Wzór po okręgu w corelu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Klikając dwa razy na odcinku, jest możliwość przesunięcia jego osi obrotu - do środka koła. Przy dużym powiększeniu zrobisz to bardzo dokładnie. Pięćset razy to jest 360 na 500 czyli obrót o 0,72 stopnia. Po przesunięciu środka obrotu odcinka, klikasz duplikuj i ustawiasz obrót o 0,72. Trzymają palec na ctrl + D, duplikujesz go pięciuset razy. Dwie minuty roboty, już to zrobiłem. Podaj wymiary okręgów, zrobiony Ci wyślę. na razie tak to wygląda.
- Załączniki
-
- Rysunek1.zip
- (46.61 KiB) Pobrany 371 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Udało się tą druga metodą tylko jest szkopuł że zaokrągla do 0,7 stopnia ;/// i w rezultacie jest na pewno wiecej tych kresek. Pierwsza metoda podejrzewam że jest do innej wersji corela:/ Nie moge nigdzie znaleźć tych opcji: "przyciagnij do sciezki" i "kopiuj po scieżce". Próbowalem coś z metamorfozami i tam ze ścieżka ale wychodzi co najwyżej takie coś:

W Solid Edge robi sie to bardzo łatwo ale on to znowu operuje z dokładnością co najwyżej w setkach i po eksporcie do pdf robi się taka kiszka:
Co prawda to miało 1000 kresek ale przy 500 sa nierównomierne odstępy. Średnice tarcz to tak 30-40mm

W Solid Edge robi sie to bardzo łatwo ale on to znowu operuje z dokładnością co najwyżej w setkach i po eksporcie do pdf robi się taka kiszka:

Co prawda to miało 1000 kresek ale przy 500 sa nierównomierne odstępy. Średnice tarcz to tak 30-40mm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Jednak miałeś rację. Zrobił co 0,72 stopnia tylko wyświetla zaokrąglone. Liczyłem kliknięcia i się zgadza
Można jeszcze użyc w tym celu opcji z górnego menu Rozmieszczenie->Transformacje->Obrót
jest to praktycznie to samo tylko w nowszym corelu mozna tam wpisac od razu liczbę kopii.
Można jeszcze tez się pobawić postscriptem. Tu na elektrodzie ktoś zrobił gotowy program do tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317294.html
Tej metody ze ścieżkami w sumie też jestem jej ciekawy. Wydaje mi się, że mogłaby być najlepsza bo można by dzielić na dowolną ilość nie zależnie od tego jaki wyjdzie kąt. Np chciałbym podzielić na 456 kresek a to już daje kąt 0,7894736842... stopnia

Można jeszcze użyc w tym celu opcji z górnego menu Rozmieszczenie->Transformacje->Obrót
jest to praktycznie to samo tylko w nowszym corelu mozna tam wpisac od razu liczbę kopii.
Można jeszcze tez się pobawić postscriptem. Tu na elektrodzie ktoś zrobił gotowy program do tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic317294.html
Tej metody ze ścieżkami w sumie też jestem jej ciekawy. Wydaje mi się, że mogłaby być najlepsza bo można by dzielić na dowolną ilość nie zależnie od tego jaki wyjdzie kąt. Np chciałbym podzielić na 456 kresek a to już daje kąt 0,7894736842... stopnia
Ostatnio zmieniony 31 gru 2010, 01:06 przez pasierbo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tu jest opisana metoda kopiowania po sciazkach: http://corel.wodip.opole.pl/efekty/meta ... orfoza.htm
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe