i zasilacza i wszystko działa.
.
W tej sytuacji cudem by było, gdybyś wykonał własnoręcznie jakikolwiek sterownik.
Jeśli się zdecydujesz na budowę jakiejś maszynki, to kup gotowe sterowniki.
Koszt już od około trzystu złotych na całą maszynę.
Podłączasz do komputera, silników i zasilacza i wszystko działa.
.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
chetnie kupiłbym takie sterowniki za 300zł
( czy te na stronie wyżej są już zaprogramowane na sterowanie silnikami ? sadziłem że to tylko płytka na którą można swój kod wgrać )
jakiś link ?
czy z tych sterowników kupionych będe mogł skopiować program ( bez niszczenia płyki i wyciagania microprocesora/microkontrolera )
i wgrać np w duplikat płytki własnorecznie zrobiony ? ( kopia )
Hobbistycznie jestem ciekawy tej budowy i teori układów scalonych ( na pogramowaniu sie nie znam jednakże w bascomie mozna zobaczyc komentarze które ułatwiają poznanie komend i ich fukcjie )
( czy te na stronie wyżej są już zaprogramowane na sterowanie silnikami ? sadziłem że to tylko płytka na którą można swój kod wgrać )
jakiś link ?
czy z tych sterowników kupionych będe mogł skopiować program ( bez niszczenia płyki i wyciagania microprocesora/microkontrolera )
i wgrać np w duplikat płytki własnorecznie zrobiony ? ( kopia )
Hobbistycznie jestem ciekawy tej budowy i teori układów scalonych ( na pogramowaniu sie nie znam jednakże w bascomie mozna zobaczyc komentarze które ułatwiają poznanie komend i ich fukcjie )
-
Te sterowniki są zbudowane na specjalizowanych układach scalonych i niczego nie trzeba programować.Manerus pisze:chetnie kupiłbym takie sterowniki za 300zł
Są też dostępne inne sterowniki w podobnej cenie, ale też nie trzeba ich programować.
Natomiast zapewne nie wiesz, że trzeba mieć odpowiedni program zainstalowany na komputerze i to on porusza całą maszynerią przez port LPT.
.
-
Linux EMC2.
Sterowniki pod USB zazwyczaj działają z dedykowanymi programami.
Zawsze to dodatkowy wydatek, bo one tylko omijają port LPT, który jest źle obsługiwany pod Windows.
Jak jesteś kompletnie zielony, to proponuję Turbocnc.
Program się do poważnego użytku nie nadaje, ale jest łatwy w obsłudze, prosty w konfiguracji i pojedzie pod DOS nawet na złomie Pentium 100MHz, albo nawet i na 486.
No i jak spalisz takiego dziadka, to niewielka strata ...
Na pierwsze kroki to najlepszy wybór.
.
Sterowniki pod USB zazwyczaj działają z dedykowanymi programami.
Zawsze to dodatkowy wydatek, bo one tylko omijają port LPT, który jest źle obsługiwany pod Windows.
Jak jesteś kompletnie zielony, to proponuję Turbocnc.
Program się do poważnego użytku nie nadaje, ale jest łatwy w obsłudze, prosty w konfiguracji i pojedzie pod DOS nawet na złomie Pentium 100MHz, albo nawet i na 486.
No i jak spalisz takiego dziadka, to niewielka strata ...
Na pierwsze kroki to najlepszy wybór.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Program np. Mach komunikuje się ze sterownikiem poprzez port LPT komputera, sterownik wysyła sygnały do silników step - czyli krok i dir - kierunek. Sterowniki można podpiąć bezpośrednio pod LPT lub za pomocą płyty głównej.
Przeszperaj forum dokładnie to na większość swoich pytań znajdziesz odpowiedzi.
Przeszperaj forum dokładnie to na większość swoich pytań znajdziesz odpowiedzi.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.