Frezarka CNC dla modelarza

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
coldzik
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8

Post napisał: coldzik » 15 kwie 2011, 20:51

Ogolnie moja odpowiedz tyczyla sie do posta tuxcnc, a nie Twojego FDSA... Pomylilem po prostu osoby :( Przepraszam za powstale zamieszanie

Tagi:

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: barola » 15 kwie 2011, 21:00

http://www.akcesoria.cnc....tera_malego.pdf

zamiescilem ten link dlatego ze kolega prosil o podanie czego nie wymienil z brakujacych czesci , ceny -wiadomo zmieniaja sie ,a wiedzac dokladnie co mu potrzeba moze sprawdzic aktulne ceny
pozdrawiam

coldzik,
ps.tak szczerze to jak zrobisz tania i ci sie spodoba ,bedziesz chcial lepsza i stwierdzisz ze mogles odrazu dolozyc i zrobic lepsza

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 15 kwie 2011, 21:03

Spoks.. dziś mam tumiwisjeczy nastrój wiec tylko sie uśmiechnąłem pod nosem.

Co do tysiąca zł.. to myślę jednak wbrew temu co mówią koledzy da się... natomiast mówię tak bo mam na tyle wiedzy mechanicznej i elektronicznej że mogę sobie zbudować wszytko sam... zaczynając od konstrukcji na sterownikach i zasilaczu kończąc :) Znam wiele kruczków które bardzo obniżają koszty ale nie stosuje się ich normalnie itd.

:)

Autor tematu
coldzik
Posty w temacie: 8

Post napisał: coldzik » 15 kwie 2011, 21:07

No nic dosc chyba tego gadania i trzeba sie zabrac do proby stworzenia czegos dzialajacego :)
Zaczne od projektu i spisaniu czego bede potrzebowal, a wtedy pewnie ponownie sie zwroce do Was o pomoc...

Dziekuje wszystkim za udzielone rady :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 15 kwie 2011, 21:34

barola pisze:ceny -wiadomo zmieniaja sie ,a wiedzac dokladnie co mu potrzeba moze sprawdzic aktulne ceny
No niezupełnie.
Na przykład łożyska w krótkich obudowach, o których pisałem, były wtedy niedostępne.
Też relacje cenowe różnych rozwiązań wyglądają inaczej.
Dziś warto pomyśleć o szynach i wózkach, bo to 250-300 złotych metr szyny i 140-250 zł wózek, zależnie od rozmiaru.
Jeszcze niedawno to był kosmos.

Nie zmienia to jednak faktu, że tanio i łatwo będzie na wiszących wałkach.

Czasem na Allegro trafia się coś za połowę ceny, a nawet taniej.
Tylko znowu to nie jest rozwiązanie, bo trafia się co się trafi i kiedy się trafi i można faktycznie kupić tanio, tylko zbiera się graty miesiącami, a potem nie bardzo wiadomo jak to ze sobą złożyć.
Ale to na pewno lepsze rozwiązanie niż dykta i prowadnice od szuflad.

----------------

Temat brzmi : "Frezarka CNC dla modelarza" ...

Gdyby ten temat założył jakiś dzieciak i napisał "mam 13 lat, starzy piją denaturat i nie dadzą mi grosza, a mnie interesują maszyny", to bym mu odpisał, żeby wystrugał z drewna, dał korbki zamiast silników i się uczył.

Natomiast modelarz mi się kojarzy z precyzyjnymi i skomplikowanymi kształtami, które się pilnikuje godzinami, żeby pasowały jeden do drugiego.
Albo ze stoma żebrami skrzydła szybowca.
Frezarka CNC może wtedy dawać taką różnicę, że coś się zrobi w ciągu dnia a nie miesiąca.
Albo że w ogóle coś się zrobi, bo ręcznymi narzędziami się nie da.
Frezem można wjechać do połowy grubości materiału, a pilnikiem nie.

Więc jeśli modelarz pisze, że by chciał jakieś elementy wycinać, to dykta i szufladówki odpadają.
To jest bajka dla fascynatów maszyn i komputerów, nie dla kogoś kto szuka po prostu narzędzia do pracy.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”