blue_17 pisze:A czy na przykład jeśli bym skompilował to emc na swoim systemie i przeniósł na inny system (kogoś innego EMC) lub udostępnił ten plik czy będzie działał innym systemie
jeśli to będzie taki sam linuks - to binarka idzie...
ja mam parę starych aplikacji z dość starymi zależnościami - i aplikacje te działają... choć gdy trafiają podczas działania na jakieś niezgodności... lub braki w bibliotekach, to bywa różnie Iczasem coś piszą, a czasem kończą działania)
w linuksach ciągle występuje rozwój... i biblioteki podstawowe również się zmieniają
wtedy aplikacje muszą być przekompilowane aby działały...
blue_17 pisze:Morze pytania moje wydają się dziwne bo jak mówiłem tylko co nieco znam zasadę działania linuksa niestety nie znam dogłębnie bo do pracy używam windy bo niestety pewne programy nie dadzą rady funkcjonować na linuxsie, a co do programowania na linuksie to od strony użytkownika wygląda to tak samo jak na windzie
aby rozwiązać elegancko sprawę rozpowszechniania binarki - należy utworzyć pakiet dystrybucji... dla debianopodobnych - deb... dla redchatopodobnych rpm... itd...
taki pakiet, w wersji binarnej zawiera kod binarny aplikacji... miejsce gdzie ma być umieszczona (pliki konfiguracyjne itp) + informacje o zależnościach z bibliotekami w systemi (ew. innymi pakietami programów)
jak system chce taki pakiet zainstalować, to najpierw sprawdza zależności... i ew. proponuje konieczne zmiany dla spełnienia zależności...