Witam chciałbym się przedstawić. Mam na imie Kamil. Od jakiegoś czasu jestem zarejestrowany na forum, buduję frezarke małymi kroczkami. Jak narazie prace sprowadzają się do tego ze zbieram materiały do budowy, Posiadam silniki , prowadnice, zrobiona jest konstrukcja ale mam problem i chciałbym się zwrócić do szanownych forumowiczów.
System na ktorym miała by chodzić frezarka to Ubuntu 10.04 , taki system mam zainstalowany na laptopie dell D630 . Na dysku C jest win xp, na dysku D jest ubuntu. Ubuntu sciągnąłem ze strony linuxa. Pobrałem linuxa 10.04 lucid lynx for 32 bit, i dalej według instrukcji na stronie prubowałem zlepić wszystko w całość. Następnie pobrałem scrypt lucid install. Zapisał mi się plik emc2-instal.sh . Idąc dalej wybrałem w tym pliczku propertis i zaznaczyłem execute, zamknąłem okno i kliknałem na te ikone, nastepnie run in terminal. po instalacji wylogowałem się i uruchomiłęm od nowa system. I w aplikacji nie mam emc2 . jedynie w aplikacji/ ubuntu sofware center jest emc2 i suport files for ubuntu.
dodam ze z linuxem mam syczność od 2 dni;/
Pozdrawiam Kamil
Problem z zlokalizowaniem EMC2 na linux ubuntu 10.04
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
witam
najłatwiej bedzie jak ściągniesz obraz live-cd z http://dsplabs.upt.ro/~juve/emc/get.php ... 1-i386.iso
Po uruchomieniu pojawi się okno instalcji systemu ubuntu 10.04 RT w którym jest juz emc2.
pozdrawiam
najłatwiej bedzie jak ściągniesz obraz live-cd z http://dsplabs.upt.ro/~juve/emc/get.php ... 1-i386.iso
Po uruchomieniu pojawi się okno instalcji systemu ubuntu 10.04 RT w którym jest juz emc2.
pozdrawiam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam poradziłem sobie już z cnc. ściągnąłem wersje 10.04 z cnc. wcześniej instalowałem z pliku i nie udało się. Teraz wypaliłem płytkę z linuxem iso i wszystko jest w porządku. Oczywiście linuxa dopiero poznaje, widzę że bede miał sporo problemów zanim pojmę podstawy.Nawet nie wiem jak skonfigurować sieć by mieć dostęp do internetu pod linuxem. Ale to już osobna kwestia. Dziekuję za poradę
Pozdrawiam
Kamil
Pozdrawiam
Kamil