Pomiar śrub wyścigowych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
propeller
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 18

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 10:54

Witam,
co do śmigła to zgadza się, budowa i zasada działania jest śruby i śmigła jest bardzo zbliżona. Nasze śmigła pracują w odrobinę innym środowisku i stąd różnią się odrobinę kształtem. Bardzo mi się spodobało pojecie "kowalstwa precyzyjnego", niestety nie ma innego sposobu na zmianę ( tuning) profilu gotowej już łopaty. Nie można go w koło obrabiać bo w końcu zabraknie materiału... Profil łopaty z nie jest taki prosty i w tym tkwi tajemnica sukcesu. Owym kowalstwem "na poziomie" w Europie zajmuje się paru ludzi w ( trzech , może czterech... ) , każda śruba powstaje ręcznie poprzez szlifowanie odlewów, bądź spawanie przygotowanych łopat do piasty przez to powtarzalność ich ma wiele do życzenia. Z praktyki wiem że każda jest tak naprawdę inna. Kiedyś zamówiłem w Norwegii 5 śrub o identycznych parametrach, w praktyce każda z nich inaczej zachowywała się na wodzie... Wyjątkiem tu są śruby, które powstają przy wykorzystaniu obrabiarek CNC, ale ich koszt... Zastosowanie elektronicznej suwmiarki Excela ? Hmm, w sumie całkiem proste rozwiązanie, że ja na to nie wpadłem wcześniej ! Mimo tego to jednak nie wszystko, pomiar poszczególnych łopat powinien być powtarzalny - pomiar w tych samych punktach względem odległości od osi i kąta okręgu. Przy śrubie trzyłopatowej łatwo obliczyć że umieszczone one są w piaście co 120 stopni. Co w tym przypadku kątomierz ? Aby uzyskać tez wykres o odpowiedniej rozdzielczości tych punktów trzeba było by trochą nałapać - ale jest to jakiś pomysł. Czy tych pomiarów wykonuje się dużo ? To zależy od tego jak szybko uda się uzyskać pożądany efekt, z zasady zawsze jest "za wolno"i ciągle szuka się ideału. Jeżeli koszty materiałów nie były by porażające chciałbym to zrobić "porządnie" interesująco brzmi zastosowanie gotowych liniałów pomiarowych, optymistycznie też brzmi określenie "prościzna". Nie zamierzam wykorzystywać tego komercyjnie, aczkolwiek takich "pasjonatów"jak ja jest w Świecie wielu wiec kto wie czy nie udało by się w przyszłości z tego stworzyć towaru eksportowego ? Co do programu to moim sponsorem jest firma z branży IT nie wiem tylko czy któryś z ich ludzi będzie potrafił ugryźć ten temat...

A tak powstają "rzeźbione" śruby
Obrazek

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 07 sty 2011, 11:22

witam.
nie znam tematu - ale jak to każdy obywatel tego kraju jestem " specjalistą " - chciałbym powiedzieć parę słów na ten temat :lol:
można pomyśleć by mad czymś takim - śruba zamocowana na czymś w kształcie obrotowego stołu .
napędzając to silnikiem krokowym można ustalić o jaki kąt śruba się obróci .
tak więc - robimy pomiary na jednej łopatce co ( powiedzmy ) 5 stopni .
następnie przechodzimy na następną i na trzecią .
dane zebrane można przenieść do arkusza kalkulacyjnego i zapisać .
no i rodzi się leninowskie pytanie - co teraz robić ?
albo poszukać programu z funkcją skanowania mechanicznego - są takie tu i ówdzie :lol:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 12:28

Zaprzęgniecie tutaj do pracy silnika krokowego nie wydaje mi się potrzebne, może jest jakiś inny prosty sposób na odczytanie kąty obrotu ramienia pomiarowego ? Pytam bo nie wiem...
widziałem kiedyś w użyciu takie urządzenie i miało ona napęd "ręczny". Poniżej filmik który przedstawia jak taki pomiar wygląda w praktyce.

