Problem z przełożeniami gitary
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To nie tak hop-siupBorsi pisze:z miłą chęcią zapoznał bym się z programem któremu można wpisać koła którymi dysponujesz można go w jakiś sposób nabyć bym był wdzięczny za informację

Mamy zrobione tak:
1. zestaw kół jest wbity na sztywno (no bo to się rzadko zmienia)
2. wbite na sztywno mamy też ograniczenia gitar:
- dla kół a-b i c-d mam wbite ograniczenia na sumę zębów - żeby się koła spięły, żeby się obudowa zamknęła itp, itd.
3. mam wpisane 'wyjątki' - np. jeżeli b > 30z to d musi być < 90z
4. no i mam podany maksymalny błąd i ilość wyników
5. generowanie PDFa do wydruku z wynikami
No i jeszcze ten nasz program to jest zrobiony pod obwiedniówkę ZFA-75 - czyli podajemy rodzaj kół (proste, skośne, łańcuchowe),
liczbę zębów, kąt, moduł itp.
No i oprócz gitar program nam wypisuje tez ustawienia maszyny - więc ile kół w dyferencjale, czy ustawianie na grube koło czy na cienkie, czy podtrzymka w górze czy w dole itp, itd.
Zrzut można zobaczyć tu:
http://www.artgabi.pl/portfolio/aplikacje
Jeżeli jest wola w narodzie to mogę wolną chwilą zrobić i za parę dolców puścić jakiś bardziej uniwersalny program - żeby z łapy wpisać zestaw kół i ew. ograniczenia.
A może na Androida potrzebny?

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Problem z przełożenimi gitary
Zamieszczam obiecane zdjęcie tabeli gwintów pod tym linkiem

Proszę o dalszą pomoc

Proszę o dalszą pomoc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Re: Problem z przełożenimi gitary
Ja tam się nie znam za bardzo, ale akurat koła 20z i 24z to są dosyć często wykorzystywane i obawiam się (tak na oko - bez liczenia) że będziesz się musiał zgodzić na duży błąd bez tego koła.wieslaw5555 pisze:Zamieszczam obiecane zdjęcie tabeli gwintów pod tym linkiem
Proszę o dalszą pomoc
A nie myślałeś, żeby np. na tej tokarce przygotować otoczkę i gdzieś zawieźć do nacięcia?
Albo po prostu dokupić koło 20z o potrzebnym module i resztę (otwór, kanał) dorobić?
Zdaje mi się, że tak będzie najłatwiej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wygląda na to, że masz śrubę calową. Zamieszczam przykład wyliczenia dla skoku 1,5 mm. Zapewne nie w każdym przypadku uda się uzyskać taki wynik, ale może spróbuj to już policzyć sam. Załączam też stronę z poradnika tokarza z przykładami.wieslaw5555 pisze:Zamieszczam obiecane zdjęcie tabeli gwintów
Teraz jeszcze jedna ważna uwaga: z tabliczki wynika, że największe koła na poz. A i B to 80 i 32 a na poz. C i D to 56 i 127. Sumy zębów odpowiednio: A+B = 112 zaś C+D=183. Jeśli teraz uwzględnia się inną kombinację kół to ich sumy powinny być mniejsze lub równe od wyżej podanych chyba, że na gitarze jest jeszcze troszkę zapasu na włożenie kół większych. Musisz to sprawdzić. W przykładzie wyliczyłem koła na poz. C i D = 80 i 127 a to już przekracza sumę 183. Oznacza to, że nie da się ich założyć. Czyli wraz potrzebne jest koło 20 zębów.
Masz podany przykład, resztę możesz sobie sam policzyć. W razie co to pisz.
- Załączniki
-
- Koła tokarki 2THA.rar
- (1.91 MiB) Pobrany 423 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.