Wycinarka laserowa - pierwsza krew :)

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

laserki
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: laserki » 09 sty 2011, 00:50

Kolego guardian_angel twój partyzancki marketing jest tak nachalny że aż nieprzyjemny.
Chcesz promować maszyny Troteca to zapłać właścicielowi forum za reklamę w odpowiednim dziale i sprawa będzie jasna a takie podszywanie się się pod "niby zadowolonego użytkownika" jest śmieszne i żenujące.
W każdym razie ja piszę do moderatorów żeby zwrócili na ciebie uwagę.

Przypominam:
REGULAMIN FORUM CNC

1. forum służy wymianie informacji i doświadczeń wśród entuzjastów maszyn sterowanych numerycznie,
....
24. reklamowanie swoich komercyjnych usług, konkurencyjnych serwisów, jak również sklepów i firm (bez udzielonej zgody) na forum jest zabronione,

Tagi:

Awatar użytkownika

guardian_angel
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 09 sty 2011, 13:00

Drogi laserki, bardzo mi przykro, że odbierasz moje posty za jakieś usiłowanie prowadzenia marketingu. Forum jest po to żeby sie dzielić z innymi własnymi doświadczeniami i wiedzą, a nie tak jak Ty uważasz promować producentów. Oświadczam że nie mam celu promować jakiegokolwiek producenta, tylko pisze jakie mam doświadczenia w tym temacie.
laserki pisze:1. forum służy wymianie informacji i doświadczeń wśród entuzjastów maszyn sterowanych numerycznie,
właśnie to robię
laserki pisze:24. reklamowanie swoich komercyjnych usług, konkurencyjnych serwisów, jak również sklepów i firm (bez udzielonej zgody) na forum jest zabronione,
widzisz gdzieś jakąś reklamę maszyn, usług i sklepów ??

Nie chcę się z Tobą kłócić o jakieś Twoje bezpodstawne oskarżenia i pierdoły, ale każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie i Ty tego zabronić nikomu nie możesz. Dlaczego uważasz że jestem "niby zadowolonym użytkownikiem"? Skoro sam nie jesteś zadowolony z laserów Troteca i współpracy z ta firmą, to wystrczy że wyrazisz swoją opinię o tej firmie, ale jest to Twoja własna opinia i opinia pozostałych też "niezadowolonych" użytkowników. Więc nie rozmumiem, dlaczego każdego innego "zadowlonego" użytkownika tych laserów nazywasz "śmiesznym i żenującym". Takim zwrotem obrażasz mnie i innych userów, więc zastanów się znim coś napiszesz. Ale w przeciwieństwie do Ciebie, nie napisze "donosu" Moderowi o naruszeniu regulaminu w pkt. 3 i 21.

Mam nadzieję że wyjaśniłem Twoje podejrzenia co do mojej osoby, więc tak na przyszłość żeby uniknąć nieporozumień - jeśli przeszkadzają Ci moje posty to po prostu ich nie czytaj i nie odnoś się to nich.

pozdrawiam
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com

3DBialystok
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: 3DBialystok » 09 sty 2011, 17:53

Wszystkie maszyny, które wskazałeś nie licząc Troteca, ULS-a i Epiloga to chińczyki. Ceny małych maszyn markowych zaczynają się od około 30-45 tyś zł. Sprawdź jeszcze Laserpro C180. Główną różnicą pomiędzy maszynami jest tuba. Szklana montowana w chińskich (tu jest małe odstępstwo i Lasertechnik zakłada tuby ULS-a) i metalowa RF zakładana w markowych.

PS. Wcześniej w Epilogach montowane były tuby Coherenta o niezbyt dobrej opinii.

[ Dodano: 2011-01-09, 18:14 ]
guardian_angel pisze:Ja osobiście proponuje zwiększyc budżet i zastanowić się nad RayJetem albo bardziej komfortowej wersji Speedy 100 - większe możlwości i precyzja wykonania maszyny. Jeśli chodzi o serwis ze strony Troteca, w przeciwieństwie co napisał madi, ja nie miałem z tym żadnego problemu i jestem bardzo zadowolony z ich współpracy. Wymiana tuby trwała 2 godzinki pracy razem z kalibracją zwierciadeł. Inne awarie które z reszta bardzo żadko sie zdarzają (ostatnio miałem 2 lata temu) takie jak rozkalibrowanie optyki, regulacja czasu wygenerowania wiązki itp rzeczy - to robię sam i do tego nie trzeba serwisu wystarczy wiedzieć co i jak robić. Paski, łożyska, prowadnice - wręcz się nie zużywają.
Po jakim czasie była wymieniana tuba w Twojej maszynie ? Jaki to był model i przyczyna wymiany ?

Awatar użytkownika

guardian_angel
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 09 sty 2011, 20:28

3DBialystok, o ile dobrze pamiętam to czasowo wystarczyła na 3 lata i jakieś 3000 -4000 h pracy na 100% mocy przy pracy grawerowania gumy do pieczątek. Tuba 25 W od Troteka, ale nie wiem jakiej produkcji.
ZAPRASZAM NA BLOGA

3DBialystok
Kontakt:

Post napisał: 3DBialystok » 09 sty 2011, 20:52

Synrady jeżeli był to firestar 25W (złożóny zresztą z dwóch 12) powinien przepracować około 10000 h. Może ustawiaj moc wyjściową na 98% a nie 100 ? Przyznam, że interesowałem się Speedem 500 ale cena była dość wysoka i Wichary technologies ma dużo większe pole robocze za podobne pieniądze i brakuje jednej funkcji do której się przyzwyczaiłem. No i ostatecznie kupiłem YAG-a :)

Awatar użytkownika

guardian_angel
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 09 sty 2011, 21:01

Jaki konkretnie producent to nie wiem, chyba jakiś amerykański ale głowy nie dam. Tuba była jedna 25 W zakupiona w 2006 roku i pracowała na jedny z pierwszych modeli laserów troteca kompakcie o polu pracy 300 x 180 mm. Praca non stop 100% mocy.

O jakiej ciekawej funkcji mówisz ?

Chyba robimy OT :).
ZAPRASZAM NA BLOGA

Awatar użytkownika

Autor tematu
misko1975
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: misko1975 » 09 sty 2011, 21:18

Niedziela wieczorem a dyskusja jak w normalny dzień pracy :)

Bardzo wszystkim dziękuję i teraz kilka słów podsumowania:
1. Mam do czynienia z profesjonalistami i zapaleńcami - to bardzo sobie cenię
2. Urządzenia profesjonalne to kwoty bajońskie poza moim budżetem.
3. Nie warto kupować chińczyka bo są kłopoty z serwisem i trwałością.
4. Wciąż pozostaje opcja - "zrób to sam" czyli poszukanie dwóch specjalistów, którzy po prostu taką maszynę wykonają??? (to się w ogóle opłaca?)

Idziemy krok dalej :)
Mam 20 tyś zł chce kupić system, który z jednej strony będzie realizował prace o których pisałem na początku a z drugiej nie będzie sprzętem wykorzystywanym non-stop. Spodziewam się, że urządzenie będzie pracowało ok 10-godz tygodniowo (moje marzenie). Nie mam zamiaru brać zleceń "z miasta" to ma być kreatywna praca mojej żony, która chce sprzedawać to co pisałem - bazy do scrapbooking'u i tego typu elementy.

Potrzebuje zatem informacji:
- jakie modele w moim przypadku wchodzą w grę (nazwa/firma/model)
- ile kosztują (biorąc pod uwagę, że na system mogę wydać 20 tyś zł)

I pewnie po tego typu informacjach wątek będzie można uznać za zamknięty :)

Pozdrawiam

Chciałbym Was zatem prosić o sugestie w jakiego typu maszynach mam szukać:
Zależy mi na
--
Michał Faron

Awatar użytkownika

guardian_angel
Kontakt:

Post napisał: guardian_angel » 09 sty 2011, 22:25

Do kwoty jaką planujesz wydać musisz doliczyc jakiś bardziej lub mniej zaawansowany system wentylacji tzn wyciągu spalin - dymu i pyłu z lasera co by sie nie potruć lub udusić.
ZAPRASZAM NA BLOGA

deflection

Post napisał: deflection » 10 sty 2011, 03:10

madi pisze:
deflection pisze:tę firme sobie daruj....
Dlaczego akurat tą sobie darować? Tym sposobem można darować sobie każdego importera chińskich maszyn. Jak masz chinczyka to niestety, ale musisz być też serwisantem dla niego, importer przeważnie jest tylko sprzedawcą, umieją podłączyć i uruchomić - na tym przeważnie się kończy.
Inna sprawa, że np. serwis Troteca też nie jest idealny - a większośc pytań jakie były zadawane były za trudne. Właściwie Trodat to też tylko sprzedwca. Na naprawę maszyny polegającą na wymianie tuby z osprzętem czekalismy kilka miesięcy, a posypało się kilka miesięcy po gwarancji, więc koszty były spore.
poczytaj forum, będziesz wiedział...
jak chcesz zostać w wała zrobiony a później chcesz zeby z ciebie idiote robiono to śmiało kupuj w techsolu

Awatar użytkownika

Autor tematu
misko1975
Posty w temacie: 7

Post napisał: misko1975 » 19 mar 2011, 21:46

Temat nie umarł chociaż moja aktywność tutaj zmalała.
Nie wiem czy to nie jest naruszenie regulaminu .... :( jednak jeżeli to możliwe to proszę o odpowiedź na 2 pytania:
1. Jacy są markowi producenci ploterów laserowych (nie chińszczyzna) dostępni w Polsce, których urządzenia mogę kupić?

Proszę wyłącznie informację o nazwy producentów - resztę będę szukał w internecie i wysyłał zapytania ofertowe.

2. Czy w Austrii lub Niemczech mogę kupić ploter laserowy w lepszej cenie?

Z góry dziękuję za informacje
--
Michał Faron

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”