w mojej zabawce jest skok 1.5mm.. czyli to dużo mniej niż 4mm (tr16/4)
stąd z silnika 3Nm na osi pojawia się większa siła... zabawowa akceleracja wychodzi dwu cyfrowa (oj nie pamiętam dokładnie.... ale gdzieś z 400..800mm/skw)
to jest oczywiście zabawowa konfiguracja... jednak testuje na niej dobre sterowniki (m542/543/545)
co też może mieć pozytywny wpływ na wyniki...
powiem tak - duże przyśpieszenie daje większą szansę na unikanie obszarów z rezonansami... powolne zmiany prędkości zawsze przyczyniają się do dłuższego czasu przebywania w rezonansach
w mojej zabawce sprzężenie ze śrubami jest bezpośrednie... ale wiem, że paseczek dawał by szansę na manipulowaniem możliwościami silnika - na zmianę prędkości na moment... itd
co zrobić aby zwiększyć moment silnika, nie moment trzymania.... a wyprostować nieco charakterystykę moment/prędkość... i nie zmieniać nic w mechanice
jeśli mamy kiepski sterownik.. to łatwo - wystarczy sterownik zamienić na lepszy
a jeśli mamy już dobry... hehe... to już gorzej

generalnie osiągi można poprawić zwiększając napięcie zasilania (czasem to zmusza nas do zmiany sterownika na akceptujący wyższe napięcie)
jeszcze jeden sposób.. trochę z grupy MAGIA - to koło zamachowe... zwane czasami pochłaniaczem rezonansów
stabilne źródło poprawiające osiągi sygnału taktującego już zostało zastosowane

(--->>EMC2)