Moja frezarka 3-oś, 540x440x150

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ezbig » 11 paź 2010, 23:53

Nie przejmuj się takimi komentarzami. Jak się nie ma do czego przyczepić to się szuka błędów ortograficznych i stylistycznych (typowe na forach), potem dochodzą komentarze osobiste.

Co do konstrukcji to do lekkich prac maszyna się nada, ale kasowanie luzów by się przydało. Tylko przy tych silnikach dynamika spadnie i już o 4m/min możesz zapomnieć. Druga sprawa śruba pod stołem umocowana w płaskowniku, niby stalowym i solidnym, ale jest sporo oddalona od blatu i powstaje tam dźwignia. Jak się stół zablokuje przy kolizji to może być problem, bo siła na takiej śrubie jest duża. Trzeba to wzmocnić. Poza tym blat cienki. Nie ufam tej bramie i nie wierzę, że jest sztywna jak piszesz. Założę się, że jak nacisnę ręką na jej bok to na czujniku zegarowym będzie spore odchylenie (0,5mm jak jest rzeczywiście solidna). Ja bym tam przykręcił po jednym profilu na bokach, dodał podpórki 45st i wzmocnił płytę bramy jednym profilem. Podstawa też moim zdaniem powinna być spięta po środku chociaż płaskownikiem. Dojdzie w sumie pewnie jeszcze ze 20-30kg, ale będzie sporo sztywniejsza.

Teraz wydaje ci się to solidne, bo nie założyłeś wrzeciona i nie zacząłeś frezować. Może się okazać, że mimo swojej wagi ograniczeniem dla szybkich posuwów (oczywiście po wymianie silników) będą drgania całości, a śruba wyrwie się z blatu przy pierwszej kolizji.

Tagi:

APY
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: APY » 12 paź 2010, 05:14

zuraf pisze: Kolego APY, mólbyś rozwinąć? Co sugerujesz? Że ktoś w wieku 19 lat nie jest w stanie zbudować takiej maszyny? Muszę Cię rozczarować. Zbudowałem. Wystarczy nieco silnej woli i pracy, bo najpierw trzeba na nią zarobić. I nie rozumiem Twojego zdumienia moimi studiami na politechnice. Rozumiem, że bardziej prawdopodobne, że zbudowałem byłoby gdybym studiował filologię? Czy może chodzi Ci o to, że to że nie jestem mistrzem retoryki, skreśla mnie jako studenta uczelni technicznej?
Sugeruję że na studia przyjmują po zdaniu matury.Proszę niech kolega przeczyta swoje wcześniejsze wpisy.
Co do istnienia frezarki to żartowałem,ale jeśli została zbudowana z taką dbałością z jaką kolega dba o język polski to:..... tu nich każdy sobie wpisze dowolne określenie.
Co do dzierżawy.chyba jednak warto by się pokusić o ukończenie maszyny.Uruchomiona i sprawdzona pod kątem możliwości może znajdzie swojego dzierżawcę.
Tak mi się wydaje że jeśli ktoś zechce "przytulić" tą frezarkę czy spełni jego oczekiwania.
Pozdrawiam.

Autor tematu
zuraf
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12

Post napisał: zuraf » 12 paź 2010, 10:53

Jak już powiedziałem nie każdy musi zostać pisarzem. A polski zdałem. Nie rewelacyjnie ale zdałem. Tylko że moim priorytetem były przedmioty ścisłe. Mimo wszystko zastanowiły mnie Twoje uwagi dotyczące mojego języka. Może to przez skróty myślowe i styl nieformalny? Ja chyba piszę tak jak się mówi. I nie zawsze też czytam co napisałem... Poprawiając kilka razy jakieś bardziej złożone zdanie może powstać "masło maślane":|

Dobra, koniec tematu moich (nie)zdolności lingwistycznych...

jarcys
Posty w temacie: 1

Post napisał: jarcys » 12 paź 2010, 22:17

Całe szczęście że to nie jest forum poprawna pisownia, a i moderatorzy są spoko tylko zawsze znajdzie się ktoś któremu wydaje się że pozjadał wszystkie rozumy.

Autor tematu
zuraf

Post napisał: zuraf » 03 lut 2011, 22:34

Witam po przerwie:)

Z racji pozytywnego zakończenia semestru i trzech tygodni wolnego, przytargałem frezarkę do domu. W międzyczasie zamówiłem wrzeciono Kress 1050 i zestaw frezów.

