no własnie po to ten temat jak to wygłada u innychdudis69 pisze:Może powinni się wypowiedzieć Koledzy aktualnie zmagający się z pozycjonowaniem dużych detali...
Obrobka detali wielkogabarytowych
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Duze detale
kolego który zapodałeś temat ,czy wasza firma przyjmuje zlecenia na takie duże wytaczarki?
odezwij się
pozdrawiam
Janusz Nowak
odezwij się
pozdrawiam
Janusz Nowak
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
a no jak się ustawia...
a normalnie, suwnica to podstawa
ale zanim na suwnice to trzeba wszystko przygotować na stole... (masz ruchomy stół, czy płytę??) czyli kostki, opory itp. delikatnie kładziemy i pierwszy przejazd na metrówkę... jak coś dużo to bierzesz taki unszlag ze śrubą i kręcisz i nasuwasz z której strony, ma być w 1 mm , potem w pionie jedziesz i patrzysz jak tam sytuacja na rogach... lukas (my tak na siłownik hydrauliczny) ewentualnie jak coś to taka korbka z kołatką (ja naprawdę nie wiem jak po polsku, a po niemiecku zapomniałem ...(troczka czy jakoś tam)
) i w górę i podkładasz blaszki... potem czujniczek na wrzecionko i jedziesz na dokładnie tak w 0,2 do 0,5 mm... można jeszcze na amerykańcach postawić ale tym zaś trza się ukręcić jak głupi, a jak masz jakaś pomoc to w 2 do 3 godzin taki detal ustawisz bez, żadnego halo...
pozdrawiam, napisz jak ci idzie
ale zanim na suwnice to trzeba wszystko przygotować na stole... (masz ruchomy stół, czy płytę??) czyli kostki, opory itp. delikatnie kładziemy i pierwszy przejazd na metrówkę... jak coś dużo to bierzesz taki unszlag ze śrubą i kręcisz i nasuwasz z której strony, ma być w 1 mm , potem w pionie jedziesz i patrzysz jak tam sytuacja na rogach... lukas (my tak na siłownik hydrauliczny) ewentualnie jak coś to taka korbka z kołatką (ja naprawdę nie wiem jak po polsku, a po niemiecku zapomniałem ...(troczka czy jakoś tam)

pozdrawiam, napisz jak ci idzie

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
no widze ze kol. Krukow123 zna sie na rzeczy
bo juz myslałem ze nikt nie robi wielkogabarytowych detalach,sam zalezy co zakladam na maszyne mam do dyspozycji płyte to jak juz cos naprawde wielkiego +stol skody i 2 mniejsze stoły +2 duze kątowniki,i bez kozery powiem
ze przy pomocy suwnicy i czujnika wstepnie detal postawie do 1mm ,a mam pytanie co to ten amerykaniec bo moze u mnie to jest lewarek srubowy musze tylko wklejc tu zdjecie a i jeszcze jedno nie wiesz moze gdzies szukaja manualnego wytaczarz 

szuler
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
zdjęcia nie trzeba
bo jak ktoś w temacie to na jedną rzecz 1000 nazw słyszał... lewarek śrubowy powiadasz, a ja nie wiedziałem jak to coś nazwać...
:D:D
a co do pracy to nie wiem ...
ostatnio sam więcej szukam niż pracuję...

a co do pracy to nie wiem ...
ostatnio sam więcej szukam niż pracuję...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
u nas w firmie pomiar płaskości takiego detalu jak na zdjęciu robią laserem.to sie nazywa chyba Easylaser.a otwory to juz normalnie srednicówką.mam gdzieś zdjęcie to wkleje jak je znajde
[ Dodano: 2011-10-21, 23:06 ]
tutaj mam pare fotek tego co robimy

[ Dodano: 2011-10-22, 11:19 ]
a jesli chodzi o ustawianie to bez suwnicy ani rusz.żeby było ciekawiej to to na pierwszym zdjęciu ważyło 27 ton a do dyspozycji mieliśmy suwnice 20 T
perwsze ustawienie na oko póżniej góra- dół jak krzywo to suwnicą do góry i za pomocą blaszek korekcja a na boki to już różnie, róbcug , czasami pchniemy maszyna , kazdy sposób który akceptuje BHP jest dobry
[ Dodano: 2011-10-21, 23:06 ]
tutaj mam pare fotek tego co robimy

[ Dodano: 2011-10-22, 11:19 ]
a jesli chodzi o ustawianie to bez suwnicy ani rusz.żeby było ciekawiej to to na pierwszym zdjęciu ważyło 27 ton a do dyspozycji mieliśmy suwnice 20 T

alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.