co do śmigła to zgadza się, budowa i zasada działania jest śruby i śmigła jest bardzo zbliżona. Nasze śmigła pracują w odrobinę innym środowisku i stąd różnią się odrobinę kształtem. Bardzo mi się spodobało pojecie "kowalstwa precyzyjnego", niestety nie ma innego sposobu na zmianę ( tuning) profilu gotowej już łopaty. Nie można go w koło obrabiać bo w końcu zabraknie materiału... Profil łopaty z nie jest taki prosty i w tym tkwi tajemnica sukcesu. Owym kowalstwem "na poziomie" w Europie zajmuje się paru ludzi w ( trzech , może czterech... ) , każda śruba powstaje ręcznie poprzez szlifowanie odlewów, bądź spawanie przygotowanych łopat do piasty przez to powtarzalność ich ma wiele do życzenia. Z praktyki wiem że każda jest tak naprawdę inna. Kiedyś zamówiłem w Norwegii 5 śrub o identycznych parametrach, w praktyce każda z nich inaczej zachowywała się na wodzie... Wyjątkiem tu są śruby, które powstają przy wykorzystaniu obrabiarek CNC, ale ich koszt... Zastosowanie elektronicznej suwmiarki Excela ? Hmm, w sumie całkiem proste rozwiązanie, że ja na to nie wpadłem wcześniej ! Mimo tego to jednak nie wszystko, pomiar poszczególnych łopat powinien być powtarzalny - pomiar w tych samych punktach względem odległości od osi i kąta okręgu. Przy śrubie trzyłopatowej łatwo obliczyć że umieszczone one są w piaście co 120 stopni. Co w tym przypadku kątomierz ? Aby uzyskać tez wykres o odpowiedniej rozdzielczości tych punktów trzeba było by trochą nałapać - ale jest to jakiś pomysł. Czy tych pomiarów wykonuje się dużo ? To zależy od tego jak szybko uda się uzyskać pożądany efekt, z zasady zawsze jest "za wolno"i ciągle szuka się ideału. Jeżeli koszty materiałów nie były by porażające chciałbym to zrobić "porządnie" interesująco brzmi zastosowanie gotowych liniałów pomiarowych, optymistycznie też brzmi określenie "prościzna". Nie zamierzam wykorzystywać tego komercyjnie, aczkolwiek takich "pasjonatów"jak ja jest w Świecie wielu wiec kto wie czy nie udało by się w przyszłości z tego stworzyć towaru eksportowego ? Co do programu to moim sponsorem jest firma z branży IT nie wiem tylko czy któryś z ich ludzi będzie potrafił ugryźć ten temat...
A tak powstają "rzeźbione" śruby