Umowa związana z kolizją
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Umowa związana z kolizją
Witam.Jestem operatorem tokarki cnc.W mojej firmie pracodawca wpadł na pomysł aby kazdy nowy pracownik podpisał tak jakby aneks.Ma to byc taka instrukcja krok po kroku, co robic ,jak mierzyc narzedzia ,jak je opisywac itp. ,itd. aby w razie jakiejs kolizji pracownik był za to odpowiedzialny , by go obciązyc kosztami lub niech sie zwolni. Czy takie postępowanie jest zgodne z kodeksem pracy?? Co o tym myślicie ?? Dodam ,ze w tej firmie zarabia sie 1300zł za 8 h pracy na CNC
i jeszcze mówi,ze to dużo.A samemu trzeba sobie wszystko poustawiać i czasem poprawiać program po programistach.

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Umowa związana z kolizją
bolsblue pisze:Witam.Jestem operatorem tokarki cnc.W mojej firmie pracodawca wpadł na pomysł aby kazdy nowy pracownik podpisał tak jakby aneks.Ma to byc taka instrukcja krok po kroku, co robic ,jak mierzyc narzedzia ,jak je opisywac itp. ,itd. aby w razie jakiejs kolizji pracownik był za to odpowiedzialny , by go obciązyc kosztami lub niech sie zwolni.
Mam rozumieć , że tę instrukcję mierzenia narzędzi , itd. opracował Twój pracodawca?

... ze zdrowym rozsądkiem też nie....Czy takie postępowanie jest zgodne z kodeksem pracy?? ...
... nic nowego....A samemu trzeba sobie wszystko poustawiać i czasem poprawiać program po programistach.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Odpowiedzialność materialna ,to nie na takich stanowiskach. Wg kodeksu cywilnego mozna w zasadzie zawrzeć taka umowę,ale ze względu na zwiększone Twoje ryzyko powinno za tym iści wyższe wynagrodzenie . Nie masz obowiązku podpisywać takich aneksów . Musisz się liczyć , z tym że może cie zwolnić ,ale to on musi ci dac wypowiedzenie warunków pracy i płacy ,bądź wypowiedzenie pracy.
Kolego Kowal- Łódź to nie Warszawa . To największe dziadostwo wśród dużych miast.
Kolego Kowal- Łódź to nie Warszawa . To największe dziadostwo wśród dużych miast.