Moja frezarka 3-oś, 540x440x150

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 13 lut 2011, 13:04

zuraf pisze:...
Problem opusczającej się zetki rozwiązany:) Jednak nie było to żadne z moich przypuszczeń. Winowajcą okazało się moje profesjonalne sprzęgło, a w zasadzie badziewne opaski użyte do zaciśnięcia węża. Założyłem 4 solidniejsze i problem zniknął....
Usunales tylko objaw a nie przyczyne.

Przyczyna jest ciezar Z-ki. Dodaj sprezyne / gume o takiej sile
zeby rownowazyla ciezar osi 1-2cm nad powierzchnia obrabiana.

J.

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 lut 2011, 13:15

W silnikach krokowych i większa prędkość tym mniejszy jest ich moment. Więc nie dziw się, że przy dużych prędkościach(Z tego co czytam to 4500mm/min) silniki się zatrzymują pod byle oporem. Sprawdzić możesz to, próbując zatrzymać stół ręką. Ja tak sprawdzałem na rękę maksymalną prędkość jaką mogę sobie ustawić. I 1340mm/min dla trochę więcej niż 1Nm silnika okazał się satysfakcjonującą prędkością(bez gubienia kroków przy maksymalnym przejeździe).
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
zuraf
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12

Post napisał: zuraf » 13 lut 2011, 13:34

Oczywiście znane mi są prawa rządzące silnikami krokowymi. Wiem o tym, że wraz z wzrostem częstotliwości, powyżej pewnej granicy, gdy już czoper jest załączony na stałe, spada prąd, a wraz z nim moment. Doskonale o tym wiem. Mówię o czymś zupełnie innym. Problem polega na tym, że nie zależnie jaką max prędkość ustawię. Czy będzie to 300, 1000, czy 4000mm/min, co ok 2s słyszalne jest specyficzne stukanie. Jakby zgubiony został jeden krok. Przy 300, czy 1000mm/min silniki ma jeszcze na tyle wysoki moment, że nie traci synchronizacji. Lecz przy wyższych prędkościach, zbliżonych do granicznych, zgubienie jednego kroku powoduje zatrzymanie maszyny. Nie sądzę, by problem leżał po stronie sprzętu, gdyż, jak mówiłem, stukanie jest cykliczne i niezależne od prędkości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”