Zaczynamy

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: pit202 » 03 lip 2006, 11:37

warto poczytac nasze forum, gdyz temat byl niejednokrotnie opisywany i tlumaczony , teraz nic nowego z tematu nie wychodzi jak " powtórka z rozrywki "

PiteR

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 03 lip 2006, 22:58

Dobromir pisze:Po co stosuje się mikrokrok skoro są na nim straty mocy, a dokładność na półkroku można uzyskać 0,05 .
Dokładność taką to trudno jest uzyskać na maszynach nażędziowych.
Musze przyznać że nie nadążam za twoim tokiem rozumowania.

Dobromir
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Dobromir » 04 lip 2006, 12:11

Niesamowite, że przy takich parametrach są tak znakomite efekty. Według mnie to frez w pierwszym zetknięciu się z PE powinien się zalepić i złamać. Chyba, że stosowałeś jakieś chłodziwo.
Z drewnem jest łatwiej, w takich wymiarach stosuje się frezy jednopiórowe, bez żadnego chłodzenia.Jednak są też niespodzianki , bo drewno to materiał o nie jednolitej strukturze. W pobliżu sęka jest bardzo twarde, a dalej może być bardzo miękkie.Sęki najczęściej się wyklucza , ale nie okolice sęków.
Dlatego myślę o wolniejszych posuwach.
A wsadź do tej maszynki kawałek deski , tylko z liściastego i pochwal się jak to wygląda z tymi parametrami.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 04 lip 2006, 12:42

w ploterach tnących używanych w reklamie stosuje się mm/s.

pit202

Post napisał: pit202 » 04 lip 2006, 13:49

w ploterach tnących używanych w reklamie stosuje się mm/s.
mi chodzi o maszyny a nie zabawki - bez urazy , ale to nie ta liga

pozatym jak wyobrazasz sobie liczenie parametrow ? czy tam sie nie liczy ich ?
PiteR

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 04 lip 2006, 18:05

rozumie ze kazdy ma jakas potrzebe robienia czegos wielkiego (sam chcialbym cos takiego zrobic :grin: ), ale zrobienie dobrego plosterka (zabawki) nie jest takie latwe.
piszac dobrego mam na mysli dokladnosc, predkosc, sztywnosc, bezawaryjnosc, ergonomie, wage no i cene. analogicznie do ploterow laserowych. sam uklad xy bardzo lekki i wydawaloby sie ze nie powinno byc problemow. a jednak produceci mocno glowkuja jak zrobic szybciej, taniej, dokladniej i wywalaja kupe kasy na eksperymenty.
POZDRAWIAM

Dobromir

Post napisał: Dobromir » 04 lip 2006, 20:04

Ładne mi zabawki po kilkanaście tyś zł. Dla mnie to nawet drukarka jest maszyną, o ile zarabia dla mnie pieniądze.
W ploterach tnących nikogo nie interesuje liczenie parametrów, robi się w odpowiedniej skali (w Corelu na przykład ), potem załatwia wszystko program sterujący ploterem.Owszem, liga to inna, ale korzenie te same.
Jeżeli chodzi o podawanie szybkości to jest mi wszystko jedno , może być nawet w milach ,mam kalkulator, to sobie przeliczę.
W starych maszynach CNC to rzeczywiście jest tak przyjęte , ale dla mnie, jeżeli buduję maszynę o polu pracy 200mm (20cm, 0,2m) to okiem szybciej wychwycę czy w sekundę przejechała 20 czy 50mm.
Uważam temat za zamknięty, bo nie jest to istotne.
CZY KTOŚ MA W OKOLICY WARSZAWY TAKĄ MASZYNKĘ SAMORÓBKĘ I DA SIĘ NA NIEJ FREZOWAĆ DREWNO????

pit202

Post napisał: pit202 » 04 lip 2006, 20:54

Jeżeli chodzi o podawanie szybkości to jest mi wszystko jedno , może być nawet w milach ,mam kalkulator, to sobie przeliczę.
no bardzo mądrze - po co mam jechac prosto skoro moge na około - moze zeby nie popasc w rutyne - tez powod - moze w samochodzi pokreślisz km/h i zrobisz dm/sec ? napewno bedzie ciekawiej , ale czy bedziesz w stanie zobrazowac sobie tą predkosc ?
W starych maszynach CNC to rzeczywiście jest tak przyjęte
o kurde - to wszystkie maszyny ktore widzialem na targach z 2005-2006 roku juz takie stare ? ja mam maszyne z 70`tych lat w ktorej są zachowane jednostki mm/min.

nie po to robi sie standarty aby ktos sobie wymyślał nowe jednostki bo mu sie tak podoba,
to sie tez nie wzielo bez powodu, zachowujac jednostki latwiej sie to liczy i kazdy frezer potrafi sobie zobrazowac predkosc 600 albo 1200mm/min a podajac mu predkosci w innych jednostkach musi przeliczac, rownie dobrze moglibysmy rozmawiac w innych jezykach i tez bysmy sie dogadali bo mamy przeciez slowniki ale czy to bedzie wygodne ?

wiem, ze ktos napisze, ze sie czepiam, ale nie pisze tego aby sie kogos czepiac tylko zeby pomyslec nad tym.
PiteR

Dobromir

Post napisał: Dobromir » 05 lip 2006, 00:04

To znaczy , że te wszystkie sterowniki jakie spotykam na Allegro to zabawki.Można sobie nimi co najwyżej podrapać dremmlem po szklance.
Dzięki za konkretne odpowiedzi, zostanie mi 4 stówki w kieszeni.

tonio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

początkujący

Post napisał: tonio » 20 lip 2006, 15:23

Witam
Chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć żeby pojąć zasady CNC. Pracuję w firmie która sprzedaje maszyny które są sterowane CNC. Chciałbym się dowiedzieć jak się programuje takie maszyny i na czym to polega. Tak więc jeżeli ktoś ma takie informację byłbym wdzięczny za odpowiedź. Jestem kompletnym laikiem i naprawdę nie wiem od czego zacząć. Z góry dziękuję i pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”