artmachining pisze:Postaram się podpytać znajomych używających maszyny 4 osiowej do obróbki wielostronnej właśnie woskowych pierścionków (jak ktoś tu napisał w Polsce ludzie niechętnie dzielą się swoją 'wiedzą tajemną' :>), jak to mocują, jakie uzyskują dokładności i ile ręcznej pracy wymaga dopracowywanie i napiszę na forum.
Czas spać
Pozdrawiam
kazda informacja jest cenna tak musza czyscic dany wosk
ja juz mam dokupiony
wodny spryskiwach na czas od 5 do 10 secund bedzie spriskiwal wosk pod cisnienie
mam nadzieje ze wosk bedzie czysty w miare jak go wyjme bo to tez ma wplyw na projekt wiele razy polamalem uchwyt na kamienie
[ Dodano: 2010-11-16, 02:27 ]
komar1970 pisze:artmachining pisze:Oczywiście nie neguję tego, że maszyna 5 osiowa da lepsze rezultaty, bo każde przemocowanie materiału wprowadza jakiś błąd, ale jest też czynnik cenowy. Maszyna + CAM + postprocesor w 5 osiach to jednak nie to samo co w 4. Idealnym rozwiązaniem jest 5 osi i jeśli ma Pan możliwość zbudowania takiej maszyny to nie ma tematu - będzie to rozwiązanie lepsze.
Widziałem też maszyny 5 osiowe do jubilerstwa w akcji i naprawdę robią wrażenie.
Pozdrawiam i powodzenia w budowie, mam nadzieję że zobaczymy filmiki z pracy maszyny
Adam
napewno zrobie filmy zostala mi ostatnia os i oczywiscie sterownik
panowie ja kupilem prawie caly park maszynowy mam cnc ktory film jest na tym temacie pile do ciecia metali ,wiertaki stolowe
kupilem zx45 3 osie mam sieg x2 mam taiga tak naprawde jak juz skocze ta maszyne zastanawiam sie czy nie budowac maszyn cnc do jubilerstwa
przeciesz mam wszystko hahahahahah tylko moja zona hymmmmmmmmmmmm
mowi mi ze ja kocham chyba swoja maszyny a nie ja
koszty och nie wiem czy to pisac ale napewno jest wiele ludzi ktorzy zadaja sobie pytanie ile ten facet wladowal w swoje maszyny 5 zer to na 100000% a ile uwieszcie niechce pisac bo napewno ktos sie znajdzie ze oceni mnie jako osobe wystawna a ja taki nie jestem