http://www.halepropeller.com/MOV10.mpg

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 sty 2011, 12:44

witam.
a więc to tak wygląda !
wygląda na to , że wystarczy korbka - do przesuwania sondy po promieniu .
trochę to za duże ( chyba ) - przecież aż takich śrub nie stosuje się .
im mniejsze - tym prościej osiągnąć sztywność i stabilność .
jak pisałem - mechanicznie to nie problem - soft - nie wiem .
nie zajmuję się softem - nawet nie umiem napisać prostego programu :oops:
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 15:20

Witam,
to urządzenie które jest na filmie jest o wiele większe niż te o którym ja myślę. Największe śruby, których używamy obecnie maja 12 cali średnicy w przyszłości może to wzrosnąć maksymalnie do 15 cali, co daje nam trochę ponad 38 cm średnicy. Więc ramię pomiarowe może być o wiele krótsze niż na prezentowanym filmie. Myślę zasięg pomiarowy 25-30 cm to duży zapas...

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 07 sty 2011, 15:47

witam.
liniały dość drogie są - suwmiarki tanie .
na allegro są po ( chyba ) 35 - 50 pln z wyjściem na usb .
co tam podłączyć ( program ) nie wiadomo .
skok 150mm chyba wystarczy .
z mechaniką to chyba sobie poradzisz .
wałki , łożyska , śruby , itp są .
trzeba tylko zrobić łożyskowanie piasty i jakiś docisk od góry - to " problem " czysto inżynierski .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 16:22

Co znaczy "liniały są dość drogi" tzn ile ? a co z interface aby podłączyć to do PC ?
Tak jak wcześniej pisałem suwmiarki to rzeczywiście proste i tanie rozwiązanie marzyło mi się jednak coś innego... Chciałem się też przekonać czy bez wielkich nakładów finansowych uda się zbudować takie urządzenie jakie oferują ( znam na świecie dwie ) firmy komercyjne jak wspominałem koszt takiego urządzenia to bajońska suma przewyższająca wartość samochodu średniej klasy .
Zaglądałem do sklepów internetowych które są podpięte do forum i jest tam tyle dobra że nie wiadomo w czym wybierać, wydawałoby się że można z tego zbudować wszystko ! Ale i tu na pewno będę potrzebował pomocy aby wybrać to czego naprawdę potrzebuje. Nie mam też niestety praktyki przy projektowaniu takich urządzeń. Myślę, że jeżeli uda mi się zrealizować mój projekt ( pomysł ) to następny zdobyty medal będziemy mogli śmiało dedykować cnc.info.pl . Myślę że już dzisiaj jestem o wiele bogatszy o wiedzę .

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 07 sty 2011, 18:01

http://allegro.pl/suwmiarka-elektronicz ... 24700.html

jeśli to ma wyjscie na kompa to będzie już wyglądało lepiej niż typowa suwmiara ( tylko że to chiny )

bez problemu ludzie z forum wykonają ci taki sprzęt i ta krókówka była by chyna milutkim ułatwieniem pomiarów

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 07 sty 2011, 19:16

A dlaczego nie zrobić tego w prosty sposób na krokówce i pomiar stykowy jak przy czujniku wysokości narzędzia?
badana średnica była by ustawiana ręcznie a obrót i pomiar na dwóch malutkich krokówkach?

Napisanie programu który by to zautomatyzował i wpisywał wyniki do tabeli to raczej nie problem dla większości programistów.

Autor tematu
propeller

Post napisał: propeller » 07 sty 2011, 21:46

Zadałem pytanie sprzedającemu czy suwmiarka z allegro posiada możliwość podłączenia do PC. "Prosty sposób" na dwa silniki krokowe ? Rozumiem że jeden odpowiedzialny byłby za obrót wokół osi, a drugi za podnoszenie czujnika do góry. A co z odczytem jego położenia, przenoszeniem napędu, sterowaniem silnikami ? To nie będzie drogie i skomplikowane ? Pytam bo naprawdę się na tym nie znam i o ile zaczynałem rozumieć koncepcję z listwami pomiarowymi to teraz znowu nie łapię. W dodatku do napisania "prosty" soft ... To naprawdę jest do zrobienia ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”