nawrotnica

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

rudolfina
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Post napisał: rudolfina » 21 sty 2011, 10:47

Jaki moduł zęba mają zębatki gitar Nootuli/Techmigów z moich pomiarów wyszło
3,7 /3,14 = ok. 1,18 czy to błędny pomiar rozumiem że Chińczycy nie przestrzegają
Polskiej Normy która przewiduje najbliżej w szeregu 1 lub1,5, może Ktoś kupował zębatki do gitary- nawrotnica.
W poprzednich postach przeczytałem że do nawrotnicy można użyć którejś z nieużywanych zębatek z zestawu ale czy dodatkowa zębatka nie powinna mieć dokładnie takiej samej ilości zębów żeby następowała tylko zmieniała kierunku i przełożenie pozostało 1/1.

Autor tematu
wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: wt » 23 sty 2011, 00:29

Gwintowniki trapezowe można dostać w "fanarze". Normy w kołach zębatych są zachowane i jest to 1 lub 1,25 pewnie. Koło najłatwiej naciąć w mosiądzu, powinien wytrzymać. Problemem może być założenie nawrotnicy, bo jak jej nie było to trzeba sprawdzić czy będzie pasować, albo ładnie doprojektować.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 23 sty 2011, 10:42

wt pisze:Gwintowniki trapezowe można dostać w "fanarze".
Fakt, ale sprawdź ceny :cry:
Nakrętki z brązu są do kupienia u naszego sponsora, w każdym razie większość rozmiarów, o inne należy pytać.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

rudolfina
Posty w temacie: 4

Post napisał: rudolfina » 26 sty 2011, 09:53

Myślę że finalnie uporałem się z problemem nawrotnicy Techmig LD 550.
Faktycznie rozwiązaniem jest używanie nie zaangażowanych w danej kombinacji, pozostałych zębatek z zestawu- jak słusznie sugerował kolega wt .
W układzie zębatek pracujących w jednej płaszczyźnie, (3 dla gwintów prawych, 4 dla gwintów lewych), faktyczne przełożenie jest wynikiem ilorazu z1/z3 lub z1/z4, pozostałe zębatki są „wypełnieniem” koniecznym do mechanicznego sprzężenia ew. zmiany kierunku. Możemy użyć jakichkolwiek zębatek jako „wypełnienie” oczywiście jeśli tylko się zmieszczą i sprzęgną obie osie.
Ponieważ potrzebowałem gwintu o podziałce 2 zastosowałem z tabelki z1-63 z4-21, środkowe zębatki to „wypełnienie” oczywiście dorobiłem trzpień z gwintem żeby zamocować czwartą zębatkę.

Obrazek
W przypadku układu 4 zębatek gdzie 2 pracują na jednej osi, gdzie dochodzi 5 zębatka- nawrotnica, średnica nawrotnicy również nie ma znaczenia bo nawrotnica (z2) pracuje jako środkowe koło zębate między z1 i z3 a istotne jest stosunek kół skrajnych czyli z1/z3, oczywiście finalny wzór na przełożenie gitary jest z1/z3 x z4/z5. Nie stosowałem układu 5 zębatkowego ale wtedy trzeba dorobić opisywaną blachę do której jest mocowana z2 i gdzieś to ustrojstwo zaczepić.
Kolejna sprawa, która pomimo opisu kolegów, nie była dla mnie do końca jasna albo raczej nie zagłębiałem się w problem, bo nie miałem takiej potrzeby, była tabelka przełożeń gitary i relacja tych przełożeń do finalnie uzyskiwanego gwintu
Dla LD 550 podziałka gwintu śruby pociągowej = 3 przełożenie wewnątrz skrzyni na wałek wychodzący do napędu śruby pociągowej = 1/4.5,
p- podziałka gwintu toczonego (jaki chcemy uzyskać)
p=3n/4.5
n- przełożenie gitary liczymy w zależności od układu zębatek

dla mojego przykładowego lewego gwintu p = 3x(63/21)/4.5 =2

Pewnie wszyscy „starzy wyjadacze” to wiedza ale o ile nie sypnąłem jakiegoś kardynalnego błędu to mam nadzieję że usystematyzowałem informacje przedstawiane przez kolegów w innych postach.

Awatar użytkownika

gelorad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gelorad » 28 sty 2011, 20:26

rudolfina pisze: Kolejna sprawa, która pomimo opisu kolegów, nie była dla mnie do końca jasna albo raczej nie zagłębiałem się w problem, bo nie miałem takiej potrzeby, była tabelka przełożeń gitary i relacja tych przełożeń do finalnie uzyskiwanego gwintu
Dla LD 550
https://www.cnc.info.pl/topics89/przyst ... htm#141277 pobierz pliczek .xls

khach
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: khach » 29 sty 2011, 14:07

rudolfina pisze:Jaki moduł zęba mają zębatki gitar Nootuli/Techmigów z moich pomiarów wyszło
3,7 /3,14 = ok. 1,18 czy to błędny pomiar rozumiem że Chińczycy nie przestrzegają
Polskiej Normy która przewiduje najbliżej w szeregu 1 lub1,5,
Chińczycy nie przestrzegają rozmiaru. Modul jest 1.25. Da się kupić takie frezy modułowe na aledrogo. Z kupnem zębatek jest gorzej.

Heli
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Heli » 30 sty 2011, 22:50

Robienie takiej "nawrotnicy" jako osobnego elementu zakładanego do gitary jest trochę chore - wg mnie. Jak kolega gdzieś wyżej napisał i pokazał - wystarczy wziąć nieużywane koło i się będzie kręciło w drugą stronę ;).
Po mojemu istota nawrotnicy to nie tylko inny kierunek obrotów, ale i możliwość zmiany kierunku od jednego ruchu. Gdzieś o tym pisaliśmy wcześniej - jest to wykonalne montując "patent" na rozciętej śrubie pociągowej.

Zauważyłem też w temacie fragment o kasowaniu luzów, rozcinaniu śrub etc.
Prosty sposób - dorobić np z ertalonu dodatkową śrubę i dokręcić ;)

A co do gwintowników trapezowych można nabyć taniej niż we wskazywanym miejscu, ale bardzo tanio też nie jest. Nie wiem, czy podawać namiary by o reklamę posądzanym nie być. Jaka jakość - nie wiem - zamówiłem akurat 10x2 - sprawdzę jak przyjedzie.
Pozdrawiam Mariusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”