Jak określić moment serva ?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Jak określić moment serva ?
Witam mam pytanie ponieważ zastanawiam się nad zastosowaniem serwo napędów do swojej maszynki
Jeżeli chodzi o sterowniki to mam sprawdzone sterowniki do silników krokowych jak i do serwomotorów
Cenowo wygląda to tak że za silnik krokowy 3Nm i prądzie 4.2 A na fazę kosztuje 130pln a serwo o parametrach
* średnica/długość z encoderem/57/110
* dł.osi 32mm ,średnica osi 6,35 mm
* masa 1,2kg
* napięcie 30V
* prąd bez obciążenia 0,25A ,prąd maksymalny ok 11A
* encoder optyczny o rozdzielczości 596 impulsów , dwukanałowy
* moc maksymalna ok 90W przy 30V
* 4300 obr/ min przy 30V
* szczotki wymienne z zewnątrz
Kosztuje 110zł nie wiem ale raczej bym skłaniam się w stronę serwomotorów bo do sterowników mam wszystkie prawie części a chyba serwa są znacznie lepsze od krokówek
Niestety nie wiem co z momentem ale co mnie zdziwiło zazwyczaj przy serwach nie podaje się momentu jestem ciekaw dlaczego ?
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o sterowniki to mam sprawdzone sterowniki do silników krokowych jak i do serwomotorów
Cenowo wygląda to tak że za silnik krokowy 3Nm i prądzie 4.2 A na fazę kosztuje 130pln a serwo o parametrach
* średnica/długość z encoderem/57/110
* dł.osi 32mm ,średnica osi 6,35 mm
* masa 1,2kg
* napięcie 30V
* prąd bez obciążenia 0,25A ,prąd maksymalny ok 11A
* encoder optyczny o rozdzielczości 596 impulsów , dwukanałowy
* moc maksymalna ok 90W przy 30V
* 4300 obr/ min przy 30V
* szczotki wymienne z zewnątrz
Kosztuje 110zł nie wiem ale raczej bym skłaniam się w stronę serwomotorów bo do sterowników mam wszystkie prawie części a chyba serwa są znacznie lepsze od krokówek
Niestety nie wiem co z momentem ale co mnie zdziwiło zazwyczaj przy serwach nie podaje się momentu jestem ciekaw dlaczego ?
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Jak określić moment serva ?
tu jest wyjaśnienie: http://www.godula.pl/index1.php?page=ar ... t&artid=13blue_17 pisze: nie wiem co z momentem
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Wyszło mi tak 4300 obr/min = 71.6 obr/s
A z danych z podanej strony wynik że moment silnika jest równy ilorazowi mocy i obrotów silnika
Więc:
M=P/M
Czyli w moim przypadku 90/71.6 = 1.26Nm
Mam nadzieje że jest poprawnie, ale jak się ma ta wartość do silnika krokowego czy można przyrównywać moment silnika krokowego i serwomotoru
A z danych z podanej strony wynik że moment silnika jest równy ilorazowi mocy i obrotów silnika
Więc:
M=P/M
Czyli w moim przypadku 90/71.6 = 1.26Nm
Mam nadzieje że jest poprawnie, ale jak się ma ta wartość do silnika krokowego czy można przyrównywać moment silnika krokowego i serwomotoru

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Poniżej momenty podawane przez producentów silników DC:
Silniki serwo DC o mocy 400 wat mają moment znamionowy 1,27 Nm
Silniki serwo DC o mocy 200 wat mają moment znamionowy 0,37 Nm
Silniki serwo DC o mocy 150 wat ma moment znamionowy 0,1 Nm /dane ze strony akcesoria.cnc./
Servo o mocy 90 wat będzie miało na pewno poniżej 0,1 Nm.[/quote]
Silniki serwo DC o mocy 400 wat mają moment znamionowy 1,27 Nm
Silniki serwo DC o mocy 200 wat mają moment znamionowy 0,37 Nm
Silniki serwo DC o mocy 150 wat ma moment znamionowy 0,1 Nm /dane ze strony akcesoria.cnc./
Servo o mocy 90 wat będzie miało na pewno poniżej 0,1 Nm.[/quote]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
no tak - ale przy jakich obrotach serwo ma swój moment - a przy jakich krokówka .
można zastosować przełożenie - zwiększające moment .
no i ten kwik i jęki z krokówek
demontowałem ploter tablicowy ( dość duży ) i stosunkowo małe serwa ( fi 37mm ) ciskały pisakiem po tablicy jak szalone .
jak bym coś robił to z pewnością wolałbym serwa .
pozdrawiam .
no tak - ale przy jakich obrotach serwo ma swój moment - a przy jakich krokówka .
można zastosować przełożenie - zwiększające moment .
no i ten kwik i jęki z krokówek

demontowałem ploter tablicowy ( dość duży ) i stosunkowo małe serwa ( fi 37mm ) ciskały pisakiem po tablicy jak szalone .
jak bym coś robił to z pewnością wolałbym serwa .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Widziałeś ile kółek zębatych mają ? Załóż sobie prędkość maksymalną, prędkości robocze, zaplanuj przełożenie i wtedy sprawdź czy te max 90W wystarczy.
Znalazłem coś o wyborze między silnikami krokowymi a serwomotorami: http://www.geckodrive.com/support.aspx?n=94573
Znalazłem coś o wyborze między silnikami krokowymi a serwomotorami: http://www.geckodrive.com/support.aspx?n=94573