warto poczytac nasze forum, gdyz temat byl niejednokrotnie opisywany i tlumaczony , teraz nic nowego z tematu nie wychodzi jak " powtórka z rozrywki "warto poczytać:
http://www.cs.uiowa.edu/~jones/step/micro.html
Zaczynamy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Niesamowite, że przy takich parametrach są tak znakomite efekty. Według mnie to frez w pierwszym zetknięciu się z PE powinien się zalepić i złamać. Chyba, że stosowałeś jakieś chłodziwo.
Z drewnem jest łatwiej, w takich wymiarach stosuje się frezy jednopiórowe, bez żadnego chłodzenia.Jednak są też niespodzianki , bo drewno to materiał o nie jednolitej strukturze. W pobliżu sęka jest bardzo twarde, a dalej może być bardzo miękkie.Sęki najczęściej się wyklucza , ale nie okolice sęków.
Dlatego myślę o wolniejszych posuwach.
A wsadź do tej maszynki kawałek deski , tylko z liściastego i pochwal się jak to wygląda z tymi parametrami.
Z drewnem jest łatwiej, w takich wymiarach stosuje się frezy jednopiórowe, bez żadnego chłodzenia.Jednak są też niespodzianki , bo drewno to materiał o nie jednolitej strukturze. W pobliżu sęka jest bardzo twarde, a dalej może być bardzo miękkie.Sęki najczęściej się wyklucza , ale nie okolice sęków.
Dlatego myślę o wolniejszych posuwach.
A wsadź do tej maszynki kawałek deski , tylko z liściastego i pochwal się jak to wygląda z tymi parametrami.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
rozumie ze kazdy ma jakas potrzebe robienia czegos wielkiego (sam chcialbym cos takiego zrobic
), ale zrobienie dobrego plosterka (zabawki) nie jest takie latwe.
piszac dobrego mam na mysli dokladnosc, predkosc, sztywnosc, bezawaryjnosc, ergonomie, wage no i cene. analogicznie do ploterow laserowych. sam uklad xy bardzo lekki i wydawaloby sie ze nie powinno byc problemow. a jednak produceci mocno glowkuja jak zrobic szybciej, taniej, dokladniej i wywalaja kupe kasy na eksperymenty.

piszac dobrego mam na mysli dokladnosc, predkosc, sztywnosc, bezawaryjnosc, ergonomie, wage no i cene. analogicznie do ploterow laserowych. sam uklad xy bardzo lekki i wydawaloby sie ze nie powinno byc problemow. a jednak produceci mocno glowkuja jak zrobic szybciej, taniej, dokladniej i wywalaja kupe kasy na eksperymenty.
POZDRAWIAM
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 17
Ładne mi zabawki po kilkanaście tyś zł. Dla mnie to nawet drukarka jest maszyną, o ile zarabia dla mnie pieniądze.
W ploterach tnących nikogo nie interesuje liczenie parametrów, robi się w odpowiedniej skali (w Corelu na przykład ), potem załatwia wszystko program sterujący ploterem.Owszem, liga to inna, ale korzenie te same.
Jeżeli chodzi o podawanie szybkości to jest mi wszystko jedno , może być nawet w milach ,mam kalkulator, to sobie przeliczę.
W starych maszynach CNC to rzeczywiście jest tak przyjęte , ale dla mnie, jeżeli buduję maszynę o polu pracy 200mm (20cm, 0,2m) to okiem szybciej wychwycę czy w sekundę przejechała 20 czy 50mm.
Uważam temat za zamknięty, bo nie jest to istotne.
CZY KTOŚ MA W OKOLICY WARSZAWY TAKĄ MASZYNKĘ SAMORÓBKĘ I DA SIĘ NA NIEJ FREZOWAĆ DREWNO????
W ploterach tnących nikogo nie interesuje liczenie parametrów, robi się w odpowiedniej skali (w Corelu na przykład ), potem załatwia wszystko program sterujący ploterem.Owszem, liga to inna, ale korzenie te same.
Jeżeli chodzi o podawanie szybkości to jest mi wszystko jedno , może być nawet w milach ,mam kalkulator, to sobie przeliczę.
W starych maszynach CNC to rzeczywiście jest tak przyjęte , ale dla mnie, jeżeli buduję maszynę o polu pracy 200mm (20cm, 0,2m) to okiem szybciej wychwycę czy w sekundę przejechała 20 czy 50mm.
Uważam temat za zamknięty, bo nie jest to istotne.
CZY KTOŚ MA W OKOLICY WARSZAWY TAKĄ MASZYNKĘ SAMORÓBKĘ I DA SIĘ NA NIEJ FREZOWAĆ DREWNO????
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
no bardzo mądrze - po co mam jechac prosto skoro moge na około - moze zeby nie popasc w rutyne - tez powod - moze w samochodzi pokreślisz km/h i zrobisz dm/sec ? napewno bedzie ciekawiej , ale czy bedziesz w stanie zobrazowac sobie tą predkosc ?Jeżeli chodzi o podawanie szybkości to jest mi wszystko jedno , może być nawet w milach ,mam kalkulator, to sobie przeliczę.
o kurde - to wszystkie maszyny ktore widzialem na targach z 2005-2006 roku juz takie stare ? ja mam maszyne z 70`tych lat w ktorej są zachowane jednostki mm/min.W starych maszynach CNC to rzeczywiście jest tak przyjęte
nie po to robi sie standarty aby ktos sobie wymyślał nowe jednostki bo mu sie tak podoba,
to sie tez nie wzielo bez powodu, zachowujac jednostki latwiej sie to liczy i kazdy frezer potrafi sobie zobrazowac predkosc 600 albo 1200mm/min a podajac mu predkosci w innych jednostkach musi przeliczac, rownie dobrze moglibysmy rozmawiac w innych jezykach i tez bysmy sie dogadali bo mamy przeciez slowniki ale czy to bedzie wygodne ?
wiem, ze ktos napisze, ze sie czepiam, ale nie pisze tego aby sie kogos czepiac tylko zeby pomyslec nad tym.
PiteR
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
początkujący
Witam
Chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć żeby pojąć zasady CNC. Pracuję w firmie która sprzedaje maszyny które są sterowane CNC. Chciałbym się dowiedzieć jak się programuje takie maszyny i na czym to polega. Tak więc jeżeli ktoś ma takie informację byłbym wdzięczny za odpowiedź. Jestem kompletnym laikiem i naprawdę nie wiem od czego zacząć. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć żeby pojąć zasady CNC. Pracuję w firmie która sprzedaje maszyny które są sterowane CNC. Chciałbym się dowiedzieć jak się programuje takie maszyny i na czym to polega. Tak więc jeżeli ktoś ma takie informację byłbym wdzięczny za odpowiedź. Jestem kompletnym laikiem i naprawdę nie wiem od czego zacząć. Z góry dziękuję i pozdrawiam