Witam
Musze zrobic 3 projekty z Pkm-u a wogole nie wiem jak za to sie zabrac jezeli by mi mogl to zrobic to bym byl bardzo wdzieczny....
1. Węzel kratownicy.
F1=160KN
F2=-100KN
F3=?
F4=?
l1=l2=3cm
l3=l4=2,4cm
(alfa)=55(stopni)
(beta)=135(stopni)
(gamma)=65(stopni)
2.Zaprojektowac podnosnik srubowy
Q=40KN
h1=350mm
Fr=250mm
sruba stal 55
nakretka stal 35
3. Wal dwupodporowy
P=66kw
n=1400obr/min
a=20cm
b=25cm
c=30cm
(alfa)1=30(stopni)
(alfa)2=125(stopni)
lozyska toczne
Zadania z PKM-u. Czy moze mi ktos pomoc???!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 748
- Rejestracja: 19 maja 2007, 20:33
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontakt:
Składniki:
400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
⅓ szkl. ziarenek słonecznika
Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.
Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.
Przepis nadaje się również do stosowania w maszynkach do pieczenia chleba. Używając maszynki ustaw program podstawowy, wagę bochenka na 1000g, a stopień spieczenia na średni.
400 ml wody
500 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 opakowanie drożdży instant
⅓ szkl. ziarenek słonecznika
Z podanych składników zagnieść porządnie ciasto tak, by uzyskać gładką konsystencję i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Po półgodzinie dodać ziaren słonecznika i znów dokładnie wyrobić i odstawić by rosło w ciepłym miejscu przez kolejne pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut. Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.
Sekret udanego chleba tkwi nie tylko w recepturze, ale również w tym, ile razy ciasto wyrabiamy i jak długo pomiędzy tymi wyrobieniami pozwolimy mu wyrastać. Dlatego warto trzymać się podanego przez mnie orientacyjnego czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta.
Przepis nadaje się również do stosowania w maszynkach do pieczenia chleba. Używając maszynki ustaw program podstawowy, wagę bochenka na 1000g, a stopień spieczenia na średni.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 29
- Rejestracja: 24 sty 2011, 14:28
- Lokalizacja: PL (ZMY)
@2.Zaprojektowac podnosnik srubowy
Q=40KN
h1=350mm
Fr=250mm
sruba stal 55
nakretka stal 35
podnośnik mogę pomóc zrobić bo miałem to jakieś 3 lata temu w technikum i jakoś dobrze wszystko było bo połowie klasy zrobiłem te projekty i 4dostali a ja ofc 5 :] ale oceny ocenami :]
odezwij się na Pw ;]
[ Dodano: 2011-02-24, 20:09 ]
proszę tutaj masz arkusz kalkulacyjny do Excela od microsyfu i jak sam chcesz robić to trochę To zajmie :]
Q=40KN
h1=350mm
Fr=250mm
sruba stal 55
nakretka stal 35
podnośnik mogę pomóc zrobić bo miałem to jakieś 3 lata temu w technikum i jakoś dobrze wszystko było bo połowie klasy zrobiłem te projekty i 4dostali a ja ofc 5 :] ale oceny ocenami :]
odezwij się na Pw ;]
[ Dodano: 2011-02-24, 20:09 ]
proszę tutaj masz arkusz kalkulacyjny do Excela od microsyfu i jak sam chcesz robić to trochę To zajmie :]
- Załączniki
-
- Podnośnik śrubowy z obracającą sie nakrętką.rar
- (48.43 KiB) Pobrany 423 razy