DXFKornik V1.0.0

Awatar użytkownika

Autor tematu
grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: grg12 » 20 sty 2011, 20:06

Dzień dobry

Czyli w pierwszym chodzi o możliwość dodania kawałka łuku lub prostej, nie będącego częścią rysunku - leżącego na "odpadzie"? Powiedzmy - kawałek łuku o konfigurowalnym promieniu i długości, styczny do wybranego fragmentu krzywej? Przypuszczam że przydałaby się też możliwość ustawiania "początku" pętli (w tej chwili - w przypadku krzywych zamkniętych - punkt początkowy wypada na węźle)?
Co do punktu drugiego - myślałem że takie rzeczy robi się offsetem długości narzędzia (kod G43)? Jeśli ustawisz offset narzędzia na "ile płomienia chce mieć pomiędzy palnikiem a materiałem" wszystko powinno działać - nawet jeśli g-kod powie palnikowi "idź na wysokość 0". Przynajmniej takie było założenie :)
Pozdrawiam
Grzesiek

Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 21 sty 2011, 14:05

Dokładnie o to chodzi. Możliwość zmiany początka pracy też była by jak najbardziej mile widziana.
Prawdę mówiąc pracę z maszyną zacząłem bardzo niedawno, tak że moje doświadczenie (jak mówi podpis) jest również znikome :) Z tego co się spotkałem to cykl palenia przedstawia się mniej więcej tak
1. dojazd nad początek
2. opuszczenie do wysokości przebicia
3. załączenie palnika
4. zaczekanie na zajarzenie łuku i przebicie materiału (coś jak rozpędzanie wrzeciona)
5. podniesienie palnika na wysokość roboczą
6 przejazd po linii cięcia
7 wyłączenie palnika
Wysokość przebicia i palenia prawdę mówiąc może być taka sama.
Co do ustawienia offsetu to prawdę mówiąc nie wiem, ale można pewnie i tak :)

Na razie moja maszyna jest w fazie testów, tak że jak byś wprowadzał jakieś poprawki w programie służę ich przetestowaniem z rzeczywistej pracy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam; Jarek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”