potrzebuje porady jaki wybrać migomat i stół spawlaniczy

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7

Post napisał: rokare » 04 lut 2011, 22:42

pytanie do kolegi szamann1. orientowałem się o fronius TPS2700 ta sama rodzina spawarek na której pracował kolega tyle że w wersji kompakt w jednej obudowie. Jeśli chodzi o cena to wychodzi tak ok 25-35% więcej od kempakta ( cena zależy od wyposażenia czy chłodzie wodne czy gazowe itd.itp.) a pytanie to czy kolega korzystał z tiga lub mma w tej spawarce bo dochodzę do wniosku że jeśli to takie kombi to te 30% więcej to wcale nie tak dużo, ale z drugiej strony to uczono mnie że jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y.

czy mógł by kolega sie wypowiedzieć coś dokładniej o tigu i mma w tym migomacie :mrgreen: jako praktyk co pracował na tej spawarce bo nabieram na nią coraz większej ochoty.

hmm

Tagi:

szamann1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5

Post napisał: szamann1 » 05 lut 2011, 00:25

Pracowałem na maszynie TPS 4000, używana była głównie w metodzie MIG MAG z przewodem 15 metrów z podajnikiem w rękojeści, maszyna jak to mówią "nie do zajechania" spoiny pierwsza klasa, używałem również do metody MMA, równie pozytywne wrażenia. W TIG-u używałem maszyny Transtig DC 4000, sprzęt również na poziomie, zaznaczam obie maszyny używane w produkcji przemysłowej, duże natężenia, spoiny badane w 100%. Jak pisałem w postach wyżej, marka bezkonkurencyjna. Myślę, że model TPS 2700 spełni twoje oczekiwania, a potrafi więcej od Kemppi bo ma TIG-a. Co do chłodzenia, to zależy na jakie spawanie się nastawiasz, jeżeli długie spoiny na grubszych materiałach, to beż chłodzenia cieczą się nie obejdzie, jeżeli będziesz spawał konstrukcje do 10-12mm grubości i długości spawu powiedzmy do 150-200mm, to chłodzenie gazem wystarczy. Zaznaczam, że TIG-em na tej maszynie nie pracowałem, i nie powiem jak się sprawuje, MMA wypada znakomicie. Pozostaje jak zwykle kwestia finansowa, i jak to zwykle bywa co dobre kosztuje, ale jeżeli będzie na siebie zarabiało, to warto wydać na konkretny sprzęt.

Autor tematu
rokare

Post napisał: rokare » 05 lut 2011, 11:47

jeśli chodzi o chłodzenie to mam profesjonalną chłodnice od innej spawarki i myślałem kupić tego froniusa z palnikiem do chłodzenia cieczą tyko wykorzystać te chłodnicę co już mam bo nowa chłodnica to znacznie podraża sprzęt. czy orientuję sie kolega czy chłodnica ma jakieś powiązanie ze źródłem ( odnoście temperatury cieczy czy coś takiego??) czy tylko dostaje zasilanie i rusza pompka wraz z chłodnicą??

jeśli chodzi o stół to jednak na początek to jestem zdecydowany na nowy a potem jak będę chciał powiększyć obszar roboczy to będę kombinował dorobienie dodatkowych płaszczyzn samodzielnie co już nie będzie nastręczać problemów :wink:

dzięki za dotychczasowe rady, pozdro
hmm

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 05 lut 2011, 12:15

W sumie to jak masz kasę to rzeczywiście kup niech już zarabia na siebie ten stół :) . Ja niestety nie dam rady tyle odłożyc to bym go robił. Otwory nawet bym powiercił na wiertarce promieniowej u kogoś po wczesniejszym trasowaniu Może nawet u siebie na większej kadłubówce bym z obróceniem blachy zrobił szerokośc 1 metr stołu. Da się to zrobic tanio tylko czy ci się to kalkuluje ( strata czasu =strata zarobku ).

szamann1
Posty w temacie: 5

Post napisał: szamann1 » 05 lut 2011, 15:03

Chłodnice mają połączenie ze źródłem i chyba ma coś wspólnego z temperaturą. Włączała się dopiero po zaczęciu spawania, a wyłączała po wychłodzeniu uchwytu. Wydaje mi się, że w chłodnicy jest jakiś czujnik temperatury, a ze źródła idzie tylko zasilanie.

