śruba do tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Zgadzam się,poco kombinować ,tracić czas i kasę na coś wymyślnego.Rozejrzałem się i zdecydowałem się na listwe o module 1 tylko nie wiem jakie koło zastosować.
[ Dodano: 2011-01-30, 13:30 ]
A co kolega myśli o aluminium w konstrukcji? Może masz jakieś doświadczenie w tego typu maszynkach i podrzucisz mi jakiś pomysł jak to w całość złozyć.
[ Dodano: 2011-01-30, 13:30 ]
A co kolega myśli o aluminium w konstrukcji? Może masz jakieś doświadczenie w tego typu maszynkach i podrzucisz mi jakiś pomysł jak to w całość złozyć.
bartosz84
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Modul 1 jest trochę delikatny ja dal bym 2-3. Kolo zębate 12-15 zębów, i tytaj musisz dać drugie kolo pośrednie żeby odwrócić kierunek obrotów, bo inaczej suport przesuwal się będzie w odwrotnum kierunku jak to jest w fabrycznych tokarkach.
Co do aluminum to podejrzewam że nie masz możliwości spawania więc pozostaje tylko skręcanie czego nie polecam.
Lepsza będzie stal, przynajmniej pospawać będzie lepiej a w razie zlego np.ucięcia można bez problemu zespawać.
Zrób rysunki to będzie wiadomo co chcesz zrobić.
Co do aluminum to podejrzewam że nie masz możliwości spawania więc pozostaje tylko skręcanie czego nie polecam.
Lepsza będzie stal, przynajmniej pospawać będzie lepiej a w razie zlego np.ucięcia można bez problemu zespawać.
Zrób rysunki to będzie wiadomo co chcesz zrobić.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
rezygnacja ze ąruby pociągowej to niedobry pomysł.
Tracisz możliwość nacinania gwintów i kożystania z posuwu mechanicznego.
Zastosowanie listwy zębatej bardzo skomplikuke skrzynkę suportową, przy module 1 i kole zębatym z-15 (minimum)przesów suportu wyniesie 47,11 mm (duża tokarka TUC50 ma przesuw 50 mm na jedem obrót pokrętła) musiałbyś zastosować przekładnięę dwustopniową.
przy zastosowaniu zębatki i śruby pociągowej docjodzi jeszcze mechanizm nakrętki dwudzielnej
najprostrze rozwiązanie-przy tej wielkości tokarki - to śruba pociągowa, np.Tr14x4
Tracisz możliwość nacinania gwintów i kożystania z posuwu mechanicznego.
Zastosowanie listwy zębatej bardzo skomplikuke skrzynkę suportową, przy module 1 i kole zębatym z-15 (minimum)przesów suportu wyniesie 47,11 mm (duża tokarka TUC50 ma przesuw 50 mm na jedem obrót pokrętła) musiałbyś zastosować przekładnięę dwustopniową.
przy zastosowaniu zębatki i śruby pociągowej docjodzi jeszcze mechanizm nakrętki dwudzielnej
najprostrze rozwiązanie-przy tej wielkości tokarki - to śruba pociągowa, np.Tr14x4