Podpory pod wałki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
no tak, najpierw wysmailes koneicznosc stosowania dlugich podpor, by etraz sobei dorobic zalozenia do swoich slow. zreszta wczesniej napsiales, ze ugiecie walkow bedzie w setkach, pdoczas gdy ja organoleptycznie sie przekonalem, ze ebz problemu wchodzi ono w dychy, nawet przy znacznie grubszym walku. zechcial bys laskawie byc konsekwentnym w tym co psizesz, anwet jesli piszesz twoje niesprawdzone w praktyce teorie.
[ Dodano: 2006-06-11, 17:25 ]
p.s. i nie sprowadzaj tematu w strone kosztow, bo ja sie konkretnie odnisolem do twoich rewelacji an temat sztwynosci walkow. zdaje sobie sprawe, ze prowadnice liniowe prezentuja znacznie lepszy stosunek jakosci i nosnosci do ceny niz prowadnice na walkach podpartych. co nie zmienia faktu, ze kazda os jest drozsza o kilkaset zlotych co w sumie daje roznice siegajaca juz jakiejs konkretnej kwoty (mi osobiscie do mojej frezarki wychodzilo ok 2000zl)
[ Dodano: 2006-06-11, 17:25 ]
p.s. i nie sprowadzaj tematu w strone kosztow, bo ja sie konkretnie odnisolem do twoich rewelacji an temat sztwynosci walkow. zdaje sobie sprawe, ze prowadnice liniowe prezentuja znacznie lepszy stosunek jakosci i nosnosci do ceny niz prowadnice na walkach podpartych. co nie zmienia faktu, ze kazda os jest drozsza o kilkaset zlotych co w sumie daje roznice siegajaca juz jakiejs konkretnej kwoty (mi osobiscie do mojej frezarki wychodzilo ok 2000zl)
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
to i ja dołoże do tego parę groszy ..
większość ludzi na tym forum mogą tylko pomażyć o prowadnicach szynowych a kwestia wyboru miedzy walkami a prowadnicami szynowymi zwykle reguluje zasób w portfelu .. użytkownik Termit_tm pytał konkretnie o podpory , które pojawiły się w sprzedaży a cena za 1,5m jest chyba w miare atrakcyjna a napewno będzie się nadawać oto pare fot jak to się prezentuje z wałkiem fi 20 + łożysko LM20OP
P.S.
swoją drogą pisząc takie ultra mega rady a zarazem ""ultraprecyzyjne""ze strony użytkownika bartuss1 po prostu czasem mijają sie z celem do zadawanych pytań przez zwykłych szarych użytkowników..bo przede wszystkim są nie osiągalne...
większość ludzi na tym forum mogą tylko pomażyć o prowadnicach szynowych a kwestia wyboru miedzy walkami a prowadnicami szynowymi zwykle reguluje zasób w portfelu .. użytkownik Termit_tm pytał konkretnie o podpory , które pojawiły się w sprzedaży a cena za 1,5m jest chyba w miare atrakcyjna a napewno będzie się nadawać oto pare fot jak to się prezentuje z wałkiem fi 20 + łożysko LM20OP
P.S.
swoją drogą pisząc takie ultra mega rady a zarazem ""ultraprecyzyjne""ze strony użytkownika bartuss1 po prostu czasem mijają sie z celem do zadawanych pytań przez zwykłych szarych użytkowników..bo przede wszystkim są nie osiągalne...
- Załączniki
-
- Bez nazwy.png (28.26 KiB) Przejrzano 3405 razy
-
- Zdjęcie(95).png (396.98 KiB) Przejrzano 2953 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Co do paru zdan tu sie nie zgodze.
Bartuss wypowiada siewedlug sowjego uznania. To co pisze to jest prawda to ze roznica jest w zakresie 400 zl to lepiejw ydac to 400 zl. Ale oczywiste jest to, że zależne jest od rozmiaru frezarki. Trzeba obliczyć jakie wychodzą roznice.
Takze wkraczacie na temat wyzszosci szyn do walkow. Rzecz jasna jest ze szyny sa lepsze ale drozsze cos za cos.