Autor tematu
rokare

Post napisał: rokare » 05 lut 2011, 16:54

W sumie to jak masz kasę to rzeczywiście kup niech już zarabia na siebie ten stół
zasadniczo jakbym sam musiał wszystko kupić to bym inaczej kombinował a tak to większość sprzętu już mam (tokarka, frezarka, wiertarka stołowa i mała wiertarka promieniowa, stara piła taśmowa , zasadniczo to cały sprzęt ma więcej lat niż ja :mrgreen: a kupowałem go jak był naprawdę po okazyjnej cenie tyle ze wymagał sporo nakładu pracy. część sprzętu już wyremontowałem że trzyma wymiary a część czeka na remont, ale tak na oko :shock: daje się pracować jak wiadomo co gdzie ucieka i kosmicznych precyzji nie potrzebuje, stół plazmowy 3x2m razem z tatą zbudowałem już jakieś 3 lata temu i na własne potrzeby śmiga jak zły) tylko to wszystko było i jak narazie jest użytkowane hobbystycznie na potrzeby gospodarstwa rolnego, a sam poszedłem do pracy jako automatyk bo kasa była potrzebna, myślałem że ktoś zauważy co potrafię i chociaż trochę doceni ale niestety się przeliczyłem i po 2,5 roku zarzynania się odszedłem (przez co brakło czasu na dalszy rozwój warsztatu),na chwilę obecną myślę o przejściu na własny rachunek(jak na razie wszystko jest na dobrej drodze aby dostać parę złoty i wtedy będę mógł kupić ten sprzęt, a jak nie dostanę to będę musiał inaczej kombinować i jak na razie smakiem się obejść :oops: ) ale jestem dobrej myśli i dlatego dopytuję wcześniej żeby nie odkładać wszystkiego na ostatnią chwilę bo potem to brak czasu na wszytko. jak do tej pory wszystko remontowałem i jestem z tego zadowolony, ale choć jedną może dwie maszynki chciałbym mieć nowe. mam parę pomysłów część wypróbowana a 3 razy tle w głowie i żeby to wszystko zrobić nie dam rady sam od podstaw tylko już widzę że coś będę musiał dokupić bo inaczej to bym 25godzin na dobę musiał w garażu siedzieć (a ze względu na rodzinę nie dam rady), dlatego ten stół by mi się bardzo przydał ze względu na dokładność i łatwość szybkiego przezbrojenia.

jeśli tak jest z chłodnicą jak kolega pisze to za 100zł dorzucę elektroniczny regulator temperatury cieczy chłodzącej z alarmem o przekroczeniu jakiejś progowej temperatury i powinno śmigać.

dzięki za zainteresowanie i pozdro
hmm

spawtech
Posty w temacie: 1

Post napisał: spawtech » 10 gru 2011, 19:08

Tech4art pisze:taki stól jest tam strasznie łatwo wykonać a jescze mając kempacta to czysta przyjemność... na laserze bądz water jet wytną Ci te arkusze bez problemu, a dospawać 4 rury do tego... calość godzina roboty aż szkoda za to płacić 10 razy tyle co to warte.
Przypadkowo przeczytałem to i poprostu ręce opadają ,przypominasz ludzi z Wsiowej,tam też pełno ignorantów ,nie chce się komentować.
Kolego szaman jakoś nie znalazłem gotowych programów do przetopu itp w maszynie Kempact(używam),chyba pomyliłeś z FastMig Puls.

franco102
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: franco102 » 03 lut 2013, 12:43

Witam wszystkich , mam pytanie odnośnie zakupu tokarki wielofunkcyjnej produkcji rosyjskiej 1M95.czy warto się w to pchać bo mam taką okazję.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: lukadyop » 03 lut 2013, 12:51

franco102 pisze:Witam wszystkich , mam pytanie odnośnie zakupu tokarki wielofunkcyjnej produkcji rosyjskiej 1M95.czy warto się w to pchać bo mam taką okazję.

Nie nie kupuj to zły wybór.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Yogi_ » 03 lut 2013, 19:44

lukadyop pisze:
franco102 pisze:Witam wszystkich , mam pytanie odnośnie zakupu tokarki wielofunkcyjnej produkcji rosyjskiej 1M95.czy warto się w to pchać bo mam taką okazję.

Nie nie kupuj to zły wybór.
A może chodzi o stół do napawania obrotowo? To może wtedy tak, zależy jeszcze jakie obroty minimalne. :mrgreen:
Pozdrawiam
Krzysiek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”