Taka sobie frezarka
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Taka sobie frezarka
Witam ! Długi czas myślałem o zrobieniu frezarki. Wreszcie, aby poszerzyć ofertę handlową mojej firmy, wziąłem się i zrobiłem. Ponieważ z zawodu jestem chemikiem, a o elektronice i mechanice mam pojęcie takie sobie więc, coby nie stracić za dużo forsy, gdyby nic z tego nie wyszło, poszedłem po najmniejszych kosztach. Na maszynę o polu pracy 900x600x150 wydałem ok. 2000 zł. Pracuję na niej miesiąc i już mam zwrot kosztów (sprzedane lustra).
Film i zdjęcia efektów frezowania jest tu:
http://vitro4u.com/film/film.htm
Film i zdjęcia efektów frezowania jest tu:
http://vitro4u.com/film/film.htm
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
..no no łądnie to wyglada szkoda że na filmie nie jest pokazana konstrukcja frezareczki tylko samo frezowanie...no i co najważniejsze spełniła oczekiwania i już zarabia na siebie..
Jak dasz rade to zapodaj fotki konstrukcji...
Jak dasz rade to zapodaj fotki konstrukcji...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Po pierwsze Wielkie gratulacje , chyba najwazniejsze ze zarabia na siebie ta frezarka,jak to mowi Gmaro:) bo nawet jak jest jeszcze nie dopracowana zarobi na przerobienie:)
Drugie jaka predkosc uzyskujesz na frezarce i ogolnie jak wyglada i jak ja zbudowales.
MECHANIKA I ELEKTRONIKA:)
Pozdrawiam
Drugie jaka predkosc uzyskujesz na frezarce i ogolnie jak wyglada i jak ja zbudowales.
Pozdrawiam
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
napewno by byłu to cenne wskazówki dla budujących podobne frezareczki..kot1979 pisze:Drugie jaka predkosc uzyskujesz na frezarce i ogolnie jak wyglada i jak ja zbudowales.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Kontakt:
Witam ! A więc, zeznaję :
1. Silniki - unipolar 1,35 Nm
2. Sterownik - tak jak i silniki kupiony na Allegro u "anamat" (nie miałem cierpliwości
lutować)
3. Zasilacze - zrobiłem sam wg instrukcji szanownych forumowiczów (chyba 17V, 10A na
power i 12V, 5A logika)
4. Rama frezarki - boki - profil alu zamknięty 80x40x5 2x1000mm, front i tył - ceownik alu
80x45x6 2x900mm, brama - ceownik 80x45x6 spięta na dole i na górze.
5. Wrzeciono DeWalt 1200W obroty 27000rpm. Pracowało jakiś czas przy frezowaniu
gniazd pod zamki w profilach aluminiowych, obecnie przepracowało pod pełnym
obciążeniem ok. 30 godzin, nie stwierdzam żadnych luzów. Od początku (kupiłem je w
1992 w Niemczech) nie było zbyt ciche, ale w końcu nie pracuje w bibliotece.
Rama ściągnięta śrubami fi-16mm. Napęd poprzez śruby sic! metryczne fi-16, sprzęgła to własny wynalazek (na zdjęciu tam gdzie film). Sterowanie Kcam4 lub TurboCNC. Feedrate ustawione w max. na 500 w g-kodzie twarde drewno 300, miękkie 500, w obydwu przypadkach przy frezie fi-6mm i głębokości do 10mm nie ma mowy o przypalaniu. Rowek spiralny o długości ok. 800mm szeroki 6mm i głęboki również 6mm frezowany 6x - frez wraca idealnie do punktu 0;0. Taka dokładność jest dla mnie w pełni wystarczająca.
To by było na tyle.
Pozdrawiam.
1. Silniki - unipolar 1,35 Nm
2. Sterownik - tak jak i silniki kupiony na Allegro u "anamat" (nie miałem cierpliwości
lutować)
3. Zasilacze - zrobiłem sam wg instrukcji szanownych forumowiczów (chyba 17V, 10A na
power i 12V, 5A logika)
4. Rama frezarki - boki - profil alu zamknięty 80x40x5 2x1000mm, front i tył - ceownik alu
80x45x6 2x900mm, brama - ceownik 80x45x6 spięta na dole i na górze.
5. Wrzeciono DeWalt 1200W obroty 27000rpm. Pracowało jakiś czas przy frezowaniu
gniazd pod zamki w profilach aluminiowych, obecnie przepracowało pod pełnym
obciążeniem ok. 30 godzin, nie stwierdzam żadnych luzów. Od początku (kupiłem je w
1992 w Niemczech) nie było zbyt ciche, ale w końcu nie pracuje w bibliotece.
Rama ściągnięta śrubami fi-16mm. Napęd poprzez śruby sic! metryczne fi-16, sprzęgła to własny wynalazek (na zdjęciu tam gdzie film). Sterowanie Kcam4 lub TurboCNC. Feedrate ustawione w max. na 500 w g-kodzie twarde drewno 300, miękkie 500, w obydwu przypadkach przy frezie fi-6mm i głębokości do 10mm nie ma mowy o przypalaniu. Rowek spiralny o długości ok. 800mm szeroki 6mm i głęboki również 6mm frezowany 6x - frez wraca idealnie do punktu 0;0. Taka dokładność jest dla mnie w pełni wystarczająca.
To by było na tyle.
Pozdrawiam.