protel lub pdf i g-code płytki drukowanej
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 7
protel lub pdf i g-code płytki drukowanej
Szukam po forum i za bardzo nie widzę po forum konkretnych informacji.
Temat zadania: opanować frezowanie PCB
Plik np z Protela. Myślałem o pdf- łatwiejszy w pozyskaniu, jednak nie da się zdefiniować/ wykryć otworów...
Tak więc mam protela, zassałem coppercam'a. Zrobiłem prostą płytkę (z kilkoma padami), copper to wciągnął jednak nie dał już rady z NC dril. Próba wczytania tego pliku kończyła się zawsze errorem. Ponadto, po wczytaniu obrysu do Mach'a pcb wyszło kilka razy większe.
Nie mam już pojęcia co robię źle, patrzyłem na różne tutoriale (akurat nie na temat 99SE), próbowałem innych ustawień i kiepsko o pozytywa.
Jakieś sugestie?. Może pobrany copper, bez licencji w ogóle nie czyta wierceń?. Wart jest swojej ceny (myślę że miał by co robić)
Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie sprawy.
Temat zadania: opanować frezowanie PCB
Plik np z Protela. Myślałem o pdf- łatwiejszy w pozyskaniu, jednak nie da się zdefiniować/ wykryć otworów...
Tak więc mam protela, zassałem coppercam'a. Zrobiłem prostą płytkę (z kilkoma padami), copper to wciągnął jednak nie dał już rady z NC dril. Próba wczytania tego pliku kończyła się zawsze errorem. Ponadto, po wczytaniu obrysu do Mach'a pcb wyszło kilka razy większe.
Nie mam już pojęcia co robię źle, patrzyłem na różne tutoriale (akurat nie na temat 99SE), próbowałem innych ustawień i kiepsko o pozytywa.
Jakieś sugestie?. Może pobrany copper, bez licencji w ogóle nie czyta wierceń?. Wart jest swojej ceny (myślę że miał by co robić)
Byłbym wdzięczny za rozjaśnienie sprawy.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam.
to prawda - pc - maszynka .
ale jest również program do sterowania i ostatnio była dyskusja o wierceniu i frezowaniu pcb .
miałem problem z programem do sterowania wiertarki - nie przyjmował plików z traxmakera .
to taki stary protel .
i Kol. udostępnił program pozwalający przystosować plik xxx.txt ( powstający przy robieniu nc.drill ) i program go widzi .
przedtem tylko pliki z eagla i orcad .
pozdrawiam .
to prawda - pc - maszynka .
ale jest również program do sterowania i ostatnio była dyskusja o wierceniu i frezowaniu pcb .
miałem problem z programem do sterowania wiertarki - nie przyjmował plików z traxmakera .
to taki stary protel .
i Kol. udostępnił program pozwalający przystosować plik xxx.txt ( powstający przy robieniu nc.drill ) i program go widzi .
przedtem tylko pliki z eagla i orcad .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja w materii wykonywania PCB z użyciem CNC ( fajna składanka językowa
) doświadczeń osobistych jeszcze nie mam, ale czasem śledzę niektóre wątki poświęcone temu tematowi.
Może przyda się coś takiego :
Kierunek pierwszy: Coppercam :
na naszym forum : link
przykład : link
Kierunek drugi : CamBam link
W obu przypadkach do generowania gcode użyto darmowego programu Express PCB
instrukcja po polsku : link
strona domowa z darmową wersją programu Express PCB
link

Może przyda się coś takiego :
Kierunek pierwszy: Coppercam :
na naszym forum : link
Kierunek drugi : CamBam link
W obu przypadkach do generowania gcode użyto darmowego programu Express PCB
instrukcja po polsku : link
strona domowa z darmową wersją programu Express PCB
link
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Panowie mając taka maszynę jak protel czy też teraz AltiumDesigner (a może jeszcze coś nowszego bo trochę nie używałem tego produktu) to nie potrzeba żadnego zewnętrznego programu kiedyś przy okazji znalazłem ten filmik
Pozdrawiam i miłej zabawy
Pozdrawiam i miłej zabawy
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."