Z czego wykonać "drewniaka"

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: dudis69 » 16 sty 2011, 02:30

upanie pisze:Witam.
Pierwszy raz na forum :)
Ja w tej sprawie:
pukury napisał/a:
jak skleisz 2 x 10 to nawet będzie lepiej .
tylko żywicą i dobrze dociśnij .

Jak najbardziej popieram..., a nawet trzy warstwy minimum!!! i jest miodzio :mrgreen: ,
tiko te koszty...
Wytłumaczcie mi amatorowi jaki zyska ma sklejanie dwóch cienkich sklejek w stosunku do gotowej sklejki o grubości równej łącznej grubości tych cienkich?
Przecież sklejka jest sklejana z cienkich warstw czyli powinno być to samo a może nawet domowe sklejanie być gorsze.
Tak na zdrowy chłopski rozum nie ma sensu sklejanie ale nie jestem znawcą tylko chłopem ;)
Witam.

Tak, na chłopski rozum zawsze jest sens robienia kompozytu w celu podniesienia wytrzymałości danego materiału. Nawet kompozytu z kompozytów.
Zachowując zasadę minimum naprzemiennych trzech warstw, i stosując nieparzystą ich liczbę, tak jak w przypadku produkcji zwykłej sklejki.
I tak, jak skleimy ze sobą trzy sklejki 8mm, to uzyskamy kompozyt ≈24mm, o lepszych parametrach wytrzymałościowych od jednorodnej sklejki 24mm !!! Ja wiem że ciężko to zrozumieć, ale tak już jest :mrgreen:
Amatorsko do klejenia najlepszy jest chyba zwykły epoksydowy (distal) długo wiążący, co jest bardzo ważne podczas klejenia, żeby klej miał dużo czasu na przesączenie włókiem powierzchni klejonej, a co za tym idzie uzyskanie max wytrzymałości spoiny.

cyt: bez przesadyzmu, nie ma co się roztkliwiać nad klejeniem sklejki bo ten materiał i tak ma ograniczone możliwości konstrukcyjne i wytrzymałościowe. Nie rozmawiamy tutaj o maszynach do metalu...
:mrgreen: To mnie Kolega syntetyczny rozbawił...

No to niech Kolega wymieni chociaż by jeden materiał który nie posiada żadnych ograniczeń
konstrukcyjnych i wytrzymałościowych????
Jednak odnoszę wrażenie, że tak owego jeszcze nikt nie wymyślił, no chyba że się mylę :twisted: :twisted: :twisted:

Generalnie to, Panowie nie róbmy offtopu z tymi stronami.... :cool:

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”