Co zrobić z tymi luzami...
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Nóż jest ze spieku ostrzyłem tylko powierzchnie z czoła i wydawał się być ostry ale domyślam się że chodzi o kąty te też jednak powinny być dobre b oto nowy nuż a podczas ostrzenia starałem się ich nie zmieniać (ściernica do spieków). Na wrzecionie to na 99,9% nie ma luzów przynajmniej wyczuwalnych ręcznie. Więc pozostawało by wyeliminować ten luz na łożyskowaniu śruby wszystko nasmarować i nauczyć się ostrzyć noże i powinno być git 

Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
-
-
Jeśli chodzi o luzy na prowadnicach to tam raczej tego nie ma (nie mam czujnika więc nie mogę sprawdzić na 100%) jest tam kasowanie luzu więc przed próbami jeszcze raz próbowałem kasować (trochę ciężej się kręci korbami ale jest sztywno). Oto zdjęcia z prób:

Wiem że zdjęcia słabej jakości ale... Jak widać nóż ustawiony w osi (przybrałem trochę materiału z czoła). Na drugim zdjęciu widać jak próbuję ciąć. W sumie szło lekko tylko ten hałas straszny i wydawało się jak by coś mocno drgało tak po materiale obrabianym było widać. Jeśli tnę tym samym nożem ale materiał wystawiony z 1 cm z wrzeciona to cięcie idzie dużo lepiej ale i tak nie tak jak powinno. Na zdjęciach niżej chciałem obrobić ten sam kawałek z czoła nożem składanym z nową płytką. Najpierw bez konia (jakiś 1cm od końca materiału) odgłosy podczas pracy takie same jak przy cięciu a skrawana po wierzchnia bardzo poszarpana. Druga próba tym samym nożem tak samo ustawionym ale z podparciem konia (po wierzchnia obrabiana jakoś po środku). Odgłosy znikły a po wierzchnia obrabiana wyszła gładka. Oto zdjęcia:

Jeśli chodzi o czujnik to gdzie taki można nabyć bo na alledrogo nie widziałem z magnesem... no i oczywiście jakiś sprawdzony w przystępnej cenie

Wiem że zdjęcia słabej jakości ale... Jak widać nóż ustawiony w osi (przybrałem trochę materiału z czoła). Na drugim zdjęciu widać jak próbuję ciąć. W sumie szło lekko tylko ten hałas straszny i wydawało się jak by coś mocno drgało tak po materiale obrabianym było widać. Jeśli tnę tym samym nożem ale materiał wystawiony z 1 cm z wrzeciona to cięcie idzie dużo lepiej ale i tak nie tak jak powinno. Na zdjęciach niżej chciałem obrobić ten sam kawałek z czoła nożem składanym z nową płytką. Najpierw bez konia (jakiś 1cm od końca materiału) odgłosy podczas pracy takie same jak przy cięciu a skrawana po wierzchnia bardzo poszarpana. Druga próba tym samym nożem tak samo ustawionym ale z podparciem konia (po wierzchnia obrabiana jakoś po środku). Odgłosy znikły a po wierzchnia obrabiana wyszła gładka. Oto zdjęcia:

Jeśli chodzi o czujnik to gdzie taki można nabyć bo na alledrogo nie widziałem z magnesem... no i oczywiście jakiś sprawdzony w przystępnej cenie

-
-
witam.
dlaczego zaraz głupota ?
raczej brak doświadczenia - głupotą to by było po kilku latach tak robić .
z drugiej strony - niekiedy trzeba różne " akrobacje " wykonywać .
sprawdź czy masz nóż w osi ( lub tyci - tyci - ponad ) , czy jest dobrze przykręcony w imaku .
czy pod nożem masz równe podkładki - i tak dalej .
jak byś miał problem to pisz - zawsze ktoś coś doradzi .
pozdrawiam .
dlaczego zaraz głupota ?
raczej brak doświadczenia - głupotą to by było po kilku latach tak robić .
z drugiej strony - niekiedy trzeba różne " akrobacje " wykonywać .
sprawdź czy masz nóż w osi ( lub tyci - tyci - ponad ) , czy jest dobrze przykręcony w imaku .
czy pod nożem masz równe podkładki - i tak dalej .
jak byś miał problem to pisz - zawsze ktoś coś doradzi .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-