Redukcja prądu silnika.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 08 lip 2006, 08:00

można też zastoswać układ czasowy 74123... ale on również jak 555 wymaga paru elementó biernych :(
podczas gdy uC(12f6xx) może pracować bez dodatkowych elementów zewnętrznych - mniej zajmuje miejsca na PCB

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: anoda » 10 lip 2006, 11:24

Ok zgadzam się - tylko ,że procesor cały czas kontroluje stan wejść programowo bez wykorzystywania obsługi przerwań. Z jakim maksymalnym opóźnieniem wystąpiłaby reakcja na STEP któregokolwiek sygnału. Zakładamy przetwarzanie równoległe.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 10 lip 2006, 12:07

anoda pisze:Ok zgadzam się - tylko ,że procesor cały czas kontroluje stan wejść programowo bez wykorzystywania obsługi przerwań. Z jakim maksymalnym opóźnieniem wystąpiłaby reakcja na STEP któregokolwiek sygnału. Zakładamy przetwarzanie równoległe.
wiem - co do czasu reakcji... mam wątpliwości - już o tym pisałem:
markcomp77 pisze:
fenix3627 pisze:Czy można go tak zaprogramować żeby obsłużył wszystkie osie, wyczytałem ze ma 6 portów I/O...
pewnie można - jedynie trzeba by napisać sobie nowy program
jedyna rzecz która budzi wątpliwość - to szybkość przywrócenia pełnego prądu...
w przypadku jednego sygnału pilnowanego (STEP) - program jest trywialny.. i czas reakcji jest krótki
natomiast przy paru sygnałach - może być "za długi"
najszybciej działał by program przepytujący w krótkiej pętli... w poszukiwaniu zmiany na trzech bitach kontroli STEP...
ale dalej - niestety trzeba by rozszyfrować który STEP się zmienił.... i przywrócić pełny prąd przez wprowadzenie w trzeci stan odpowiedniej linii wyjściowej
czyli programik byłby wolniejszy w porównaniu z oryginalnym... o sprawdzenie linii STEP + skok (albo zrobić to jakoś bitmapowo - pewnie byłoby szybciej niż skakać)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”