Nastał moment w którym me dzieło zaczęło żyć:) Na początek test na równość stołu. Płyta wiórowa, frez 3mm ustawiony na takiej wysokości by jedynie rysował po powierzchni i sterując ręcznie z Mach'a przejechane po konturze. Wynik: akceptowalny. Następnie była nierówna walka z programami CAD/CAM by wygenerować i puścić jakiś gcode. W końcu udało się przezwyciężyć problemy z konwersjami, opanować mniej więcej do czego służą te wszystkie dziwne pola, z dziwnymi liczbami. Na pierwszy ogień poszła wspomniana wcześniej płyta wiórowa. Jakiś prosty rysunek w corelu, plt, gcode- i jest. Wyfrezowało, ja-pełna euforia:) Pomyślałem czemu nie spróbować jak idzie w aluminium. Pierwsza próba-ręczna. Frez 3mm, 10k obr/min, 200mm/min. Szło. Więc postanowiłem uwiecznić swe imię na kawałku tegoż metalu. Frez 1.5mm, głębokość 1mm, 300mm/min, 10k obr/min. Wyszło jak na zdjęciach. Później zauważyłem, że mam źle ustawione silniki. Zbyt małe przyspieszenie powodowało nieprawidłowe rysowanie łuków. Zauważyłem to dopiero dzisiaj, próbując wygrawerować płytkę drukowaną. Ścieżki załamane pod pewnym kątem rysowane były jako łuki. Zwiększyłem jego wartość z 20 do 100. Lecz wywołuje to moje pewne obawy. Mianowicie: skoro przy przyspieszeniu 20 występował problem przekłamań na łukach, to przy 100 też występuje, lecz w miejszym, niewdiocznym stopniu. Wg mnie to program sterujący powinien dbać o to, że małe wartości przyspieszeń nie wpływają na zniekształcenie ścieżki.

Druga sprawa dotyczy wysokości Z-ki. Próbę frezowania pcb przeprowadziłem frezem płaskim, 2-piórowym, 0.5mm. Głębokość roboczą ustawiłem na 0.05mm (przy 0.0 frez nie dotykał płyty) co powodowało jedyne delikatne rysowanie po powierzchni. Niestety po kilku przejazdach frez zaczął sukcesywnie schodzić w dół(cały czas jako głębokość pracy mach pokazywał 0.05mm), aż w końcu zaczął ryć ponad 1mm. Nie sądzę, żeby wina leżała po stronie maszyny. Raczej podejrzewałbym macha. Może coś źle skonfigurowałem? Ale co? Spotkaliście się już kiedyś z takim przypadkiem? Próba grawerowania w szkle (frez grawerski, czoło 0.5mm) zakończyła zniszczeniem frezu. (Stopił się!) Podejrzewam, że nie bez przyczyny były złe parametry obróbki (30k obr/min, 150mm/min -za wolno?) oraz brak chłodziwa, ale również zauważyłem że, o ile na początku ustawiłem głębokość na 0.05mm, o tyle później wynosiła ona ok 1mm.

A teraz takie pytanie z innej beczki. Jakie sposoby testów, dające najlepiej ilościowe wyniki, sprawdzające właściwości maszyny? Chodzi mi o powtarzalność, sztywność i ogólnie pojętą jakość wykonania?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 lut 2011, 23:00

Co do pcb, miałem również podobną przypadłość u siebie. I nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Może frez poluźnił się w uchwycie???Poza tym, lepiej do grawerowania pcb kupić frez stożkowy.Następnym razem chyba usunę wszystkie gcode, których nie rozumiem, bądź będę uważał za zbędne:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
zuraf

Post napisał: zuraf » 03 lut 2011, 23:08

Przykręcony był dość solidnie. Mam frez stożkowy, 0.1mm właśnie do pcb, Ale na próbę, nie wiedząc czym może się to skończyć wolałem poświęcić walcowy:) I raczej słusznie, bo po pewnym czasie, z niewiadomych mi przyczyn głębokość zwiększyła się do ponad milimetra. Pozatym po zmianie przyspieszenia z 20 na 100 problem ustąpił. Tzn gołym okiem jest niezauważalny. Co prawdopodobnie wcale nie znaczy, że go nie ma:|

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 lut 2011, 23:15

To może Tobie frezarka gubi kroki? Sprawdź sterowniki, sprawdź optoizolację (jeżeli masz) czy nie masz za wolnych transoptorów. Bo jeżeli to wynika z przyśpieszenia, to może być problem. U mnie to było jednorazowe, poza tym, stolik trochę miałem krzywy(krzywizna rzędu 0.01mm) i frez stożkowy mi pady poucinał:P
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 lut 2011, 23:28

syntetyczny pisze:, stolik trochę miałem krzywy(krzywizna rzędu 0.01mm) i :P
Na jakim formacie miałeś takie makabryczne nierównośći :) ?

Autor tematu
zuraf

Post napisał: zuraf » 03 lut 2011, 23:35

Pokręciłem:) Zmiana przyspieszenia zlikwidowała problem frezowania łuków zamiast łamanych. Natomiast opuszczanie się głowicy nadal jest nierozwiązane:) Co do gubienia kroków. W sumie nie wykluczone, gdyż optoizolatory są marne. Tylko tak statystycznie rzecz ujmując jeśli byłyby one gubione, to z takim samym prawdopodobieństwem na plus, jak i na minus, czyli w efekcie wrzeciono powinno posostawać w tym samym położeniu.

W tym momencie doznałem pewnego olśnienia. Podłączyłem odwrotnie silnik Z, a nie chciało mi się ich przepinać, więc w ustawieniach zmieniłem by, sygnał aktywny kierunku Z był stanem niskim. Byćmoże to pierdzieli synchronizację? Lub może to (co bardziej prawdopodobne), że w SSK-B02, jakie u mnie pracują, stanem aktywnym kroku jest 0VDC. Natomiast w ustawieniach mam wysoki. Z niskim nie działa. Czy może tutaj należałoby szukać przyczyny?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”