Ploter CNC 800x1200mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
zamówiłem profile 80x80x4mm i 60x60x4mm po 6mb każdego.
widziałem jak wyglądają i nie będzie to "nadymany balon" dopiero profil 100x100 wygląda jak balon.
[ Dodano: 2011-04-04, 11:10 ]
teraz czas zamówić śruby z gwintem trapezowym, kwestia tylko wyboru czy brać śruby na metry i ciąć je sobie i zarabiać samemu czy gotowe już zarobione ?
[ Dodano: 2011-04-04, 11:21 ]
myślę żeby dać:
śruby
2x T17549-1500 Tr. 20 x 4 na podstawę oś y
1x T17549-1000 Tr. 20 x 4 na bramę oś x
1x T17549-0500 Tr. 20 x 4 dla wrzeciona oś z
czy to dobry wybór ?
widziałem jak wyglądają i nie będzie to "nadymany balon" dopiero profil 100x100 wygląda jak balon.
[ Dodano: 2011-04-04, 11:10 ]
teraz czas zamówić śruby z gwintem trapezowym, kwestia tylko wyboru czy brać śruby na metry i ciąć je sobie i zarabiać samemu czy gotowe już zarobione ?
[ Dodano: 2011-04-04, 11:21 ]
myślę żeby dać:
śruby
2x T17549-1500 Tr. 20 x 4 na podstawę oś y
1x T17549-1000 Tr. 20 x 4 na bramę oś x
1x T17549-0500 Tr. 20 x 4 dla wrzeciona oś z
czy to dobry wybór ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Ja nie twierdziłem, że 80x80x4 będzie balonowy, tylko, że 80x2 to napewno, x3 ścianka to zależy - różne się zdarzają. A co do obróbki po spawaniu to fakt ze ścianki 4 to już niewiele zostaje. Ja mam profile 60x60x6,3, zakładałęm obróbkę, ale zrezygnowałerm z niej.
Moja technologia spawania oraz grubości profili oraz blachy usztywniające nie spowodowały odkształcenia ramy. Do tego wałki z from poltech nie potrzebują takiej dokładności, może jak w przyszłości zrezygnuję z wałków na rzecz prowadnic liniowych, ale wtedy do profila przyspawam płaskowniki i wtedy rama pójdzie na obróbkę mechaniczną. A narazie odpuszczam.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest jednak, przyspawać do profili ramy płaskowniki i to obrobić mechanicznie, niż bawić się w gwińciki w profilach z dość cieńką ścianką. Ja co prawda zastosowałem, ale gwinty M5 i M4 w ściance 6,3 oraz M5 w ściance 5 mm a gatunek stali dałem 18g2a oraz gwinty wykonywałem w wiertarce prof. gwintownikiem skrawającym jednoprzebiegowym aby nie rozbić otworu.
Śruby trapezowe, tylko gotowe obrobione. Nie opłaca się jeśli i tak daje się później na obróbkę mechaniczną a nie toczy samemu, bawić się w to. Zamów obrobione na wymiar. Ci którzy takie sprzedają napewno się na tym znają, mają już zapewne przyrządy do chwytania takich śrub oraz odpowiedniej wielkości tokarkę. Do tego dochodzi jeszcze jakość wykonania śruby przed obróbką - na obróbce mogą to wychwycić i podprostować, no i w przesyłce otrzymasz krótkie czyli sztywniejsze śruby niż całe metrowe czy jakie tam będziesz zamawiał szpilki, których kochany kurier CI nie podprostuje
maciek
Moja technologia spawania oraz grubości profili oraz blachy usztywniające nie spowodowały odkształcenia ramy. Do tego wałki z from poltech nie potrzebują takiej dokładności, może jak w przyszłości zrezygnuję z wałków na rzecz prowadnic liniowych, ale wtedy do profila przyspawam płaskowniki i wtedy rama pójdzie na obróbkę mechaniczną. A narazie odpuszczam.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest jednak, przyspawać do profili ramy płaskowniki i to obrobić mechanicznie, niż bawić się w gwińciki w profilach z dość cieńką ścianką. Ja co prawda zastosowałem, ale gwinty M5 i M4 w ściance 6,3 oraz M5 w ściance 5 mm a gatunek stali dałem 18g2a oraz gwinty wykonywałem w wiertarce prof. gwintownikiem skrawającym jednoprzebiegowym aby nie rozbić otworu.
Śruby trapezowe, tylko gotowe obrobione. Nie opłaca się jeśli i tak daje się później na obróbkę mechaniczną a nie toczy samemu, bawić się w to. Zamów obrobione na wymiar. Ci którzy takie sprzedają napewno się na tym znają, mają już zapewne przyrządy do chwytania takich śrub oraz odpowiedniej wielkości tokarkę. Do tego dochodzi jeszcze jakość wykonania śruby przed obróbką - na obróbce mogą to wychwycić i podprostować, no i w przesyłce otrzymasz krótkie czyli sztywniejsze śruby niż całe metrowe czy jakie tam będziesz zamawiał szpilki, których kochany kurier CI nie podprostuje

maciek
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
witam. jaka może być dokładność przy zastosowaniu niżej wymienionych elementów, czy tak dobrane elementy to dobry wybór do takiego formatu plotera ? ok 1mx1.5m jeszcze nie znam dokładnych wymiarów ze względu na to że nie wiem po ile zostawić z każdej strony miejsca na obrobioną śrubę trapezową, tak by móc ją zmontować z łożyskami i silnikami.
śruby:
Y 2x fi20x4 - 1,5m
X fi18x4 - 1m
Z fi18x4 - 0,5m
prowadnice - wałek podparty na całej długości fi20
2x 1,5m
2x 1m
2x 0,5m
oś Y napędzana jednym silnikiem krokowym z zastosowaniem paska
jaki dać pasek ? z iloma zębami koła pasowe ?
chciałbym uzyskać dokładność na poziomie 0.1mm
pozdrawiam Daniel
śruby:
Y 2x fi20x4 - 1,5m
X fi18x4 - 1m
Z fi18x4 - 0,5m
prowadnice - wałek podparty na całej długości fi20
2x 1,5m
2x 1m
2x 0,5m
oś Y napędzana jednym silnikiem krokowym z zastosowaniem paska
jaki dać pasek ? z iloma zębami koła pasowe ?
chciałbym uzyskać dokładność na poziomie 0.1mm
pozdrawiam Daniel
- Załączniki
-
- cnc_projekt_v3.jpg (40.47 KiB) Przejrzano 472 razy