Mi zdarzyło się dziś coś takiego:
Wczoraj było ok. Teraz włączam maszynę, potem komputer, program (przy okazji jaka jest prawidłowa kolejność?), wybieram praca, widzę wczorajsze współrzędne, klikam na Parkuj i niespodzianka: najpierw Z lekko ruszył i cichutko piszczy, potem wskaźnik na ekranie idzie gdzieś daleko w prawo zamiast do 0,0 a silniki X,Y nic. Włączyłem testowy plik ze spiralą i niby jakiś sygnał idzie do silników, bo słychać z silników zmiany częstotliwości, ale silniki nie pracują. W pewnym momencie jedna oś zaczęła jechać i znów cichuteńkie piski.
Wyłączenie, ponowne uruchomienie, sprawdzenie wtyczek.. nic nie pomogło. Instalacja wcześniejszych wersji programów - to samo, żadnej poprawy. Zainstalowałem ponownie najnowszą wersję. Uaktualniłem program w sterowniku (Konfiguracja - Program - Uruchom program "PromaFirmWare") i działa normalnie.
Z zachowania maszyny wnioskuję, że popsuły się jakieś liczniki/przeliczniki w kontrolerze przez co program i kontroler jednocześnie sypały jakimiś bzdurnymi współrzędnymi i częstotliwościami impulsów. Te przeliczniki z kontrolera pobiera program w komputerze stąd również program dziwnie działał. To był błąd na przekazywaniu danych między programem a kontrolerem. Sposobem na wyczyszczenie było przeprogramowanie kontrolera na nowo.
Reset kontrolera i działa.

Oczywiście bawię się na najnowszej wersji aby wyłapywać ciekawe błędy.

CNConv jest jak najbardziej OK, bo ma dobrych testerów.