Witam.upanie pisze:Witam.
Pierwszy raz na forum
Ja w tej sprawie:Wytłumaczcie mi amatorowi jaki zyska ma sklejanie dwóch cienkich sklejek w stosunku do gotowej sklejki o grubości równej łącznej grubości tych cienkich?pukury napisał/a:
jak skleisz 2 x 10 to nawet będzie lepiej .
tylko żywicą i dobrze dociśnij .
Jak najbardziej popieram..., a nawet trzy warstwy minimum!!! i jest miodzio,
tiko te koszty...
Przecież sklejka jest sklejana z cienkich warstw czyli powinno być to samo a może nawet domowe sklejanie być gorsze.
Tak na zdrowy chłopski rozum nie ma sensu sklejanie ale nie jestem znawcą tylko chłopem
Tak, na chłopski rozum zawsze jest sens robienia kompozytu w celu podniesienia wytrzymałości danego materiału. Nawet kompozytu z kompozytów.
Zachowując zasadę minimum naprzemiennych trzech warstw, i stosując nieparzystą ich liczbę, tak jak w przypadku produkcji zwykłej sklejki.
I tak, jak skleimy ze sobą trzy sklejki 8mm, to uzyskamy kompozyt ≈24mm, o lepszych parametrach wytrzymałościowych od jednorodnej sklejki 24mm !!! Ja wiem że ciężko to zrozumieć, ale tak już jest

Amatorsko do klejenia najlepszy jest chyba zwykły epoksydowy (distal) długo wiążący, co jest bardzo ważne podczas klejenia, żeby klej miał dużo czasu na przesączenie włókiem powierzchni klejonej, a co za tym idzie uzyskanie max wytrzymałości spoiny.
cyt: bez przesadyzmu, nie ma co się roztkliwiać nad klejeniem sklejki bo ten materiał i tak ma ograniczone możliwości konstrukcyjne i wytrzymałościowe. Nie rozmawiamy tutaj o maszynach do metalu...

No to niech Kolega wymieni chociaż by jeden materiał który nie posiada żadnych ograniczeń
konstrukcyjnych i wytrzymałościowych????
Jednak odnoszę wrażenie, że tak owego jeszcze nikt nie wymyślił, no chyba że się mylę

Generalnie to, Panowie nie róbmy offtopu z tymi stronami....