Zadziory na gwincie na pierwszej i ostatniej nitce
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Zadziory na gwincie na pierwszej i ostatniej nitce
Mam problem z zadzirami na gwincie na pierwszej i ostatniej nitce Materaiał obrabiany kwasiak 1.4305 gwint M24x1,5. Na pierwszej i ostatniej nitce wyrzuca mi grat co ciekawe na pierwszej jest do zewnątrz czyli w przeciwnym kierunku do nacinania na ostatniej jest do wewnątrz czyli zgodnie z kierunkiem nacinania. Uzywam składaków płytka standard 16 ER Obrabiarka CNC ilość przeiśc w sumie 15 12 zgrubnych 3 wykańczjące. Co mam zrobić aby pozbyć się tych zadziorów
RW
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ja pilniczkiem, skrobakiem, papierem ściernym, czasem usuwam pierwszą nitkę za pomocą szlifowania Biaxem. Bo powiem ci, że na wielu materiałach właśnie takie zadziory się tworzą i ja nie słyszałem, by ktokolwiek sobie z tym poradził.
Próbowaliśmy - ze starego gwintownika wycięliśmy gumówką jeden grzebień, skróciliśmy, by wyeliminować pierwsze zwoje i dołożyliśmy rączkę (okręcając taśmą). Naostrzyliśmy to i próbowaliśmy takim wielokrotnym skrobakiem usuwać zadziory. W sumie mam mieszane uczucia, niby prostowało te nitki, ale jednak ręcznie, mimo, że dłużej, efekt był lepszy. Widzisz, ja ostatnio miałem dopasować gwint na wale do nakrętki M1200x3, a w takiej nawet odrobina zadziora i masz zatarcie.
Próbowaliśmy - ze starego gwintownika wycięliśmy gumówką jeden grzebień, skróciliśmy, by wyeliminować pierwsze zwoje i dołożyliśmy rączkę (okręcając taśmą). Naostrzyliśmy to i próbowaliśmy takim wielokrotnym skrobakiem usuwać zadziory. W sumie mam mieszane uczucia, niby prostowało te nitki, ale jednak ręcznie, mimo, że dłużej, efekt był lepszy. Widzisz, ja ostatnio miałem dopasować gwint na wale do nakrętki M1200x3, a w takiej nawet odrobina zadziora i masz zatarcie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
miałem coś podobnego tylko że w stali
G54T0101M8(NÓŻ DO KSZTAŁTU)
G0...
G54T0202(NÓŻ DO GWINTOWANIA)
G0...
G54T0135(POWTÓRZENIE)-(powtórzenie konturu)
G0...
G54T0202(NÓŻ DO GWINTOWANIA)-(1-2 przejścia wykańczające)
G0...
Ofsety dla T0101 i T0135 muszą być takie same a w korekcji narzędzi a wpisywałem X -0,01 dla T0135
T0202 takie same współrzędne i korekcja
G54T0101M8(NÓŻ DO KSZTAŁTU)
G0...
G54T0202(NÓŻ DO GWINTOWANIA)
G0...
G54T0135(POWTÓRZENIE)-(powtórzenie konturu)
G0...
G54T0202(NÓŻ DO GWINTOWANIA)-(1-2 przejścia wykańczające)
G0...
Ofsety dla T0101 i T0135 muszą być takie same a w korekcji narzędzi a wpisywałem X -0,01 dla T0135
T0202 takie same współrzędne i korekcja
wszystko znaczy nic!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Poeksperymentuj z katem fazy . Sprawdź na początku kat 60 stopni może Ci to rozwiązać problem . Pomysł kolegi 1982wojtek, tez ma sens . Kiedyś coś podobnego stosowałem ale miałem inny problem , wióry rysowały mi powierzchnie za gwintem . Ale przy okazji te zadziory na pierwszej nitce tez znikły .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek