Pomiar śrub wyścigowych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 07 sty 2011, 22:04

tu nie potrzeba sił więc krokówki i sterowniki tanie, prowadnice cieniutkie, śrubu z demontarzu ( pełno tego jest ) - komputer zadaje położenie krokówce z tego co wiem a nie na odwrót więc komputer wie gdzie jest pomiar

Tagi:

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mike217 » 07 sty 2011, 22:40

Ja do obróbki i pomiaru swoich śrubek napędowych stosuje prosty statyw i czujnik zegarowy, żaden problem zamiast tego czujnika dać np liniał DRO. Wykres w komputerze pozwoli Ci jedynie porównać czy grubości i skok łopat w danej śrubie sa takie same.
Pozdrawiam
Ps moje śruby mają 45 mm średnicy i kręcą sie szybciej niż te wasze duże.

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 07 sty 2011, 23:09

propeller pisze:Zadałem pytanie sprzedającemu czy suwmiarka z allegro posiada możliwość podłączenia do PC. "Prosty sposób" na dwa silniki krokowe ? Rozumiem że jeden odpowiedzialny byłby za obrót wokół osi, a drugi za podnoszenie czujnika do góry. A co z odczytem jego położenia, przenoszeniem napędu, sterowaniem silnikami ? To nie będzie drogie i skomplikowane ? Pytam bo naprawdę się na tym nie znam i o ile zaczynałem rozumieć koncepcję z listwami pomiarowymi to teraz znowu nie łapię. W dodatku do napisania "prosty" soft ... To naprawdę jest do zrobienia ?
Ja to widzę tak:

Konstrukcja taka jak z linków od ciebie.
Napęd obrotu silnik krokowy, napęd próbnika silnik krokowy, ewentualnie przesuw próbnika w kierunku promieniowym też na krokówce. Sterowanie poprzez mach3 i komputer. Do tego makro napisane w Visual Basic do zapisu współrzędnych punktów do pliku.
Zerujesz sobie współrzędne, uruchamiasz program digitalizacji i automatycznie próbnik przesuwa się w kierunku promieniowy, następnie obraca o zadany kąt.
Wtedy próbnik jedzie w dół aż do zetknięcia ze śrubą. Mach3 zapisuje współrzędne i jedzie dalej z koksem.

Wycena na szybko:

1. Korpus(elementy wycięte z lasera tak aby jak najmniej obróbki było) - 300zł
2. Silniki, sterowniki, zasilacz 500zł (silniki poniżej 0,5Nm, sterownik zintegrowany jakiś)
3. Komputer +monitor 200zł (można dowolny zastosować)
4. Prowadnice, śruby, łożyska etc. 500zł (śruby trapezowe, prowadnice niepodparte)

W sumie koło 1500zł.

Do tego trzeba by napisać makro lub plugin do digitalizacji takowej śruby.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 07 sty 2011, 23:12

witam.
plus kowadło i miedziany młotek :lol:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
propeller
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 18

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 23:51

mike217 pisze:Ja do obróbki i pomiaru swoich śrubek napędowych stosuje prosty statyw i czujnik zegarowy, żaden problem zamiast tego czujnika dać np liniał DRO. Wykres w komputerze pozwoli Ci jedynie porównać czy grubości i skok łopat w danej śrubie sa takie same.
Pozdrawiam
Ps moje śruby mają 45 mm średnicy i kręcą się szybciej niż te wasze duże.
Rozmawiałem kiedyś z kolegami którzy zajmują się RC ale nie pytałem jakie są tam obroty, z tego co wiem silniki elektryczne kręcą nawet powyżej 50 tyś obr/min. W naszym przypadku to rzeczywiście mniej bo ok 7-8 tyś obr/min silniki benzynowe i 14-16 tyś te zasilane metanolem. Ale moc jest po naszej stronie... niestety w moim przypadku mikromer jest zbyt mały. Oprócz porównania czy wszystkie łopaty są takie same chce uzyskać możliwość kopiowania i archiwizowania parametrów śrub. Często po "kowalstwie" wyniki są gorsze i trzeba wrócić do punktu wyjściowego i trzeba wiedzieć gdzie on był.

[ Dodano: 2011-01-08, 00:15 ]
Mrozik pisze:
propeller pisze:Zadałem pytanie sprzedającemu czy suwmiarka z allegro posiada możliwość podłączenia do PC. "Prosty sposób" na dwa silniki krokowe ? Rozumiem że jeden odpowiedzialny byłby za obrót wokół osi, a drugi za podnoszenie czujnika do góry. A co z odczytem jego położenia, przenoszeniem napędu, sterowaniem silnikami ? To nie będzie drogie i skomplikowane ? Pytam bo naprawdę się na tym nie znam i o ile zaczynałem rozumieć koncepcję z listwami pomiarowymi to teraz znowu nie łapię. W dodatku do napisania "prosty" soft ... To naprawdę jest do zrobienia ?
Ja to widzę tak:

Konstrukcja taka jak z linków od ciebie.
Napęd obrotu silnik krokowy, napęd próbnika silnik krokowy, ewentualnie przesuw próbnika w kierunku promieniowym też na krokówce. Sterowanie poprzez mach3 i komputer. Do tego makro napisane w Visual Basic do zapisu współrzędnych punktów do pliku.
Zerujesz sobie współrzędne, uruchamiasz program digitalizacji i automatycznie próbnik przesuwa się w kierunku promieniowy, następnie obraca o zadany kąt.
Wtedy próbnik jedzie w dół aż do zetknięcia ze śrubą. Mach3 zapisuje współrzędne i jedzie dalej z koksem.

Wycena na szybko:

1. Korpus(elementy wycięte z lasera tak aby jak najmniej obróbki było) - 300zł
2. Silniki, sterowniki, zasilacz 500zł (silniki poniżej 0,5Nm, sterownik zintegrowany jakiś)
3. Komputer +monitor 200zł (można dowolny zastosować)
4. Prowadnice, śruby, łożyska etc. 500zł (śruby trapezowe, prowadnice niepodparte)

W sumie koło 1500zł.

Do tego trzeba by napisać makro lub plugin do digitalizacji takowej śruby.
Ta wycena wygląda bardzo optymistycznie, nie widzę tu jednak samego czujnika i programu. Rozumiem że komputer to normalny PC, a nie coś specjalnie dedykowanego. Pozostaje jeszcze problem kto fizycznie pomoże mi to zaprojektować, zbudować i uruchomić. Bardzo chętnie nawiązałbym współprace z jakąś firmą, która mi w tym pomoże w zamian za kawałek miejsca na umieszczenie loga na łodzi. Ale może uda się to zrobić własnymi siłami z pomocą któregoś kolegi z forum.

Śruby są do łodzi poniżej, ściga się na niej moja córka, obecna Vicemistrzyni Świata w tej klasie :-)

Obrazek

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 08 sty 2011, 01:30

Ta wycena wygląda bardzo optymistycznie, nie widzę tu jednak samego czujnika i programu. Rozumiem że komputer to normalny PC, a nie coś specjalnie dedykowanego. Pozostaje jeszcze problem kto fizycznie pomoże mi to zaprojektować, zbudować i uruchomić. Bardzo chętnie nawiązałbym współprace z jakąś firmą, która mi w tym pomoże w zamian za kawałek miejsca na umieszczenie loga na łodzi. Ale może uda się to zrobić własnymi siłami z pomocą któregoś kolegi z forum.
My tutaj do sterowania silnikami krokowymi używamy programu MACH3.
Silniki krokowe mają 200kroków na obrót. Można zrobic tak aby miały 400kroków co daje 0,9stopnia.
Program mach3 steruje silnikami podając o ile kroków ma się obrócic. W połączeniu z śrubą trapezową o skoku 4mm daje to dokładnośc teoretyczna pozycjonowania 0.01mm

Jak właczysz program i wyzerujesz osie to potem poruszając nimi poprzez program zawsze wiesz w jakiej pozycji osie są względem tego zera.

Czujnik tutaj polegał by na tym, że oś która badała by "głębokośc" na danej średnicy i kącie obrotu zniżała by się do momentu styku z śrubą.
W momencie styku współrzędne końcówki czujnika program sterujący zapisywał by do pliku. Ze współrzędnych zrobiło by się profilogramy w excelu i można ruszac w stronę kowadła.

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mike217 » 08 sty 2011, 10:16

moje śruby kręcą się od 28 tyś do 33. Też nam zależy na powtarzalności, bo jak zgole śrube na wyścigu to nową z odlewu ( stal) trzeba obrobić samemu. U nas obróbka jest prostsza bo piłuje śrube tak aby model po daniu gazu " odchodził jak kopnięty" a jednocześnie starczało prądu na 6 minut biegu. Obróbka polega na szlifowaniu śruby, ale u nas jest naddatek po odlewie. Mam proste przyżądy do pomiaru grubości łopat w każdym dowolnym miejscu. Jednak przy średnicu 45mm wszystko wydaje sie proste :wink: Wyważanie po obróbce robimy na statycznych wyważarkach magnetycznych.

Bbuli
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bbuli » 08 sty 2011, 14:06

Wcześniej pisałem o skanerze laserowym.Wcale nie trzeba wydawać milionów.Do roboty zaprzęgniesz prosty system laserowy David i rhinocerosa i na ekranie kompa widzisz swą śrubę przed i po kowalstwie-np będziesz nakładał na siebie dwie różnokolorowe śruby-różnice będą aż nadto dobrze widoczne.Ale to nie wykresy...

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 08 sty 2011, 14:26

witam.
też myślałem o systemie david - ale nie chciałem się " wychylać " .
robiłem tylko dla jednego kol. taki przesuw lasera ( góra - dół ) do polepszenia jakości .
działa to jako tako ?
może by sobie coś takiego " zrychtować " :shock:
w sumie całość jest boleśnie prosta .
ozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Bbuli
Posty w temacie: 3

Post napisał: Bbuli » 08 sty 2011, 16:51

Jako tako działa.Po dobraniu warunków oświetlenia efekt jest do przyjęcia.Cena Davida z kluczem,który umożliwia zapis jest do przełknięcia.Wydaje mi się,że dla małego warsztatu to jedyne wyjście by zacząć pracę z obiektami trudnymi lub niemierzalnymi w tradycyjny sposób.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”