Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie zbudowanie własnej frezarki CNC. Przejrzałem sporo tematów na forum i nacieszyłem oczy. Wreszcie namyśliłem się na swoją własną konstrukcję.
Porozglądałem się za różnymi konstrukcjami na tym forum a także w paru innych miejscach i zaprojektowałem konstrukcję bazującą trochę na innych projektach a także trochę dodałem od siebie.

Samą frezarkę chciałbym wykorzystać przy tworzeniu paru innych projektów. Między innymi do wycięcia w aluminium konstrukcji robota sześcio nożnego którego obecnie buduje. Bardo zależy mi także na tym by można było frezować także na niej płytki PCB.
I tutaj parę pytań/próśb do kolegów którzy są bardzie obeznani w temacie.
Po pierwsze czy zaprezentowana konstrukcja ma szansę spełnić zakładane cele ( obrabianie aluminium oraz frezowanie PCB ). Jeśli widzicie wady w tej konstrukcji oraz coś byście zmienili to wszelkie sugestie są mile widziane.
Kolejna kwestia dotyczy elektroniki. Mianowicie całą elektronikę jako komplet zamierzam kupić na allegro od tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9665543
Problem polega na tym że oferowany przez niego płyta gł. obsługuję 3 osie. I teraz jak wygląda kwestia podłączenia 2 sterowników w osi X. Czy dało by rade wykonać to na tej płycie, czy trzeba by było zainteresować się inną.
W ogóle co sądzicie o podwójnym napędzie w osi X wykonanym na śrubach trapezowych ( kulowe są niestety trochę za drogie dla mnie ).
Zna ktoś może tanie źródło aluminiom ( profile prostokątne oraz blacha ) oraz osprzętu do budowy CNC.
Za wszelkie sugestie oraz rady będę bardzo wdzięczny.