Problem z obklejaniem się ziemi ogrodowej w leju

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 14 gru 2010, 09:07

Skuteczność wibracji zależy także od nachylenia ścianek, może pomóc lub wręcz odwrotnie.

Autor tematu
kempas
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: kempas » 14 gru 2010, 10:13

pitsa pisze:
Czy można wyłożyć ścianki grubą folią?
tak ale wiem że do folii też się przykleja.

Myślałem dziś nad siłownikami umieszczonymi nad lejem i ustawieniem ich w ruch w dół tak aby co jakiś czas pchała ziemię do ślimaka, na siłowniku umieścił bym kątownik o dł boku ok 2-3 cm. siłownik wysuwał by się aż do samego ślimaka w ten sposób może bym wyeliminował robienia się tunelu nad samym ślimakiem.

GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: GumiRobot » 14 gru 2010, 11:23

przypomniałem sobie, że widziałem w pewnych zakładach spożywczych dozownik ślimakowy materiałów sypkich (mąka i podobne) w którym zastosowano "odstrzeliwanie" tworzących się zbryleń na ściankach sprężonym powietrzem.
Urządzenie do "odstrzeliwania" to były gumowe grzybki o średnicy 6-8cm uszczelniające, odpowiednio rozmieszczone, otwory (o średnicy ok 1 cm) w blasze leja zasypowego, przez które co pewien czas i w pewnej sekwencji były podawane "strzały" sprężonego powietrza.

Autor tematu
kempas
Posty w temacie: 4

Post napisał: kempas » 21 gru 2010, 22:23

myślę że to tu by nie zdało rezultatu (powietrze) gdyż jest to za ciężkie i by nie rozpraszało dużej części ziemi tylko takie ala kanaliki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”