Witam,
Pisze prace nt.: "Technologia remontu kabestanu na wybranym przykładzie".
Jako, ze w tym urzadzeniu nie ma sie co popsuc to mam zalozyc uszkodzenie jednego z kol zebatych. Nastepnie dobrac na bazie DTR nowe w celu wymiany i wykonac karty technologiczne.
W zdobytej przeze mnie DTR'ce nie ma zbyt wielu informacji o remoncie. Na wykazie czesci sa wyszczegolnione kola zebate opisane jedynie dwoma parametrami: z - liczba zebow oraz m - modul. Z tych danych cos tam jestem w stanie wyliczyc, ale nie mam pewnosci czy wszystko co jest potrzebne do wykonania nowego kola zebatego. Nie mam tez pewnosci jak dobrze dobrac material.
Mam nadzieje, ze jest ktos w stanie mi pomoc, w koncu chodzi o obrobke metali.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
DOBOR KOLA ZEBATEGO PRZEKLADNI.....KABESTANU CUMOWNICZEGO
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jako ze pracuje w stoczni remontowej to z doswiadczenia wiem ze w kabestanach uzywa sie na koła brazu z tej prostej przyczyny ze nie koroduje jest taki gatunek brazu ktory z angielskiej nazwy tłumaczy sie jako braz morski opocz ilosci zebow i moduł potrzebna jest srednica zebatki czesto przy remontach gdy jest zniszczone koło liczy sie kilka razy aby nie wychodziły cuda 

szuler
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Z tego co sie dowiedzialem srednice kola akurat jestem w stanie wyliczyc z iloczynu ilosci zebow * modul. Dzieki wzorom jestem w stanie policzyc wysokosci stopy i oraz glowy zeba oraz srednice zewn. i wewn. kola zebatego.
Tylko co dalej, jak powinienem wykonac caly proces technologiczny remontu kabestanu ??
Mowisz, ze przekladnie kabestanow sa wykonane z brązu ?? No wlasnie, nie mam pojecia jaki konkretne material dobrac i naj jakiej podstawie. W mojej DTR naprawde nie ma takiej informacji.
Szuler666 za wszelkie informacje oraz pomoc bede bardzo wdzieczny.
Tylko co dalej, jak powinienem wykonac caly proces technologiczny remontu kabestanu ??
Mowisz, ze przekladnie kabestanow sa wykonane z brązu ?? No wlasnie, nie mam pojecia jaki konkretne material dobrac i naj jakiej podstawie. W mojej DTR naprawde nie ma takiej informacji.
Szuler666 za wszelkie informacje oraz pomoc bede bardzo wdzieczny.