Program do chińskiego lasera

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarekk » 23 lis 2010, 13:45

No to ma wybór - niech sam zadecyduje.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 23 lis 2010, 20:14

Kol. Cinematic2 - jesteś pewien tego wsparcia? Od lat próbuję bezskutecznie rozmawiać z Leetro w sprawie zmian, zawieszania się i resetowania w różnych sytuacjach ich systemów sterowania, jak i oprogramowania. Są głusi na każdą sugestię i na każde pytanie odpowiedź jest mniej więcej taka: "all other customers does'nt complain".

Wszystko w tym temacie...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

cinematic2
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: cinematic2 » 23 lis 2010, 22:43

Kolego Rakuś. O czym Ty w ogóle piszesz?
Jakie wsparcie? Jakie 2500 netto?
Gość szuka do malutkiego ploterka wartego może ze 2-3 tyś pln darmowego lub jak najtańszego sterownika a Wy się sadzicie z reklamą swoich produktów w kosmicznych cenach.
Jest super, że podjęliście trud stworzenia polskiego sterownika ale jeśli ten sterownik będzie najdroższy na tej planecie, a tak w tej chwili jest, to nie wróżę Wam powodzenia.
Nawet przy tak agresywnej reklamie na tym forum.
Poza tym jak uczy doświadczenie to co jest do wszystkiego najczęściej jest do niczego.
P.S.
Nie pisałem nic o Leetro.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 24 lis 2010, 08:19

Brawo kol. Cinematic2! Ja podobnie jak Ty uważam, że do plotera za 2-3 tys zł. oprogramowanie trzeba zdobyć-ukraść-zakombinować*, no bo przecież nie może kosztować więcej niż maszyna, a ze sterowaniem - jakoś sobie sam poradzisz...

* niepotrzebne skreślić

O! - mam bombowy pomysł - napisz sam odpowiednie oprogramowanie dla autora tematu i przekaż go nieodpłatnie. A, no i zmajstruj jakiś sterownik mikroprocesorowy. Co, Ty na to?

A tak przy okazji - dla autora tematu. Na forum jest nowy, tani i ciekawy i tani sterownik mikroprocesorowy CNConv opisywany w wątkach: https://www.cnc.info.pl/cnconv-vf109.htm

I jeśli zmusisz np. Corela do właściwej współpracy - będziesz mógł także grawerować...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
snik
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8

Post napisał: snik » 24 lis 2010, 09:06

Dokładnie szukam czegoś taniego. Jestem elektronikiem, tworze projekty obecnie już na mikro-kontrolerach. Sama grawerka jest rozwinięciem firmy w stronę tworzenia paneli czołowych itp.

Chińskie wsparcie rozwiązało mój problem z niegrawerowaniem rastru. Jeśli chodzi o różnice w prędkości osi x i y to może faktycznie porobię próby z STEP2CNC z konfiguracją osi Z lub M3 M4. Tylko zatrzymanie posuwu na czas załączenia lasera będzie mocno przetapiać "końce" odcinków

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Program do chińskiego lasera

Post napisał: oprawcafotografii » 24 lis 2010, 09:42

snik pisze:Witam,
stałem się posiadaczem chińskiego lasera grawerki, marka i model nie są tu najważniejsze. Do plotera dostałem jakiś lichy program, który przez port com próbuje grawerować....
A ja z ciekawosci zapytam co to za maszynka jesli mozesz zdradzic?

J.

Autor tematu
snik

Post napisał: snik » 24 lis 2010, 10:14

40W redsail z hflaser.com

[ Dodano: 2010-11-24, 10:17 ]
jak czytam to nic ciekawego, ale osobiscie jestem pod wrazeniem mozliwosci tej tuby. i tego jak tnie PMMA. Oczywiscie pierwsze co to kalibracja luster :)

[ Dodano: 2010-11-24, 10:27 ]
PS. czytam o CNConv i nawet ciekawie to wyglada. pokazuje miejscaa rozpedzania i hamowania...

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 24 lis 2010, 12:37

snik pisze:Sama grawerka jest rozwinięciem firmy w stronę tworzenia paneli czołowych itp.
Wielokrotnie zamawiałem do swoich urządzeń panele czołowe cięte laserem ( z laminatu grawerskiego). Ale nigdy więcej - co raz były z tym problemy . Napisy zawsze były OK, ale wycięte brzegi praktycznie zawsze były gdzieś nieestatycznie nadpalane. Teraz biorę frezowane - jakość duuużo lepsza.

Autor tematu
snik

Post napisał: snik » 25 lis 2010, 08:01

jarekk pisze:
snik pisze:Sama grawerka jest rozwinięciem firmy w stronę tworzenia paneli czołowych itp.
Wielokrotnie zamawiałem do swoich urządzeń panele czołowe cięte laserem ( z laminatu grawerskiego). Ale nigdy więcej - co raz były z tym problemy . Napisy zawsze były OK, ale wycięte brzegi praktycznie zawsze były gdzieś nieestatycznie nadpalane. Teraz biorę frezowane - jakość duuużo lepsza.
Wycinać chce na frezarce DIY, fajne łożyskowane wałki można skompletować za 600zł, elektronika, nie problem, no a programów do obsługi też mnóstwo, 2.5D wystarczy. W najgorszym wypadku obie maszyny mogę zasilić jednym komercyjnym programem. Poza tym grawerować i znakować można w samej obudowie a nie tylko na laminacie grawerskim. Ale to w ramach OT.

Obecnie walczę z różnicami prędkości osi X i Y, co przy jednakowej mocy daje różne głębokości przepalenia w zależności od tego czy głowica porusza sie w osi X czy Y.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 25 lis 2010, 08:46

snik pisze:Wycinać chce na frezarce DIY, fajne łożyskowane wałki można skompletować za 600zł
Rozsądna frezarka - zamówiona tu na forum ( lepsza bo stalowa) lub chinska ( gorsza, aluminiowa) kosztuje około 4-5 tysięcy za całość. Jak ma zarabiać to prościej właśnie taką zlecić.

[ Dodano: 2010-11-25, 08:47 ]
snik pisze:znakować można w samej obudowie a nie tylko na laminacie grawerskim
Moje obudowy nie miały gotowych paneli czołowych - trzeba było dorabiać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”