poprawa połwidok, półprzekrój
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
poprawa połwidok, półprzekrój
mam taki rysunek na poprawe i nie wiem czy jest dobrze wykonany. Prosze o pomoc. Dziekuje.

Tagi:
-
a jak ja moge zwymiarowac zeby linie wymiarowe sie nie przecięły? Bo jak zwymiaruje ten kąt w środku to sie przetną linie? Chyba ze zmazać ten kąt który podałem i wymiar tej srednicy fi32 i zwymiarować kąt wewnętrzny tylko a nowe fi to będzie fi pomiędzy zmazanym 32 a fi 56. Mogloby tak byc? Pzdr
cos takiego byloby dobre:
cos takiego byloby dobre:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Mi nie chodziło o stożek wewnętrzny, tylko zewnętrzny. Nadal nie masz go zwymiarowanego. Natomiast jeśli chodzi o stożek wewnętrzny to uważam, że pierwszy sposób zwymiarowania jest lepszy bo średnicę 32 można łatwo i dokładnie zmierzyć, gdy wykona się ten stożek od strony podstawy (średnica 190). Jeśli chodzi o nieprzecinanie się linii wymiarowych to tę zasadę należy stosować, ale będą niekiedy takie przypadki kiedy po prostu tego nie da się zastosować w praktyce i jeśli muszą się przeciąć to trzeba to tak zrobić, żeby rysunek był zrozumiały i czytelny.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W książce "Rysunek techniczny" Buksiński Szpecht masz pokazane przykłady wymiarowania stożków. Jest to stara książka, ale bardzo ładnie opracowana i większość problemów z rzutami i wymiarowaniem, jakie się tu na forum przewijają, jest w niej opisana. Załączam rysunek z tej książki.
- Załączniki
-
- Wymiarowanie powierzchni stożkowych.jpg (14.3 KiB) Przejrzano 1868 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.