Projekt amatorskiej frezarki X350 Y450 Z150

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dziabi3 » 29 wrz 2009, 19:06

bartuss1,

od samego początku wiedziałem ze jesteś krejzi

Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Tagi:

Autor tematu
resland
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: resland » 24 paź 2009, 14:36

Zamieszczam zdjęcie podstawy przed oddaniem do obróbki, wykonane telefonem:

Obrazek

Zmieniłem konstrukcję uwzględniając wcześniejsze wskazówki. Podniosłem również samą oś Y, dzięki czemu mocowanie stołu jest bardziej stabilne i ma wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

Pokombinowałem również z krzyżakiem i myślę nad czymś takim:

Obrazek

trochę to upakowane, ale nie muszę poszerzać całości, żeby skręcić dwie płyty ze sobą. Płyty aluminiowe 20mm.

Proszę o opinie/uwagi...

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 24 paź 2009, 14:47

Ładnie się prezentuje , i mam nadzieje że pokażesz ją w dalszych etapach prac ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tasiorsz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Tasiorsz » 04 lut 2010, 22:27

Witam
Mam kilka pytań dotyczących mocowania śruby trapezowej.
1) Jakie są zalety stosowania łożysk skośno poprzecznych do mocowania śruby trapezowej w odróżnieniu od zwykłego łożyska kulkowego?
2) Czy wałek po obu stronach powinien się wspierać na łożysku skośno poprzecznym czy może wystarczy tylko od strony silnika krokowego?
3) W jakim stopniu obniża dokładność wykonania detalu brak układu kasowania luzu na śrubie trapezowej 14x4.
4) Jak w łatwy sposób wykonać układ kasowania luzu na śrubie trapezowej przy takim wykonaniu jak poniżej
Obrazek

Autor tematu
resland
Posty w temacie: 8

Post napisał: resland » 16 sty 2011, 17:24

Witam,
od dłuższego czasu zabieram się do napisania na forum, ale dopiero teraz mam go trochę, więc przedstawię co udało się osiągnąć. Niestety wiele prac było przeprowadzanych poza moim domem, więc nie miałem możliwość wykonania zdjęć z poszczególnych etapów budowy. Frezarka ta została wykonana na potrzeby mojej pracy magisterskiej – której celem było zbudowanie systemu sterującego tego typu urządzeniami. Za interpolację liniową i kołową odpowiada mikrokontroler SAM7x komunikujący się z komputerem za pośrednictwem sprzętowego interfejsu USB, całością steruje napisana przeze mnie aplikacja. Pomimo, że już obroniłem się parę miesięcy temu w dalszym ciągu rozwijam program – m.in udało mi się dodać obsługę pętli G23, co wymagało radykalnych zmian w kodzie aplikacji, ale dzięki temu łatwo teraz mogę go wzbogacić o obsługę podprogramów itp. Aktualnie zaczynam szukać pracy więc mam trochę czasu na to ;-). Aplikacja umożliwia obecnie konwersję plików graficznych, a w przyszłości również dxfów. Ewentualne plany to dodanie pamięci SRAM, i zrobienie porządnej płytki bo jak widać na zdjęciach, to wszystko trzyma się na pająku. Myślę również o komunikacji przez Ethernet oraz emulacji obróbki. Na razie traktuje to jako dobry sposób na wzbogacenie wiedzy o programowaniu, OpenGLu oraz o sposobach sterowania tego typu urządzeniami – zbudowanie od zera całego systemu daje naprawdę dużo satysfakcji. Dziękuję wszystkim którzy wypowiedzieli się w moim temacie, bo trzeba otwarcie przyznać, że jako elektronik o mechanice miałem/mam niewielkie pojęcie, ale moja konstrukcja jest dowodem na to, że dzięki forum naprawdę można zbudować fajne urządzenia. Jakkolwiek oceniacie moją konstrukcję, to ja jestem z niej zadowolony, służy mi na razie do ulepszania sterownika, ale pierwsze próby wyglądają zachęcająco. Oczywiście wiele rzeczy bym zmienił i poprawił ale to może w następnej konstrukcji....:-D.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Sterownik
Obrazek
Program sterujący

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 16 sty 2011, 21:17

ładnie:)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 16 sty 2011, 21:27

zaciekawił mnie twój kontroler, co powiesz o tym czymś?
https://www.cnc.info.pl/24815.htm?sid=b ... 9949242cf2
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”