Moja pierwsza aluminowa frezarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
galczys
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Moja pierwsza aluminowa frezarka

Post napisał: galczys » 07 mar 2011, 19:44

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu chodzi mi pogłowie zbudowanie własnej frezarki CNC. Przejrzałem sporo tematów na forum i nacieszyłem oczy. Wreszcie namyśliłem się na swoją własną konstrukcję.

Porozglądałem się za różnymi konstrukcjami na tym forum a także w paru innych miejscach i zaprojektowałem konstrukcję bazującą trochę na innych projektach a także trochę dodałem od siebie.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Samą frezarkę chciałbym wykorzystać przy tworzeniu paru innych projektów. Między innymi do wycięcia w aluminium konstrukcji robota sześcio nożnego którego obecnie buduje. Bardo zależy mi także na tym by można było frezować także na niej płytki PCB.

I tutaj parę pytań/próśb do kolegów którzy są bardzie obeznani w temacie.
Po pierwsze czy zaprezentowana konstrukcja ma szansę spełnić zakładane cele ( obrabianie aluminium oraz frezowanie PCB ). Jeśli widzicie wady w tej konstrukcji oraz coś byście zmienili to wszelkie sugestie są mile widziane.

Kolejna kwestia dotyczy elektroniki. Mianowicie całą elektronikę jako komplet zamierzam kupić na allegro od tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9665543
Problem polega na tym że oferowany przez niego płyta gł. obsługuję 3 osie. I teraz jak wygląda kwestia podłączenia 2 sterowników w osi X. Czy dało by rade wykonać to na tej płycie, czy trzeba by było zainteresować się inną.
W ogóle co sądzicie o podwójnym napędzie w osi X wykonanym na śrubach trapezowych ( kulowe są niestety trochę za drogie dla mnie ).

Zna ktoś może tanie źródło aluminiom ( profile prostokątne oraz blacha ) oraz osprzętu do budowy CNC.

Za wszelkie sugestie oraz rady będę bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2011, 20:43 przez galczys, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 mar 2011, 19:59

galczys pisze:Samą frezarkę chciałbym wykorzystać przy tworzeniu paru innych projektów. Między innymi do wycięcia w aluminium konstrukcji robota sześcio nożnego którego obecnie buduje. Bardo zależy mi także na tym by można było frezować także na niej płytki PCB.
Dokładność zależy od skoku śruby, sztywności konstrukcji i podziału kroku na sterownikach.
Ale ta konstrukcja dobrze rokuje i na alu i na PCB.
galczys pisze:Kolejna kwestia dotyczy elektroniki. Mianowicie całą elektronikę jako komplet zamierzam kupić na allegro od tego sprzedawcy http://allegro.pl/show_us...php?uid=9665543
Problem polega na tym że oferowany przez niego płyta gł. obsługuję 3 osie. I teraz jak wygląda kwestia podłączenia 2 sterowników w osi X...
Do jednego wyjścia sterownika podłączasz 2 silniki i jeżeli sumaryczny prąd na cewkę nie będzie przekraczał maksymalnego prądu sterownika, to wszystko będzie działać jak należy.

Ja osobiście bym umieścił śruby pociągowe nad wałkami podpartymi, aby cała konstrukcja ładnie leżała na płasko.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

PrometSoft
Posty w temacie: 3

Post napisał: PrometSoft » 07 mar 2011, 20:00

Co do elektroniki.
1) Myślę, że płytka obsłuży 4 osie - jeden sterownik wymaga minimum dwóch sygnałów (STEP i DIR). Enabled może być na stałe +5V (u mnie na ten moment w ogóle jest niepodłączone - sterownik domyślnie jest włączony).
2) Moim zdaniem wystarczy jednak, że z wyjść jednej osi poprowadzisz dwa komplety - do jednego i drugiego sterownika.

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: barola » 07 mar 2011, 20:03

moze lepiej dac jeden silnik osi x a naped na 2 sruby poprzez pasek

Autor tematu
galczys

Post napisał: galczys » 07 mar 2011, 20:07

Po tym jak już zrobiłem rendery doszedłem jednak doszedłem do wniosku ze śruby lepiej było by zamocować nad wałkami. Zamiast prostokąta który podpiera bramę, zastanawiam się nad ceownikiem wzmocnionym w paru miejscach. W tym ceowniku można zamocować uchwyty śrub. Jutro jak wrócę to poprawię to i wrzucę nowe zdjęcia.
Co do samej śruby to planuję zastosować srubę trapezową 16/4, taka z oferty sklepu sponsora forum. Tylko właśnie nie bardzo znam sie na dokładnościach śrub. Czytałem tylko na temat kasowania luzu, co uwzględniłem w konstrukcji.

Zastanawiałem się by do wyjścia osi X płyty podłączyć 2 sterowniki, ale nie wiedziałem czy praktykuje się coś takiego. A poza tym jak czytałem czasami to ludzie wspominali coś o podłączeniu takiego dodatkowego sterownika pod oś A...

Co do pasków to mój były promotor, który zajmuje się napędami odradził mi paski.
Pierwotnie cała konstrukcja miała być na paskach.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 mar 2011, 20:12

jak na mój gust nie do konca przemyslana konstrukcja, masywna zetka a rama latlerek, poza tym te silniki zeby ladnie wyglądało zabierają pole robocze, profil wzdłuzny bramy (ten na dole) aby nie za cienki jesli chcesz przykręcić łozyska liniowe i na tym belkę bramy przysmarkac czy tez przykręcić ?
umiejscowienie śrub pociagowych może być pod spodem, ale zawsze to lepiej gdy oś śruby jest w poblizu srodka cięzkosci bramy - wtedy mniejsze opory na łozyskach liniowych no i maszynka szybciej sie zatacza :D
promotor pewnikiem nie ma pojęcia o paskach albo coś widział i utkwiło mu w pamięci
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

PrometSoft
Posty w temacie: 3

Post napisał: PrometSoft » 07 mar 2011, 20:16

Zastanawiałem się by do wyjścia osi X płyty podłączyć 2 sterowniki, ale nie wiedziałem czy praktykuje się coś takiego. A poza tym jak czytałem czasami to ludzie wspominali coś o podłączeniu takiego dodatkowego sterownika pod oś A...
Mam takie sterowniki - aktualnie składam skrzynkę ze sterowaniem. Jak listonosz przywiezie mi kabel LPT to sprawdzę czy taki układ (dwa sterowniki pod to samo wyjście płyty) zadziała bez problemu. Na moje oko nie widzę przeszkód (wydajność portu LPT powinna być wystarczająca).
Można też podłączyć drugi sterownik pod oś A (albo pod jakiekolwiek inne wyjścia) - ale nie wiem czy w programie sterującym będziesz mógł wyprowadzać sygnały dla tej samej osi na dwa różne porty. Pod Linuksem EMC2 mogę tak zrobić ale nie mam doświadczenia z innymi (np. z Machem).

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 mar 2011, 20:18

zadziała bez problemu

Autor tematu
galczys

Post napisał: galczys » 07 mar 2011, 20:18

Całą ramę wraz z bramą planowałem wykonać z profili aluminiowych 100x60x5.
Co do miejsca mocowania śrub to nie pomyślałem o tym że powinny być w pobliżu środka ciężkości bramy. Teraz z pewnością przeniosę je na górę.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 mar 2011, 20:25

to nie lepiej tą całą rame wykonać z profili 100x100x5 ze stali ? taniej sztywniej i masywniej, potem zachce ci się większych prędkosci a tymczasem maszynka zechce sobie pospacerowac po pomieszczeniu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”