Jakie noże na początek - do zwykłego żelaza :-)

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1182
Rejestracja: 23 kwie 2008, 20:56
Lokalizacja: bydgoszcz

#11

Post napisał: mike217 » 17 mar 2011, 10:46

Ja zaczynałem od noży z giełdy, lutowane i kilka stalek juz trafiłem zrobione z nich noże, z biegiem czasu trafiały sie prace i do tych prac trzeba było szlifnąc nóż, potem kupiłem składaki, jakies wytaczaki i tak po 5 latach mam z 50 noży i zawsze się coś trafi upiedliwego, że trzeba jakis przerobić..



Tagi:


Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 999
Rejestracja: 26 gru 2009, 09:33
Lokalizacja: ...

#12

Post napisał: Areo84 » 17 mar 2011, 19:56

Przy nożach z płytką warto zwracać jeszcze uwagę na gatunek węglika i jego zastosowanie.


http://www.eltech.com.pl/pub/File/Dorad ... PAFANA.pdf

Nie warto brać tylko noży z jednym gatunkiem płytki, na przykład S10 bo jak zdarzy się że będziesz musiał orabiać wypalony palnikiem stalowy krążek to możesz się trochę nawkur**** .

Ktoś pisał, że do ostrzenia noży lutowanych trzeba mieć tarcze diamentową. Dobrze mieć oprócz niej też tarcze szlifierską do widii ( z węglika krzemu czarnego). Mają oznaczenia 37C (inne oznaczenie 98C) i 39C (99C). Jak trzeba dużo zdzierać to najpierw tarczą a później tylko dogładzić diamentem i jest git.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 11925
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#13

Post napisał: RomanJ4 » 17 mar 2011, 22:49

Również ciemnozielona (99C) nadaje się dobrze do szlifowania płytek z węglików, zwłaszcza twardszych odmian, gdyż ma bardziej miękkie, spoiwo nie pozwalające na nadmierne stępienie ziarna.
Mała ściągawka - poradnik http://www.inter-diament.com.pl/ceramik ... nik_c.html
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”