Programy z korekcją średnicy narzędzia

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: grg12 » 12 mar 2011, 14:47

prokopcio pisze:odpada problem kwantyzacji wycinka okręgu który może bardzo znacznie namnożyć tysiące mikroskopijnych odcinków, natomiast zmniejszając rozdzielczość można "uszkodzić" obrabiany wierzchołek...
Tak tylko dodam - okręgów nie kwantyzuję, tylko elipsy i spline. G-code obsługuje okręgi i łuki (oraz spirale) więc nie było takiej potrzeby.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 14 mar 2011, 06:59

No i teraz właśnie zastanawiam się Panowie nad poleceniami G41 i G42 w g-kodzie, czyli włączanie prawo i lewostronnego offsetu. Bez takiej analizy, jaką tu robicie (robimy) nie da się tego prawidłowo wykonać...

No chyba, że mamy do czynienia z offsetem prostokątów ;-)
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 14 mar 2011, 07:39

Piotr Rakowski pisze:No chyba, że mamy do czynienia z offsetem prostokątów ;-)
i to też nie koniecznie - zależy jakich / ile i z jaką korekcją :) zawsze trzeba przeanalizować wszystko.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cosimo » 22 mar 2011, 13:18

Witam

Zamieściłem dzisiaj nową wersję PikoCNC - która generuje offsety (jest też wybieranie ale bez obsługi wysp). Po szczegóły zapraszam do mojego wątku.

(Prokopcio - zmieniłem jednak system łączenia "czubów" teraz jest łukami ;-)

Obrazek

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 22 mar 2011, 13:38

cosimo pisze:(Prokopcio - zmieniłem jednak system łączenia "czubów" teraz jest łukami ;-)
teraz jest naprawdę dobrze i proff... wyrazy uznania...

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 23 mar 2011, 06:48

Podpowiesz, jak poradziłeś sobie z tym najbardziej skomplikowanym obiektem?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

cosimo
Posty w temacie: 4

Post napisał: cosimo » 23 mar 2011, 11:13

Podpowiesz, jak poradziłeś sobie z tym najbardziej skomplikowanym obiektem?
Sam proces powstawania pojedynczego offsetu opisał kolega Grg12. Z tym, że działa to dobrze jeśli offset nie jest zbyt duży (dla różnych kształtów oryginału ta granica leży gdzie indziej –dla figur wypukłych nie ma jej wcale). Dlatego przy wybieraniu stosuję rekurencje – produkt wyjściowy pierwszego offsetu jest zarazem wejściem dla drugiego i aż do momentu w którym program stwierdzi, że nic więcej nie da się wygenerować. Z tym, że należy pamiętać iż produktem wyjściowym jednego offsetu może być równolegle kilka innych ;-) dlatego powtórzę magiczne słowo - rekurencja ;-)
Gdzieś Prokopcio napisał, że trzeba także sprawdzić przecinanie się offsetu z oryginałem – nie zauważyłem takiej potrzeby.

Poniżej jeszcze jeden przykład z „pseudo wyspą” – przy okazji widać tu w karykaturze jak w zasadzie robi się „wyspy” ;-)

(kurcze ja tu piszę a mojego wątku nikt nie odświeży ;-)

Obrazek

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 23 mar 2011, 19:41

cosimo pisze:Gdzieś Prokopcio napisał, że trzeba także sprawdzić przecinanie się offsetu z oryginałem
- chodziło mi o śledzenie odległości od obiektu oryginalnego, który nie jest aktualnie "offsetowany" lub posiada inny offset.
Obrazek

zauważ że przy różnych korekcjach obróbka koła uszkodziła by materiał na kwadrat (tylko taki prymitywny pogląd o co mi chodziło) mimo, że nie ma żadnych przecięć.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 paź 2011, 09:09

Nareszcie po wielu tygodniach i ja dorobiłem się dobrych algorytmów "offsetujących", które wykorzystałem do wybierania (pocketing) także z wyspami (pocketing with islands). Algortym (tak naprawdę ich zestaw) dodany jest do mojego najnowszego oprogramowania o nazwie cncCAD (miał się nazywać eduCAD 3.0).

Przykład podobny do kol. cosmio, z wyspą wychodzącą na zewnątrz (nachodzącą częściowo).

Obrazek

Szerszy opis zamieściłem w wątku:

https://www.cnc.info.pl/topics51/wybier ... htm#222594

Obrazek
Długi napis z wieloma wyspami...

************** DODANO 21.10.2011 ******************

Wyszedłem trochę "przed szereg" i zrobiłem 4 rodzaje offsetowania (algorytmy), co pokazują poniższe rysunki. Algorytmy mogą wydawać się "nadmiarowe" (po co tyle różnych offsetów?) - ale praca narzędzia za każdym razem będzie minimalnie inna, więc pewnie znajdzie się dla nich odpowiednie zastosowanie.

Oto one:
Obrazek
Offset standardowy
Obrazek
Offset "trymowany" - ucinany do max 2x odległości od punktów obiektu
Obrazek
Offset liniowy
Obrazek
Offset łukowy (kołowy)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”