To ze zastosujemy jedna podpore na calosci czy jedna mala na srodku. To chyba jasne iz zastosowanie podpory calej lepsze. Tylko czy jestesmy w stanie wykonac tak idealnie rowna podpore aby nie byla krzywa? Czy na maszynach domowych (amatorskich) wykonamy tak dluga podpore tak dobrej jakosci?
Nie chce sie klocic bo to nie oto chodzi
Wytlumaczcie normalnie a nie z krzykiem i kloceniem sie
Po to jest forum aby kazdy mogl wypowiedziec swoje zdanie. Praktyczne i czysto teoretyczne.
Pozdrawiam 
Bartuss wypowiada siewedlug sowjego uznania. To co pisze to jest prawda to ze roznica jest w zakresie 400 zl to lepiejw ydac to 400 zl. Ale oczywiste jest to, że zależne jest od rozmiaru frezarki. Trzeba obliczyć jakie wychodzą roznice.
Takze wkraczacie na temat wyzszosci szyn do walkow. Rzecz jasna jest ze szyny sa lepsze ale drozsze cos za cos.
To ze zastosujemy jedna podpore na calosci czy jedna mala na srodku. To chyba jasne iz zastosowanie podpory calej lepsze. Tylko czy jestesmy w stanie wykonac tak idealnie rowna podpore aby nie byla krzywa? Czy na maszynach domowych (amatorskich) wykonamy tak dluga podpore tak dobrej jakosci?
Nie chce sie klocic bo to nie oto chodzi

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Zamiast orginalnych szyn podporowych w ostateczności można zastosować teownik o grubości np.10mm. Wałek i teownik przeszlifować na szlifierce płaszczyznowej i tak przygotowane skręcić. Nie jest to rozwiązanie tak idealne jak gotowe szyny ale napewno lepsze niż szyny podporowe w kawałkach. przy montażu należy zastosować oprócz porządnych śrub kołki ustalające.
-
- Posty w temacie: 3
planuję zrobić otwory w wałkach fi 25 pod podpory. Na rysunku technicznym w podporze TSN 2580 G zastosowano śrubę mocującą wałek o wymiarach M8 x 30. Jak głębokie należy zrobić otwory w wałkach?termit_tm pisze:orientuje się może ktoś jak głęboko są robione otwory w wałkach przez firmę "iskra" ??? lub jak głęboko powinny być???
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-06-04, 13:37 ]
planuję zrobić otwory w wałkach fi 25 pod podpory. Na rysunku technicznym w podporze TSN 2580 G zastosowano śrubę mocującą wałek o wymiarach M8 x 30. Jak głębokie należy zrobić otwory w wałkach?termit_tm pisze:orientuje się może ktoś jak głęboko są robione otwory w wałkach przez firmę "iskra" ??? lub jak głęboko powinny być???
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
ja wierciłem na 20 mm
mozna tez przyjrzec sie rysunkowi
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/liniow ... odpory.htm
mozna tez przyjrzec sie rysunkowi
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/liniow ... odpory.htm
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 3
kupiłem podporę pod wałek fi 25mm. Podpora ma długość 600mm otwory są o średnicy 6.4mm. Chciałem z tej podpory zrobić 4 ale krótsze do 100mm. Żeby fajnie to wyszło planuję cięcie w miejscu gdzie są pierwsze otwory od brzegu jest to 100mm. Potem kolejne 100mm itd. Następnie muszę nawiercić otwory ...
1. czy muszę robić to bardzo dokładnie - centrycznie? Chodzi mi głównie o otwory trzymające wałek. Nie posiadam w domu super sprzętu do wiercenia, a podpora nie jest tania i... nie chcę jej "spaprać".
2. jaki proponujecie głęboki otwór w wałku dla średnicy śruby trzymającej podporę fi6mm??? Słyszałem że 15mm wystarczy...
tutaj foto mojej podpory
1. czy muszę robić to bardzo dokładnie - centrycznie? Chodzi mi głównie o otwory trzymające wałek. Nie posiadam w domu super sprzętu do wiercenia, a podpora nie jest tania i... nie chcę jej "spaprać".
2. jaki proponujecie głęboki otwór w wałku dla średnicy śruby trzymającej podporę fi6mm??? Słyszałem że 15mm wystarczy...
tutaj foto mojej podpory
- Załączniki
-
- podpora_600.JPG (0 Bajtów) Przejrzano 2499 razy